Achillespees

achillespees

Achillespees brace ter behandeling en preventie van achillespeesklachten

De achillespees is een van de grootste maar ook een kwetsbare pees. De meeste voorkomende klachten zijn een achillespeesontsteking, irritatie of beschadiging (gescheurd / achillespeesruptuur). De meeste klachten ontstaan tijdens het sporten, omdat er grote krachten worden uitgeoefend op de pees.

Beste Achillespees Braces

Onderstaand vindt u een uitgebreid assortiment achillespees braces, die wij op basis van onze jarenlange ervaring voor u hebben samengesteld. Wij maken alleen gebruik van gerenommeerde merken zoals Bauerfeind en Thuasne, zodat u verzekerd bent van de beste kwaliteit en functionaliteit.

7 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Hielspoor Spalk
  Waardering:
  93% of 100
  Speciale prijs € 44,95 Normale prijs € 60,00
  Hielspoor spalk - Deze nachtspalk is een orthese voor de conservatieve en effectieve behandeling van Hielspoor, Plantaire Fasciitis ( peesplaatontsteking ) en Achilles Tendinitis ( Achillespeesontsteking ).

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 2. Professionele Hielspoor steunzool
  Waardering:
  73% of 100
  Slechts € 69,95
  Actie: Gratis verzending De Professionele Hielspoor steunzool helpt effectief tegen hielspoor, door demping in de hielzone, ontlast de plantaris pees en geeft ondersteuning aan de afgevlakte of sterk belaste voetholte. Worden per paar geleverd.
 3. Hielspoor Sok
  Waardering:
  83% of 100
  Slechts € 34,95
  De hielspoor sok is zeer effectief bij de bestrijding van hielspoor (Fasciitis plantaris) en hielpijn. Eenvoudig in gebruik tijdens periodes van rust en 's nachts om te genezen in gestrekte toestand.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 4. Bauerfeind AchilloTrain Pro
  Waardering:
  77% of 100
  Speciale prijs € 55,00 Normale prijs € 85,00
  Actie: Gratis verzending De Bauerfeind AchilloTrain Pro voorkomt op systematische wijze irritaties aan de achillespees. De achillespeesbrace ondersteunt de musculaire stabilisatie en masseert via een pelotte met noppen de overgang tussen spieren en pezen.
  Niet meer leverbaar Als alternatief is de vernieuwde Achillotrain leverbaar.
 5. Bauerfeind Achillotrain
  Waardering:
  85% of 100
  Slechts € 73,95

  Nu verkrijgbaar de vernieuwde Achillotrain!

  Actie: Gratis verzending Bauerfeind Achillotrain - Actieve bandage ter ontlasting van de achillespees. Het actieve elastische train breiwerk en de gel pelotte met structuur ontlasten de achillespees en bevorderen de genezing.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 6. Bauerfeind ViscoSpot
  Waardering:
  86% of 100
  Slechts € 34,00
  De nieuwe Viscospot nu leverbaar! Bauerfeind ViscoSpot - visco-elastisch hielkussen met 3 zones voor een verbeterde drukverlichting bij hielpijn en hielspoor. Huidvriendelijk gel materiaal, verschuift niet en kan in elke (sport-)schoen gedragen worden.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 7. Haglundse Exostose Hiel Sok
  Waardering:
  90% of 100
  Speciale prijs € 29,95 Normale prijs € 35,00
  De Haglundse Exostose Hiel Sok vermindert de druk op het hielbeen aan de achterzijde bij de aanhechting van de achillespees. Hierdoor wordt het uitsteeksel (Haglundse exostose) dat door druk is ontstaan ontlast en vermindert de pijn. De druk ontstaat vaak door schoenen, vooral damesschoenen met een lage achterzijde zijn berucht, vandaar de term “pump-bump”. De Haglund Hiel Sok is daarom speciaal gemaakt om comfortabel in schoenen te kunnen dragen.

  Niet leverbaar

7 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Achillespees Braces Gebruiken

De verschillende braces kunnen actief en/of passief gebruikt worden. Bijvoorbeeld de achillotrain past in een schoen en kan derhalve de gehele dag worden gedragen. Een hielspoorspalk of sok wordt in passieve situatie gebruikt, bijvoorbeeld gedurende de nacht in bed.

Achillespeesontsteking

Een achillespeesontsteking is een veelvoorkomende blessure. Bij hardlopers, maar ook bij voetballers wordt de blessure veel gezien. Een achillespeesontsteking is de oorzaak van circa 18.5% van alle blessures bij lange afstandlopers. De achillespees, ofwel Tendo Achillis of Tendo Calcanei en is vernoemd naar de Griekse held Achilles. De Griek had één zwakke plek, namelijk de achillespees en overleed door een pijl in zijn achillespees. De uitdrukking ‘achilleshiel’ is ontleend aan dit verhaal en met de uitdrukking wordt een zwakke plek bij iets of iemand bedoeld.

Wat is een achillespeesontsteking

Een achillespeesontsteking wordt ook wel tendinitis achillis genoemd en is een ontsteking van de pees die loopt van de hiel tot aan de kuitspier. De ontsteking bij de blessure wordt niet veroorzaakt door micro-organismen en wordt om die reden dan ook wel een steriele ontsteking genoemd.

Het kan voorkomen dat de pees in de achilles niet alleen is ontstoken, maar er ook een ruptuur optreedt. Een ruptuur is een gedeeltelijk of gehele scheuring van de pees. Ook is het mogelijk dat de slijmbeurs van de pees ontstoken raakt. In dat geval wordt gesproken van een bursitis.

Veelal bevindt de ontsteking van de achillespees zich net boven de hak van de voet. Hier begint de aanhechting van de pees en is de doorbloeding het geringst. Hierdoor verloopt herstel veelal moeizaam en kan een kleine ontsteking langzaam groter worden. Het is daarom raadzaam een achillespeesontsteking direct aan te pakken.

In de meeste gevallen gaat het overigens niet daadwerkelijk om een ontsteking van de pees, maar om een degeneratie van het peesweefsel. In dit weefsel ontstaan dan kleine scheurtjes die leiden tot een pijnlijke achillespees.

Oorzaak achillespeesontsteking

De oorzaak van een achillespeesontsteking is doorgaans overbelasting of verkeerde schoenen. Overbelasting kan veroorzaakt worden door te veel of te eenzijdig sporten. Ook een plotselinge verandering in de belasting kan een dergelijke blessure veroorzaken. Bijvoorbeeld een lange bergwandeling, die je normaal niet maakt, of een toename in het aantal kilometers tijdens een training of wedstrijd kunnen de oorzaak zijn van een achillespeesontsteking.

Verkeerde schoenen zijn (sport)schoenen met een verkeerd voetbed of een te lage hoeveelheid aan demping in de schoenen. Voor vrijwel iedere sport zijn andere schoenen te vinden, die zo zijn ontwikkeld dat de schoen de juiste ondersteuning biedt.

Toch zijn overbelasting en schoeisel niet de enige oorzaken. Vaak gaan de twee oorzaken namelijk gepaard met afwijking van de voeten. Voorbeelden van afwijkingen zijn platvoeten, doorgezakt voeten of instabiele enkels. Ook overpronatie is een mogelijke oorzaak en is een afwijking in de stand van de voet. Bij overpronatie zwikt de voet naar binnen, waardoor de achillespees te veel wordt belast. Deze afwijkingen zorgen voor een onnatuurlijke belasting van de achillespees, waardoor beschadiging ontstaat en vervolgens mogelijk een ontsteking.

Ook kunnen de klachten van de blessure ontstaan door andere oorzaken. Zo kan de blessure ook ontstaan door slijtage (ouderdom), een verschil in beenlengte of overgewicht. Dat laatste veroorzaakt een te grote hoeveelheid druk op de enkels en achillespees, waardoor de enkels instabiel worden. Dat kan vervolgens weer leiden tot een ontsteking in de achillespees.

Achillespeesontsteking symptomen

Na een training of wedstrijd treden bij een achillespeesontsteking veelal kleine pijnklachten op. Het is ook mogelijk dat de pijnklachten wisselend optreden. Dan weer wel en dan weer niet. Na enkele uren rust zakt de pijn ook meestal weer weg. De pijn wordt het meest gevoeld net boven de hiel.

Ook is het mogelijk dat de pijn in de warming-up voelbaar is en wegzakt en pas na de wedstrijd weer optreedt. Bij ernstige gevallen verdwijnt de pijn helemaal niet meer en heb je gedurende de hele dag pijnklachten aan de achillespees. Dit kan ook het uiteindelijke resultaat zijn van het niet laten behandelen van de ontsteking in de achillespees. Het is daarom belangrijk de klachten aan te pakken, omdat de pijn kan verergeren en de pijn op den duur zelfs kan aanhouden.

In de ochtend of na een periode van rust voelt de achillespees vaak stijf aan en kan de pees licht zijn opgezwollen.

Bij een scheuring van de achillespees (ruptuur) is lopen vrijwel onmogelijk en gaat het gepaard met hevige pijn. De plek van de scheuring is veelal met het oog vanaf de buikenkant waar te nemen. De ruptuur kan, bij twijfel of ter controle, bevestigd worden met behulp van een MRI-scan of röntgenfoto.

Behandeling van achillespeesontsteking

In veel gevallen is een achillespees in het begin goed en adequaat te behandelen. Wanneer je er niets aandoet en de blessure een chronische ontsteking wordt is dit vele malen moeilijker.

Er zijn een aantal mogelijkheden om een achillespeesontsteking te behandelen. Hieronder staan enkele handelingen die je kunt verrichten om de blessure te voorkomen of te verminderen. De tips en behandelingen lopen van een lichte ontsteking tot erge ontsteking.
 • Doe een goede warming-up en bouw de belasting rustig aan op. Begin rustig en maak tijd voor goede rek- en strekoefeningen. Ook na de training is een cooling-down, zoals rustig uitlopen goed voor de spieren en pezen in het lichaam.
 • Rek en strek de kuitspieren voor een training of wedstrijd. Je kunt de kuitspieren rekken op verschillende manieren. Een goede rekoefening is bijvoorbeeld door met je hand de tenen te pakken en deze naar je toe te trekken. Houdt dit ongeveer 10 seconde vol en wissel erna van voet.
 • Spierversterkende oefeningen voor de kuitspier. Ga bijvoorbeeld met de tenen op de trap staan met de hak naar beneden en breng het lichaam dan langzaam omhoog. Eventueel kan dit met 1 been tegelijk gedaan worden, maar pas wel op voor overbelasting. Je kunt de oefening zwaarder maken door een gewicht in je handen te nemen. Doe dit bij voorkeur onder begeleiding van een fysiotherapeut.
 • Koel de pijnlijke plek met ijs om de bloedstroom naar het gebied te stimuleren. In het bijzonder na de training en waar mogelijk enkele keren per dag. In geval van een chronische ontsteking is de methode minder effectief.
 • Laat de kuitspieren masseren. Een massage helpt zowel bij het voorkomen als behandeling van een achillespeesontsteking. Dit kun je doen door de fysiotherapeut of door de verzorger van de club.
 • Koop goede en geschikte schoenen. Wanneer je moet hardlopen met een training op een harde ondergrond is het belangrijk goede schoenen te dragen. Ga voor meer informatie over de juiste schoenen naar de dichtstbijzijnde schoenenwinkel en laat je adviseren. Je kunt ook een bezoek brengen aan een gespecialiseerde orthopedische winkel. Voornamelijk het voetbed en de demping zijn van essentieel belang en kunnen een ontsteking helpen voorkomen of tegengaan.
 • Wanneer de ontsteking debet is aan een afwijking van de voet is het raadzaam zooltjes in de schoenen te leggen. Je kunt standaard zooltjes kopen, maar je kunt ze ook laten maken door een podotherapeut. Dit is vaak de oplossing voor klachten als pijnlijke knieën, rugpijnen en een achillespeesontsteking. Het nadeel is dan het vrij prijzig is, maar een podotherapeut levert doorgaans kwalitatief goed werk, waardoor je snel van de klachten af kunt zijn. Daarnaast vergoeden zorgverzekeringen in een veel gevallen een deel van de rekening.
 • Een hielkussen onder de hiel. Dit zorgt niet alleen voor demping, maar kan ook een schil in beenlengte corrigeren.
 • Een achillespeesontsteking kan ook worden bestreden middels een hielspoor sok. De sok zet tijdens de nachtrust een rek op de pezen en spieren, wat de ontsteking kan verminderen en tegengaan.
 • De Achillotrain brace. Deze bandage techniek heeft een masserend effect op de ontstoken achillespees.
 • Het slikken van ontstekingsremmers. Het slikken van ontstekingsremmers als Ibuprofen vermindert niet alleen de klachten, maar heeft daarnaast een ontstekingsremmende functie. Overleg voor gebruik dit met de verzorger, fysio of huisarts. Lees ook altijd de bijsluiter voor gebruik. Voetbal niet te lang op Ibuprofen, je kunt namelijk verslaafd raken aan het gebruikt. Deze methode verdient dan ook niet de voorkeur.
 • In sommige gevallen worden ook injecties met corticosteroïden toegediend. De werking van deze methode valt echter te betwijfelen en daarnaast bestaat er kans op bijwerkingen.
 • Tot slot is een operatie een mogelijkheid om de achillespeesontsteking te behandelen. Het peesgedeelte dat is aangetast wordt dan schoongemaakt , waarna de wond weer wordt gehecht. Na operatie is het verplicht enkele weken rust te houden en moet je tijdens het herstel lopen op krukken. Deze methode wordt in veel gevallen pas gedaan, wanneer overige methode niet blijken te helpen of dat de ontsteking van dusdanige aard is dat ingrijpen noodzakelijk is.
De klachten van een achillespeesontsteking zijn doorgaans hardnekkig en niet snel verdwenen. De behandeling is om die reden vaak langdurig. Pas op met het oppakken van de activiteiten en begin rustig. Wanneer je te snel of te fanatiek weer begint kunnen de klachten weer terugkeren.