Hernia

Er zijn verschillende hernia soorten, maar meestal refereert men bij een hernia aan een rughernia. Daarnaast bestaat er ook nog vaak verwarring wat een rughernia nu is en hoe u het kan behandelen of voorkomen.
In de onderstaande paragraaf leggen wij daarom uit wat de functie van de tussenwervelschijven in uw wervelkolom is en wat hiermee gebeurt bij een hernia.

Wat is een tussenwervelschijf?

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf bestaat uit een geleiachtige kern die omringd is door kraakbeen. Hierdoor is de tussenwervelschijf enigszins elastisch. De tussenwervelschijven zorgen ervoor dat de wervelkolom beweegbaar/soepel is, dat schokken en stoten geabsorbeerd worden en de wervels elkaar niet kunnen raken.

Wat is hernia?

Een rughernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijf is beschadigd. De geleiachtige kern kan zich dan door de kraakbeen ring drukken. De kern van de tussenwervelschijf laat dan een uitstulping zien. Deze uitstulping kan op een zenuwwortel drukken waardoor pijn ontstaat. Een hernia hoeft dus niet altijd meteen opgemerkt te worden, de uitstralende pijn ontstaat pas wanneer de uitstulping tegen de zenuw drukt. De uitstulping kan zelfs het ruggenmerg irriteren.

Rughernia oorzaken

De vorming van een hernia is op te delen in 2 typen: Ten eerste een acute aandoening: Hierbij valt te denken aan een plotselinge draai van de rug, het tillen in een onjuiste houding, een schok of een val, maar ook een harde nies kan al voldoende zijn. Ten tweede een degeneratieproces: Degeneratief is een ander woord voor slijtage. Dit kan door ouderdom ontstaan maar bijvoorbeeld ook door het te veel en zwaar belasten van de rug of een blessure. Kinderen en jong volwassenen hebben tussenwervelschijven met een hoog watergehalte. Naarmate mensen ouder worden, neemt het watergehalte in de schijven af. Hierdoor beginnen de schijven te krimpen en neemt de ruimte tussen de wervels af. De flexibiliteit van de tussenwervelschijven neemt ook af waardoor de kans op een hernia groter is.

Algemene Risicofactoren

Bepaalde factoren kunnen uw risico op een hernia vergroten.
 • Leeftijd: Rughernia’s komen het meest voor op een leeftijd tussen 25 en 50 jaar.
 • Geslacht: Mannen hebben meer kans op een hernia dan vrouwen. (bron Treant Herniaspreekuur)
 • Onjuist tillen: Het gebruik van uw rugspieren in plaats van uw benen om zware voorwerpen te tillen, kan een hernia veroorzaken. Ook een draaibeweging tijdens het tillen kan de rug kwetsbaar maken. Til dus met uw benen en zo min mogelijk met uw rug.
 • Gewicht: Overgewicht veroorzaakt extra spanning op de tussenwervelschijven.
 • Herhaalde activiteiten die uw wervelkolom belasten. Veeleisende banen of hobby's waarbij constant tillen, trekken, buigen of draaien nodig is kunnen een hernia veroorzaken. Door veilige en ergonomische til- en bewegingstechnieken te gebruiken kunt u uw rug beschermen. Daarnaast kan ook een rugbrace of niergordel u bescherming geven.
 • Autorijden: Lang in dezelfde houding zitten, plus de trillingen/schokken van een auto, kunnen druk uitoefenen op uw tussenwervelschijven. Een goed autokussen kan de druk op de wervelkolom en tussenwervelschijven verminderen.
 • Lichaamsbeweging Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor een sterk, gezond en soepel lichaam. Het kan veel medische aandoeningen voorkomen, waaronder een hernia.
 • Roken Onderzoek heeft aangetoond dat roken een degeneratief effect heeft op de tussenwervelschijven.

Symptomen

Zoals wij bovenstaand hebben uitgelegd ontstaat de pijn door druk op de zenuwen. Symptomen hiervan kunnen zijn:
 • Gevoelloosheid en tintelingen in het gebied van het lichaam dat de zenuw levert.
 • Zwakte in de spieren die aan de zenuw zijn gekoppeld. Wat kan leiden tot struikelen tijdens het lopen.
 • Pijn in de wervelkolom die kan uitstralen naar de armen en benen.
Wanneer een zenuwwortel geïrriteerd is in de onderrug, kan er pijn, gevoelloosheid en zwakte in een of beide benen zijn. Deze aandoening is bekend als "ischias", omdat de pijn door de ischiaszenuw loopt.

Acute herniapijn is vaak scherper en heviger dan chronische (degeneratieve) pijn.

Behandelen

Bij een urgente situatie met acute pijn kunt u een koud kompres gebruiken en op uw rug liggen met opgetrokken benen. Probeer zitten zoveel mogelijk te vermijden. Omdat dit alleen tijdelijke oplossing kunnen zijn, dient u altijd met uw behandelend arts of therapeut contact op te nemen. Zodat zij u kunnen helpen met de diagnose en behandeling van een hernia.

Bij een rughernia is het belangrijk dat u blijft bewegen. In de regel hebben mensen die stil liggen een minder voorspoedig herstel. Er dient meestal een middenweg gevonden te worden in de hoeveelheid beweging. U kan bijvoorbeeld tijdelijke stoppen met intensief sporten maar wel de dagelijkse activiteiten uitvoeren. Uiteraard moet u de activiteiten wel voorzichtig uitvoeren.

Fysiotherapie, rust en pijnstillers

Met rust, pijnstillers en fysiotherapie gaan 70 tot 80% van alle rughernia’s vanzelf weer over. Bij pijnstiller kunt u denken aan:
 • lichte pijn: paracetamol.
 • Hevige pijn: (NSAID's), zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen.
Laat u altijd adviseren door uw arts over welke pijnstiller in uw situatie het beste geschikt is.

Operatie aan de wervelkolom

Omdat de meeste rughernia's binnen 3 maanden vanzelf overgaan, wacht men eerst die periode af. Maar bij onhoudbare pijn waardoor u niet meer goed kan functioneren, zeker als die langer aanhoudt, is er sprake van een operatie indicatie. Een andere indicatie is ernstige of snel optredende uitvalsverschijnselen.

Rugbrace voor Hernia

Om een rughernia zowel te voorkomen als te behandelen is een rugbrace een veelvoorkomend hulpmiddel. Een rugbrace zorgt voor bescherming bij (zware) belasting van de rug. Daarnaast zorgt het voor een houding correctie waardoor er minder spanning op de tussenwervelschijven ontstaat.

Hernia Rugbrace van Orthocor

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Wij kunnen eventueel een rugbrace op maat maken, maar er zijn ook verschillende confectie braces die u bij ons kan laten aanmeten of kopen via de webwinkel.

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Push med Rugbrace
  Waardering:
  88% of 100
  Slechts € 199,95
  De Push med Rugbrace verbetert de houding van de lumbale wervelkolom waardoor pijnklachten verminderen. De brace is onder andere geschikt voor: Spondylolyse, Degeneratieve aandoeningen van de lumbale wervelkolom (lumbale artrose) en Discopathie.
 2. Bauerfeind LumboLoc
  Waardering:
  87% of 100
  Slechts € 94,95
  Actie: Gratis verzending Bauerfeind LumboLoc, stabiliserende rugbrace ter ontlasting en stabilisering van de lendenwervelkolom. Een perfecte pasvorm dankzij de klittenbandsluiting die individueel kan worden ingesteld, daarnaast is de brace licht, elastisch en ademend. Een sterke partner tegen pijnklachten zoals hernia rugpijn of spit.
 3. Bauerfeind LumboTrain Lady
  Waardering:
  87% of 100
  Slechts € 127,50
  Actie: Gratis verzending Bauerfeind LumboTrain Lady, actieve rugbrace speciaal ontworpen voor musculaire stabilisatie bij vrouwen. De rugband heeft een unieke anatomische pasvorm voor vrouwen. Bij elke beweging helpt het massage kussen om de lenden te ontspannen en rugpijn in het midden en de lage rug te verlichten. Onder andere te gebruiken bij: lichte artrose en hernia klachten, spit en gespannen spieren.
 4. Bauerfeind LumboTrain Rugbrace
  Waardering:
  67% of 100
  Slechts € 127,50
  Actie: Gratis verzending Bauerfeind LumboTrain, Actieve rugbandage voor musculaire stabilisatie Bij elke beweging helpt het massagekussen om de lenden te ontspannen en rugpijn in het midden van de wervelkolom te verlichten. Te gebruiken bij onder andere: Spit, Lumbaalsyndroom, gespannen speieren en Artrose.
 5. Laag rugkorset (dames en heren)
  Waardering:
  86% of 100
  Speciale prijs € 135,00 Normale prijs € 145,00
  Laag ondersteunend rugkorset op maat gemaakt. Onderstaand kunt u uw maten invullen, bij de afbeeldingen vindt u een tekening van een lichaam waarop is aangeven waar u de maten dient op te meten.

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren