Hoe werkt de voet?
Anatomie Voet
Onze voeten hebben zich in de loop der tijd aangepast aan het rechtop gaan en staan van de mens, en zijn daardoor zeer complex wat betreft anatomie en werking. Een kwart van het totaal aantal botten in het menselijk lichaam bevindt zich in de voet.De voet bestaat uit veertien teenkootjes, vijf middenvoetsbotjes en zeven voetwortelbeentjes (inclusief hielbeen), in totaal 26 botjes. Daarnaast bestaat de voet uit 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen. De onderbeenspieren zorgen ervoor dat de voet kan bewegen.
Door de bijzondere opbouw van de voetwortelbeentjes ontstaan twee gewelven. Aan de binnenzijde van de voet het lengtegewelf. Dit bevindt zich tussen de tenen en de hiel. Het tweede gewelf is het dwarsgewelf en bevindt zich ter hoogte van de middenvoetsbeentjes, tussen de binnen- en buitenrand van de voet.
Blessures / Voetklachten
De belangrijkste en meest voorkomende letsels en aandoeningen aan de voet zijn;1 Chronische Bandinstabiliteit
Door permanent verminderde spanning van de gewrichtsbanden. Gevolg hiervan is instabiliteit van het enkelgewricht. Om de enkelbanden te ondersteunen, kunnen ter preventie ondersteunende hulpmiddelen zoals enkelbandages of enkelbraces worden gedragen.(zoals een MalleoTrain S, of ASO enkelbrace)
2 Beenlengteverschil
Verschil in lengte tussen het linker en rechterbeen. Beenlengteverschil heeft invloed op het looppatroon. Hierdoor kunnen klachten ontstaan in de heup, rug, nek en hoofd, doordat het. Om het verschil op te heffen kunnen zooltjes worden gebruikt. ( Zoals ViscoBalance, Beenlengteverschil zooltje)
3 Spreidvoet
Doorzakken en spreiding van de voorvoet. Pijn in de voeten wordt veroorzaakt door een doorgezakte voorvoetboog en verzwakte middenvoetbeentjes. Steun- of inlegzolen kunnen hierbij een oplossing bieden, zoals de ViscoPed of Sunbed Six voetbedden)
4 Hielklachten
Irritaties aan het hielbeen. Een veel voorkomende oorzaak van hielpijn is Hielspoor. Hielspoor wordt veroorzaakt door uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen, uitsteeksel irriteert het botvlies, wat pijn aan de hiel geeft. Het uitsteeksel heeft de vorm van een kromme doorn. Ter preventie en behandeling van hielspoor kunnen de volgende hulpmiddelen worden gebruikt, hielspoor sok, Viscospot hielkussen en de Professionele Hielspoor Steunzool.
5 Achillespees / Slijmbeursontsteking
Ontsteking van de slijmbeurs die tussen de achillespees en het hielbeen ligt (Achillodynie). In een vergaand stadium is ook de achillespees zelf ontstoken. De ontsteking ontstaat door overbelasting, m.n. bij de loopsport. Het klachtenbeeld is vaak: pijn aan de achillespees en ook kan er een zwelling ontstaan. Ter preventie en behandeling kunnen de volgende hulpmiddelen worden gebruikt; ViscoHeel, AchilloTrain, AchilloTrain Pro.
6 Distorsie (verzwikking of verstuiking)
Letsel aan het kapsel-bandapparaat, ontstaan door een overbelasting. Bij een (over)belasting van het been terwijl de voet zijwaarts kantelt, komt de band aan de buitenkant van de enkel onder spanning te staan. Hierdoor rekt deze uit of scheurt in en er ontstaat een zwelling door een bloeduitstorting onder de huid, enkelverzwikking of verstuiking. Er zijn verschillende methode ter behandeling van een verstuikte enkel, zoals een enkelbrace; MalleoTrain, MalleoLoc, McDavid Enkelbrace V.
7 Scheuring van gewrichtskapsel/pezen
Het gewrichtskapsel scheurt (ruptuur) als de inwerkende kracht een bepaalde grens overschrijdt. Bijvoorbeeld achillespeesrupturen en enkelbandrupturen. De volgende braces kunnen ter preventie of behandeling worden gebruikt; AchilloTrain Achillespees brace, MalleoTrain Plus Enkelbrace.
8 Hallux valgus (scheve teen of knobbelteen)
Een foute positie van de grote teen. Voor ondersteuning van de juiste stand van de grote teen is de Valguloc geschikt.
9 Hallux rigidus
Hallux rigidus komt vaak voor, 1 op de 40 personen van 50 jaar en ouder heeft er last van. Statistisch gezien komt hallux rigidus vaker voor bij mannen dan vrouwen. Er zijn verschillende oorzaken voor deze ziektebeelden; diverse voetvervormingen, maar ook externe invloeden, zoals het lopen op harde ondergrond.
Voordat de teen stijf wordt, verliest het basisgewricht van de grote teen steeds meer kraakbeenmassa – er is dan sprake van een verandering door artrose. Bij het afrollen van de voet wordt het gewricht dan permanent blootgesteld aan een grote drukbelasting. Vervolgens vormen zich hier benige uitwassen aan het gewrichtskapsel, waar herhaaldelijk pijnlijke ontstekingen kunnen optreden.
De orthopedische Hallux Rigidus zool beperkt de beweging van het basisgewricht van de grote teen en zorgt voor directe pijnvermindering tijdens het lopen.