Hamstring & Quadriceps

De hamstring is de spier die aan de achterkant van je bovenbeen loopt. Deze spier helpt je met afzetten en versnellen. Vaak loopt iemand dan ook een hamstringblessure op bij het afzetten, als de spier bijvoorbeeld nog niet goed warm is. Als je de blessure oploopt, voel je het ‘erin schieten’ in je hamstring. Dit kenmerkt zich door een plotselinge pijn waarbij je eigenlijk gelijk weet dat het niet goed zit. Vervolgens kan men meestal nog wel lopen, ook als de hamstring afgescheurd is. Dit komt omdat de spier vooral gebruikt wordt bij explosieve bewegingen en niet bij rustig wandelen.

De hamstring

hamstring De hamstring bestaat niet uit één, maar uit drie spieren. De drie spieren samen worden samen de hamstrings genoemd. De medische termen voor de drie afzonderlijke spieren zijn M. Semitendinosus, M. Biceps femoris en M. Semimembranosus. Twee spieren lopen ter hoogte van de onderkant van de billen naar de binnenkant van de knie (M. Semitendinosus & M. Semimembranosus). De andere spier loopt vanaf dezelfde hoogte juist naar de buitenkant van de knie (M. Biceps femoris).

Bij een hamstringblessure is één van deze drie spieren verrekt of (in)gescheurd. Binnen de hamstringblessure zijn twee soorten, namelijk een acute vorm of chronische vorm. In geval van een acute vorm is er sprake van een aan te wijzen pijnlijke plek aan de achterkant van het bovenbeen. De chronische vorm wordt geleidelijk erger van aard. De pijn is in het eerste stadium moeilijk aan te wijzen en wordt veelal veroorzaakt door het lange tijd herhalen van eenzelfde beweging. Deze aandoening wordt dan ook veel gezien bij marathonlopers of triatlondeelnemers.

Symptomen hamstringblessure

De hamstring voelt gevoelig aan als je erover heen gaat. Daarnaast voel je met lopen een trekkend gevoel en is de hamstring een dag later vaak stijf. Ook is het zeer pijnlijk om te rennen of een sprint in te zetten, maar de pijn hangt af van de ernst van de blessure. Ook kan de spier verkrampt aanvoelen bij verschillende bewegingen en zal deze in rust gevoelig zijn, omdat die dan aan het herstellen is. Afhankelijk van de ernst kan de spier ook gezwollen zijn of kan er een duidelijke bloeduitstorting aanwezig zijn.

Hamstringblessure behandelen

Specialisten maken bij bepaling van de ernst van de blessure gebruik van een indeling. Er zijn drie indelingen, namelijk graad 1, 2 en 3. Bij de eerste graad gaat het om een verrekking met kleine scheuringen van spierweefsel. Bij de tweede graad is er sprake van gescheurd spierweefsel en ontstaat veelal een bloeduitstorting op de plek. Het behandelen van een hamstringblessure is voor graad 1 en graad 2 gelijk, alleen zal het bij graad 2 langer duren en rustiger aan moeten, dan bij graad 1.
In geval van de derde graad, deze komt nauwelijks voor, is de hamstring volledig afgescheurd. Wanneer hiervan sprake is zal de hamstring terugschieten en is een operatie noodzakelijk. Veelal zul je direct worden doorverwezen naar een specialist. Nogmaals, dit laatste stadium komt zelden voor.

Graad 1 en 2 behandelen

Bij een hamstringblessure graad 1 is het belangrijk goed rust te houden voor enkele dagen. Net als bij veel blessures is het RICE principe een goede maatregel. Het (R)ICE principe bestaat uit R(rust), I(ijs/koelen), C(compressie/drukverband) en E(elevatie/hoog leggen).

Voor behandeling van een graad 2 hamstringblessure geldt zo goed als hetzelfde alleen moet rustiger worden begonnen en duurt het langer voordat je weer volledig mee kunt trainen. Ook is bij dit stadium meer kracht verloren gegaan, door de langere rustperiode, en moet aandacht worden besteedt aan het herstel van de spier middels krachtoefeningen.

Massage

De spier zal moeten herstellen, hierbij kunnen sportmassages erg behulpzaam zijn. Dit zijn geen prettige massages, maar zullen de spier wel aan het herstellen zetten. Daarna kan er worden begonnen aan kracht- en stabiliteitsoefeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan squatten. Ook kan er voorzichtig worden begonnen met wat loopwerk en bijvoorbeeld trappen op en af rennen.

Hamstring brace

Daarnaast kun je ook een hamstring brace ter ondersteuning en bescherming gebruiken. Een hamstring brace biedt compressie en warmtetherapie aan dijbeenspieren, hamstrings en liezen. De beste Hamstring brace voor hamstring pijn en blessures kun je kopen bij Orthocor. Wij hebben bijvoorbeeld een Bauerfeind Myotrain dijbeenbrace en bovenbeenbrace. Ook bij quadriceps problematiek worden deze braces vaak toegepast.

Voorzichtig belasten

Naarmate het herstel vordert, kan er steeds meer met de hamstring gedaan worden. Blijf wel uitkijken met sprintwerk totdat je je hier comfortabel bij voelt en houdt in gedachten dat een hamstringblessure snel terug kan keren en dat deze rustig moet herstellen.

Meestal duurt een hamstringblessure gemiddeld 2 tot 6 weken, afhankelijk van de ernst ervan.

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Bovenbeenbandage
  Speciale prijs € 24,95 Normale prijs € 30,00
  Steungevende neopreen bovenbeenbandage. Geschikt voor revalidatie na een spierblessure en overbelastingsklachten van het bovenbeen.
 2. Bauerfeind MyoTrain Dijbeenbrace
  Waardering:
  80% of 100
  Slechts € 84,00
  Bauerfeind MyoTrain, dijbeenbandage ter behandeling van spierblessures aan het bovenbeen: zoals scheurtjes in de spiervezels, spierverrekkingen, spierverhardingen, of kneuzingen. De speciale pelotte in de dijbeenbrace geeft de pijnlijke plek extra steun.

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren