Artrose

Knieartrose ondersteunen met een brace

Door een brace te dragen, kunt u pijn, klachten en stijfheid als gevolg van artrose van de knie verminderen.

Wat is knieartrose?

De knie vormt het scharnierpunt tussen het dijbeen, scheenbeen en knieschijf. De scharnierpunt (botuiteinden) zijn bedekt met kraakbeen als beschermlaag. Kraakbeen beschermt maar zorgt ook voor soepele bewegingen van de knie. Bij Artrose van de knie ( ook wel Gonartrose of slijtage genoemd), verdwijnt het kraakbeen in het kniegewricht. Artrose is een van de meest voorkomende aandoening wereldwijd, voornamelijk bij ouderen en mensen met overgewicht of sportletsel.
Doordat de krachten (deels) door het bot zelf worden opgevangen krachten worden ontstaat pijn en functieverlies. Ook kan de stand van de knie veranderen waardoor één zijde meer wordt belast.

Knieartrose Symptomen

Pijn kan ontstaan bij de volgende activiteiten: opstaan uit de stoel, trappen op en af lopen en bij hurken of door de knieën gaan. Daarnaast kan het zich ook uiten door zwelling en/of warm aanvoelen van de knie. Ook slotklachten, standverandering, strek- en buigbeperking en instabiliteit van de knie kunnen symptomen zijn.
Wij adviseren u altijd uw behandelend arts te raadplegen voor een diagnose.

Helpt een kniebrace bij knieartrose?

In 2018 waren er ongeveer 700.000 mensen met knieartrose (gonartrose) in Nederland. Naar verwachting zal dit aantal stijgen naar bijna één miljoen in 2040 vanwege de toenemende vergrijzing en overgewicht. In de meeste gevallen wordt een stepped care behandelplan toegepast, waarbij complexere, veelal operatieve, interventies later in de behandeling worden overwogen. Volgens de OARSI en NICE richtlijnen bestaat de conservatieve behandeling uit een combinatie van educatie voor zelfmanagement, oefentherapie (aerobe en kracht), gewichtsmanagement, kniebraces en pijnmedicatie. Onderstaand leest u het wetenschappelijk bewezen effect van verschillende typen kniebraces bij knieartrose.

Functiebeperking door knieartrose

Artrose (osteoartritis) is één van meest voorkomende chronische ziektes die leidt tot invaliditeit onder ouderen (60+). Knieartrose kan leiden tot functiebeperking doordat het pijn, stijfheid, verminderde spierkracht, standsverandering en verminderde stabiliteit in de knie kan veroorzaken. Daarnaast verslechtert de neuromusculaire controle, doordat de receptoren zich in de beschadigde weefsels bevinden. Neuro-musculaire controle is het proces van sensorische input (proprioceptoren), centrale verwerking en motorische output, en het zorgt voor de coördinatie van de spieracties.

Compressiebrace

Een compressiebrace is een brace die gerichte druk geeft op de knie door middel van het speciaal geweven elastisch materiaal. Meestal heeft dit type brace een anatomisch design, een silicone patella-ring en/ of soepele laterale baleinen. Vanwege de relatief lage kosten en bewezen effectiviteit wordt in eerste instantie een compressiebrace overwogen bij patiënten met knieartrose. Uit de literatuur blijkt dat een compressiebrace proprioceptie en stabiliteit in de knie verbetert en pijn vermindert. Volgens onderzoek neemt hierdoor neemt functiebeperking af en het activiteitenniveau toe. De verbetering van proprioceptie komt doordat een compressiebrace voor extra sensorische input naar de hersenen zorgt, waardoor een betere perceptie kan worden gemaakt van de beweging en de neuromusculaire controle verbetert. Dit resulteert in een ander looppatroon. Onderzoek van Cudejko, T. et al. en Mohd Sharif et al. toont namelijk aan dat het dragen van een compressiebrace resulteert in meer kniestabiliteit, een grotere knieflexiehoek bij haklanding en een correctie van een dynamische valgus of varus in de knie. Doordat het looppatroon tijdens het lopen verandert neemt de pijn af. Daarnaast is ook aangetoond dat een compressiebrace pijn reduceert, omdat compressie de transmissie van de nociceptieve prikkels onderdrukt.

(Semi-)rigide kniebrace

semi rigide kniebrace artrose Als de respons op een compressiebrace niet voldoende is, wordt een (semi-)rigide brace geadviseerd. Deze kniebraces worden onderverdeeld in stabiliserende braces voor bicompartimentele artrose, stand corrigerende braces voor unicompartimentele artrose en patella corrigerende braces voor patellafemorale artrose. Al deze braces zijn individueel instelbaar of worden volledig op maat gemaakt door een orthopedisch instrumentmaker.

Bicompartimentele knieartrose

Indien de artrose beide compartimenten van de knie aantast al dan niet in combinatie met een instabiel gevoel, wordt een (semi-)rigide stabiliserende kniebrace in neutrale stand geadviseerd. Onderzoek toont aan dat dit type brace pijn en functiebeperking vermindert. Dit komt door de stabiliserende functie waardoor de neuromusculaire controle verbetert. Veel patiënten compenseren de knie instabiliteit door meer spieractivatie (co-contractie) rondom het kniegewricht. Dit geeft een stabiel gevoel maar heeft ook een progressief effect op knieartrose vanwege de verhoogde druk op het kniegewricht. Uit deze onderzoeken blijkt ook dat het dragen van een stabiliserende rigide kniebrace ervoor zorgt dat de co-contractie afneemt en pijn reduceert.

Unicompartimentele knieartrose

Indien de artrose dominant unilateraal tot uiting komt, wordt een stand corrigerende kniebrace geadviseerd. Conservatieve therapie in combinatie met een stand corrigerende kniebrace is kosteneffectiever dan een operatie (knie vervanging). Met een stand corrigerende kniebrace kan een operatie worden uitgesteld of blijkt een operatie zelfs niet nodig. Dit type brace heeft dezelfde werking als een (semi-)rigide stabiliserende brace, maar heeft ook een stand corrigerende functie. De literatuur bevestigt dat een stand corrigerende kniebrace de belasting op het mediale compartiment en pijn vermindert bij patiënten met mediale knieartrose. Onderzoek met de Rebel Reliever kniebrace laat zien dat de mediale kniebelasting en pijn minder zijn (36% en 50% resp.) in de bracegroep in vergelijking met de controlegroep (conservatieve behandeling zonder brace). Ander onderzoek toont aan dat de ruimere mediale gewrichtsspleet tijdens het lopen volledig het effect is van de brace. Een bezwaar bij stand corrigerende braces is de therapietrouw-heid. Dit komt vooral door slechte fitting/draagcomfort en esthetisch aspect. Om therapietrouwheid te vergroten wordt aanbevolen om in de eerste maanden regelmatig een zorgprofessional te raadplegen, zodat eventuele problemen met de brace verholpen kunnen worden.

Patellafemorale artrose (PFA)

Artrose achter de knieschijf is meestal een combinatie van degeneratie van kraakbeen en lateralisatie van de patella. Het foutief sporen leidt tot pijn en functiebeperking. Onderzoek, door middel van MRI, laat zien dat een stand corrigerende patellabrace de positie van de patella en het contact tussen de patella en femur-groeve verandert. Hierdoor vermindert pijn en functiebeperking.

Samenvatting

Kniebraces kunnen functiebeperking verminderen bij mensen met knieartrose. De OARSI en NICE richtlijnen benoemen kniebraces als onderdeel van de conservatieve behandeling. Er zijn compressiebraces en braces met rigide structuren voor de knie. (Semi-)rigide braces voor knieartrose worden onderverdeeld in stabiliserende kniebraces voor bicompartimentele artrose, stand corrigerende braces voor unicompartimentele artrose en patellacorrigerende braces voor patellafemorale artrose. Een compressiebrace verbetert de neuromus-culaire controle (proprioceptie), vermindert pijn en verbetert kniestabiliteit. Dit resulteert in een beter looppatroon. Als een compressiebrace niet voldoende is, wordt een (semi-)rigide corrigerende brace aanbevolen. Een stabiliserende kniebrace in neutrale stand verhoogt de kniestabiliteit waardoor de belasting op en spieractivatie rondom de knie afneemt. Hierdoor kan het de progressie van knieartrose vertragen en functiebeperking verminderen. Een stand corrigerende kniebrace heeft dezelfde functie, maar kan ook de belasting op het aangedane compartiment van de knie verlagen, waardoor pijn vermindert. Een corrigerende patellabrace vermindert pijn bij mensen met patellafemorale artrose. Een patellabrace heeft een positief effect op de positie van de patella en het contact tussen de patella en femurgroeve.

Artrose kniebrace

Ook ander wetenschappelijk onderzoek ondersteund de voordelen van het gebruik van een kniebrace bij artrose. Het onderzoek van de Universiteit van Manchester bestudeerde 126 patiënten tussen de 40 en 70 jaar. De patiënten werden gedurende 12 weken gevolgd. Na het dragen van de brace voor zes weken zagen de onderzoekers een significant verschil met de controle groep op het gebied van pijn, klachten, stijfheid en spierkracht. "Patiënten hebben onze meerdere keren verteld dat de brace hun knie stabieler voelde. Ze ervaarden daarbij steun van de brace en voelden zich meer zeker",
Naast ondersteuning kunnen braces ook mobiliseren en de stand van de knie verbeteren. De braces in deze categorie behoren tot de beste kniebraces bij knieartrose of knie slijtage. Op basis van onze ervaring, terugkoppeling van cliënten en het gebruik van gerenommeerde merken, bent u verzekerd van de beste kniebrace bij artrose. De kniebraces voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en worden wereldwijd al jaren met succes gebruikt bij knieartrose.

Voordelen Atrose Kniebrace

Minder pijn: makkelijker met minder pijn bewegen, waardoor u weer uw favoriete sport of bezigheden uitoefenen de levenskwaliteit verbeterd. Het is belangrijk dat u blijft bewegen om uw kniegewricht soepel te houden, spieren te versterken en het uithoudingsvermogen op peil te houden.
Minder pijnstilling: pijn verminderen met een kniebrace kan resulteren dat u minder tot helemaal geen pijnstilling (medicatie) meer nodig hebt.

Alternatieve Hulpmiddelen bij knieartrose

Er zijn ook andere loophulpmiddelen welke gebruikt kunnen worden om de pijnklachten te verminderen en het pijnlijke gewricht te ontzien. Bij voorbeeld een elleboogkruk, wandelstok of een rollator. De kruk of stok gebruikt u aan de gezonde zijde.
Ook gedurende de nacht kunt u last hebben van artrose in knie. Wanneer u op uw zij ligt tijdens het slapen kan er pijn in de knieën ontstaan omdat deze op elkaar liggen. U kunt dan een kniekussen gebruiken voor een zachte bescherming van de knieën.

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. McDavid scharnier kniebrace 429X
  Waardering:
  78% of 100
  Slechts € 109,95
  De McDavid scharnier kniebrace 429X bevat twee soepel werkende, polycentrische scharnieren en 4 gekruiste elastische banden. Deze zorgen voor een midden tot en met hoog niveau bescherming en ondersteuning.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 2. McDavid PS2 Scharnier kniebrace
  Waardering:
  80% of 100
  Speciale prijs € 92,50 Normale prijs € 105,00
  De McDavid PS2 Scharnier kniebrace is een professionele neopreen kniebrace met twee soepelwerkende policentrische scharnieren. Deze sport brace geeft extra steun voor lichte tot middelzware knieproblemen.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 3. Bauerfeind GenuTrain A3 Kniebrace
  Waardering:
  83% of 100
  Slechts € 89,95
  Actie: Gratis verzending De Bauerfeind GenuTrain A3 kniebrace is een actieve bandage voor de behandeling tegen gewrichtspijn zoals artrose, een geïrriteerd kniegewricht of mediale meniscusscheur. De brace is gemaakt van flexibel en anatomisch breiwerk, waardoor deze ook bij sporten zoals hardlopen of uitvoerende beroepen zeer prettig te dragen is.
 4. Push Care Kniebrace
  Waardering:
  87% of 100
  € 64,95
  De nieuwe Push Care Kniebrace nu leverbaar! Een intensief productontwikkelingstraject richtte zich met name op het vereenvoudigen van het gebruik en het vergroten van de patellaondersteuning. De kniebrace biedt een goede compressie rondom het kniegewricht en steunt de patella aan weerszijde. Hierdoor verbetert het stabiliteitsgevoel en ervaart de gebruiker pijnverlichting. De kniebrace is geschikt bij artrose en instabiliteit.
 5. Bauerfeind GenuTrain S Kniebrace
  Waardering:
  87% of 100
  Slechts € 129,00
  Actie: Gratis verzending Bauerfeind Genutrain S is een medische kniebandage met twee uitneembare stalen scharnieren, die pijn in de knie vermindert. Geschikt bij slijtage-en reuma klachten, gonartrose en verdraaiing van het kniegewricht.
 6. Bauerfeind GenuTrain Kniebrace
  Waardering:
  85% of 100
  Slechts € 65,00
  Actie: Gratis verzending De Genutrain is een actieve kniebrace met visco-elastische pelotte rond de patella. Voor een comfortabele en veilige ondersteuning van het kniegewricht. De kniebandage is onder andere te gebruiken bij:
  - Meniscusklachten
  - Artrose en artritis
  - Slijmbeurs- en peesontstekingen
  - Lichte instabiliteit

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 7. PatellaReliever Kniebrace
  Speciale prijs € 93,95 Normale prijs € 109,00
  De patellofemoraal pijnsyndroom brace is bij uitstek de kniebrace voor mensen met knieschijfklachten. Door een uniek pulley-systeem kunt u de ondersteuning om de patella traploos instellen.
 8. Push Sports Kniebrace
  Slechts € 78,95
  De Push Sports Kniebrace kniebrace geeft druk rond je kniegewricht voor meer stabiliteit, zonder het buigen en strekken van de knie te hinderen. Te gebruiken bij: instabiliteit, artrose, pijnklachten rondom de knieschijf en meniscusletsel.

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren