Houding

corrigerende rugbrace verbetert houding Een corrigerende rugbrace zorgt voor een goede houding om rugklachten te voorkomen of te behandelen. Dit kan een rugbrace zijn voor de onderrug, de bovenrug en/of de schouders.

"Sta rechtop." Dat advies hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens gehoord. Maar sla het niet in de wind. Een verkeerde houding kan namelijk na verloop van tijd gezondheidsklachten veroorzaken, zoals rugpijn of ademhalingsproblemen. In elke situatie is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Zodat de spieren, pezen, banden en gewrichten in de rug op de juiste manier belast worden. Daarnaast heeft een een rechte houding ook een positieve invloed op de lichaamstaal en gemoedstoestand. Een goede houding heeft dus zowel een gezondheidstechnisch als cosmetisch doel.

Wat is houding?

Houding is hoe u uw lichaam of lichaamsdeel houdt. Houding is op te delen in twee soorten:

 1. Dynamische houding: is hoe u uw lichaam houdt tijdens het bewegen, zoals tijdens het wandelen, rennen of bukken om iets op te pakken.
 2. Statische houding: is hoe u uw lichaam houdt wanneer u niet beweegt, zoals wanneer u zit, staat of slaapt.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede dynamische en statische houding hebt.

De sleutel hierin is voornamelijk de rug. In de volgende paragraaf leggen wij uit hoe een rugbrace hierbij kan helpen.

Hoe werkt een corrigerende rugbrace?

Het is een hulpmiddel om de rug in een neutrale stand te positioneren. Met een neutrale stand bedoelt men dat de natuurlijke krommingen in de wervelkolom behouden blijven. Het kan een geheugensteuntje zijn ter herinnering om zelf een goede houding aan te nemen, maar het kan ook mensen helpen die zelf niet meer instaat zijn om de houding te corrigeren. Een verkeerde houding hoeft namelijk niet alleen te komen door een slechte gewoonte, maar het kan ook komen door spierzwakte of inflexibele spieren of een vergroeiing van de gewrichten.

Welke soorten zijn er?

Er zijn 4 soorten corrigerende rugbraces:

 1. Onderrugbrace: gericht op het lumbale deel van de rug
 2. Bovenrugbrace: gericht op het thoracale deel van de rug
 3. Schouderbrace: gericht op de schouders. Vaak is een bovenrug- en een schouderbrace een gecombineerd product. De meeste bovenrugbraces hebben namelijk een bevestiging rond de schouders waardoor de schouders ook ondersteuning/correctie krijgen.
 4. Brace voor de gehele rug: deze braces hebben een versteviging die loopt vanaf de onderkant van de nek tot aan het onderste deel van de onderrug. Om zo de gehele wervelkolom te corrigeren. Bijvoorbeeld bij osteoporose of Spierinsufficiëntie van de wervelkolom vinden dit soort braces vaak zijn toepassing.
Elke soort kan zich weer onderscheiden in de hoeveelheid ondersteuning en de materialen waarvan de brace is gemaakt. Er is flexibele licht ondersteunde braces maar er zijn ook inflexibele zware ondersteuningen.

De meeste braces kunt u onder de kleding dragen.

U kunt met uw behandelend arts of therapeut overleggen welke rugbrace in uw situatie het beste geschikt is.

Zijn er alternatieven?

Om een goede houding te creëren zijn er ook alternatieven voor een rugrbace.
In een zittende situatie kunt u een ergonomische zitoplossing met een zitkussen maken. Ook is het belangrijk om niet te lang, in de zelfde positie, te blijven zitten. Sta af en toe op en maak een korte wandeling of strek licht uw spieren.
Tijdens het staan zijn de voeten het fundament van uw lichaam. Door dit fundament goed te ondersteunen met de juiste schoenen en zolen kan ook uw houding verbeteren. Zeker bij schoenen met hoge hakken is het erg moeilijk om uw balans te bewaren.
Blijf actief en voorkom overgewicht. Bijvoorbeeld yoga en thai chi helpen bij het verbeteren van de houding door middel van lichaamsbewustzijn. Het is ook een goed idee om oefeningen uit te voeren ter versterking van de kernspieren (buikspieren, rugspieren en heupspieren).
Bij houding denkt men vaak aan staan. Lopen en zitten. Maar een correcte slaaphouding is zeker zo belangrijk. Een goed hoofdkussen en matras kan hierbij helpen.

Wat zijn de ervaringen met een corrigerende rugbrace?

Er is onderzoek gedaan naar atleten die voornamelijk hun bovenarm en schouder als een boog boven het hoofd houden voor het gooien van een object. Bijvoorbeeld speerwerpers, honkballers en tennissers. Hierbij is een goede houding erg belangrijk om schouder blessures te vermijden. Volgens dit onderzoek kan een brace de schouderhouding en spieractiviteit verbeteren bij sporters met een slechte houding. De ervaringen zijn erg uitlopend omdat dit ook afhangt van het doel. Bijvoorbeeld iemand die puur cosmetisch een corrigerende rugbrace draagt heeft hiervan direct effect. Omdat de brace direct de rug in een betere houding positioneert. Maar bij gezondheidsklachten is de brace vaak onderdeel van een bredere behandeling, zoals krachtoefeningen en houdingstherapie. Zodat er niet een eenduidig ervaring is te geven.

Doelen

Onderstaand hebben wij enkele doelen uiteengezet die een corrigerende rugbrace kan hebben:
 • Geleidelijk verbetering van een verkeerde houding. Zowel bij het staan, lopen en zitten.
 • Zorgen voor een symmetrische belasting op de schouders en bovenrug. Waardoor de schouderuitlijning verbetert. Wat kan leiden tot verlichting van stress, spanning en stijfheid in de nek en schouders.
 • Voorkomen bij langdurig schermwerk dat de schouders gaan afhangen en de bovenrug voorover buigt.
 • Stimuleerde leren: Bewustzijn en begrip creëren van het belang van een rechte rug. Wanneer u ervaart dat dat een goede houding minder klachten geeft, kan dit een extra steun in de rug zijn om te letten op uw houding.
 • Lichaamstaal: Met een rechte rug kom je zelfverzekerder over.
 • Ademhalen: Door een goede houding kunt u beter ademhalen. Waardoor het lichaam meer zuurstof op kan nemen.
 • Letselherstel: De brace kan bij blessures zorgen voor bescherming en correctie van de beschadigde spieren of gewrichten.

Tijd

De ervaring aangaande de hoeveelheid tijd dat u per dag de rugbrace dient te dragen en het aantal dagen, hangt ook weer af van het doel en de ernst van klacht. Voor stimulerend leren kan een half of uur of een uur per dag al voldoende zijn voor de periode van een maand. Maar bij zware artrose of osteoporose zal de brace permanent gedurende de dag gedragen worden.

Bij Orthocor vindt u altijd een orthopedische houdingcorrector die bij uw klacht past. Weet u niet welke brace voor u het beste is, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Houding Correctie Brace Orthocor
  Waardering:
  100% of 100
  Speciale prijs € 19,95 Normale prijs € 35,00
  De houding correctie brace houdt uw schouders en bovenrug recht. Hierdoor krijgt u een goede houding. Dit helpt rugklachten voorkomen of verminderen. Daarnaast kunt u door een goed postuur meer zelfvertrouwen krijgen en uitstralen.
  Door het minimalistisch ontwerp is de brace goed onder kleding te dragen en heeft een goed draagcomfort. Met de klittenbandsluiting is de brace eenvoudig en perfect op maat te maken.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 2. Schouder Ondersteuning
  Speciale prijs € 49,95 Normale prijs € 55,00
  De schouder ondersteuning vermindert pijn van de hoge rug en corrigeert de schouder.
 3. Elcross schouderbandage
  Waardering:
  67% of 100
  Speciale prijs € 84,95 Normale prijs € 88,95
  De Camp Elcross™ schouderbandage wordt ingezet ter voorkomen en correctie van een verkeerde houding. De schouderbande is te gebruiken bij indicaties zoals: Kyphose en Osteoporose. Om een standsafwijking te voorkomen of te verminderen. En voor het verminderen van bewegingsuitslag van de gewricht(en).
 4. Push Care Rugbrace
  Waardering:
  93% of 100
  € 110,00
  De Push care Rugbrace biedt pijnverlichting bij lage rugklachten door een gelijkmatig verdeelde compressie. Deze rugbrace is onder andere geschikt bij lage rugklachten, spit, ischias en bij belastende activiteiten.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 5. Sleutelbeenbrace Ligaflex Clavicula
  Waardering:
  82% of 100
  Speciale prijs € 30,50 Normale prijs € 35,00
  Sleutelbeenbrace ter immobilisatie van het sleutelbeen. Te gebruiken bij:
  - behandeling van sleutelbeenbreuken
  - geïrriteerde of gescheurde banden, spieren, pezen en aanhechtingen tussen het sleutelbeen en schouderblad
  - verbetering van de juiste lichaamhouding

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 6. Rugbandage Orthocor Pro Comfort
  Waardering:
  86% of 100
  Speciale prijs € 39,95 Normale prijs € 45,00
  Ideale en comfortabele rugbandage inclusief uitneembare drukpelottes voor rugpatiënten, sporters of bij uitvoerende beroepen.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 7. Bauerfeind LumboTrain Lady
  Waardering:
  87% of 100
  Slechts € 127,50
  Actie: Gratis verzending Bauerfeind LumboTrain Lady, actieve rugbrace speciaal ontworpen voor musculaire stabilisatie bij vrouwen. De rugband heeft een unieke anatomische pasvorm voor vrouwen. Bij elke beweging helpt het massage kussen om de lenden te ontspannen en rugpijn in het midden en de lage rug te verlichten. Onder andere te gebruiken bij: lichte artrose en hernia klachten, spit en gespannen spieren.
 8. Bauerfeind LumboTrain Rugbrace
  Waardering:
  67% of 100
  Slechts € 127,50
  Actie: Gratis verzending Bauerfeind LumboTrain, Actieve rugbandage voor musculaire stabilisatie Bij elke beweging helpt het massagekussen om de lenden te ontspannen en rugpijn in het midden van de wervelkolom te verlichten. Te gebruiken bij onder andere: Spit, Lumbaalsyndroom, gespannen speieren en Artrose.
 9. Laag rugkorset (dames en heren)
  Waardering:
  86% of 100
  Speciale prijs € 135,00 Normale prijs € 145,00
  Laag ondersteunend rugkorset op maat gemaakt. Onderstaand kunt u uw maten invullen, bij de afbeeldingen vindt u een tekening van een lichaam waarop is aangeven waar u de maten dient op te meten.

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren