Glijzeil

Een glijzeil, bijvoorbeeld de MultiGlide, kan een geweldig hulpmiddel zijn om iemand in bed te verplaatsen, zowel voor de zorgverlener als cliënt. Wat zorgverleners soms tegenhoudt om het te gebruiken, is dat je het glijzeil moet aanbrengen en na het verplaatsen moet weghalen onder de cliënt. Bij een blijvend in bed glijsysteem hoeft dit niet. Bij de juiste cliënt en juiste wijze van gebruik, wegen de voordelen van een glijzeil zeker op tegen de nadelen. In deze blog vertellen we je daar graag meer over.

In de volksmond noemen we het een glijzeil. In de praktijk bedoelen we het tunnelglijzeil, de rollslide of twee glijzeilen op elkaar. Door de lage weerstand schuiven twee super gladde lagen over elkaar heen, wat handig is bij het verplaatsen van iemand in bed.

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Glijzeil Tunnel Wasbaar
  € 9,95
  Glijzeil Tunnel Wasbaar
 2. Glijzeil
  Speciale prijs € 31,95 Normale prijs € 35,00
  Dit glijzeil verlicht het verplaatsen van een cliënt, in bed of stoel, zonder te hoeven tillen. Zowel voor het hogerop als zijwaarts verplaatsen.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Het glijzeil: actueel of achterhaald?

Tijdens onze trainingen fysieke belasting merken we dat er veel onduidelijkheden bestaan over goed gebruik van een glijzeil. De één kan niet zonder en zet het dagelijks in, de ander vindt het geen prettig hulpmiddel. Omdat het zeil niet onder de cliënt mag blijven liggen, ervaren veel zorgverleners het steeds aanbrengen en weer weghalen als negatief. Dat is begrijpelijk. Daarom zijn er ook in bed glijsystemen die wel in bed kunnen blijven liggen. Dan heb je wel de voordelen maar niet de nadelen.

Waarom zou je een glijzeil gebruiken voor het verplaatsen van een persoon in bed? Hoe breng je het aan? Voor welke situatie en cliënt is het geschikt en wanneer is een in-bed-glijsysteem een betere optie? Op die vragen krijg je in deze blog stapsgewijs antwoord. Nieuwsgierig of meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op!

De drie belangrijkste redenen om een glijzeil te gebruiken voor het verplaatsen van een persoon in bed

 • ARBO richtlijnen: Een glijzeil kan de fysieke belasting van de zorgmedewerker enorm verminderen. De Praktijkrichtlijnen zijn te vinden in de Arbocatalogus van de VVT. Hierin staat dat een glijzeil bij verplaatsing in bed nodig is bij cliënten met mobiliteitsklassen C, D en E. Dit houdt in bij mensen die méér dan lichte hulp nodig hebben bij de verplaatsing.
 • Decubitus preventie: Tijdens het schuiven over standaard, katoenen lakens, stroopt de huid als het ware een beetje op, ook de onderste huidlagen. Hierdoor kan weefselschade ontstaan, met decubitus tot gevolg. Dus vanuit het preventie oogpunt is ook bij Mobiliteitsklasse B het gebruik van een glijzeil aan te raden. Niet de huidlagen, maar de glijlagen van het glijzeil schuiven over elkaar.
 • Comfort van de cliënt: Doordat het verplaatsen makkelijker gaat ervaart de cliënt minder pijn, moeite, vermoeidheid, ongemak, onrust enzovoorts. Soms kan een glijlaken zelfs voor behoud van zelfredzaamheid zorgen (Mobiliteitsklasse A).

Hoe breng je het glijzeil aan?

Er zijn verschillende technieken te vinden op het internet. Helaas zijn er ook video’s waarin men het glijzeil onder de cliënt door frommelt of zelfs gebruik maakt van een balein uit een tilmat. Zorgverleners zijn erg inventief en proberen vaak zo lang mogelijk met een hulpmiddel door te werken, terwijl eigenlijk een ander hulpmiddel beter geschikt zou zijn. Je kunt je afvragen of die alternatieve technieken professioneel zijn of de fysieke belasting verminderen, zeker wanneer letterlijk of figuurlijk de zorgzwaarte toeneemt. Het verkeerd gebruik van een hulpmiddel kan zelfs schade veroorzaken bij zowel zorgverlener als cliënt. Hierbij een instructiefilmpje waarin het glijzeil goed wordt aangebracht. Namelijk door:
   De cliënt op de zij te draaien;
   Het glijzeil op een bepaalde manier gevouwen achter de rug aan te brengen;
   De cliënt terug kantelen;
   Het glijzeil pakken en dan de zijwaartse of opwaartse verplaatsing uitvoeren met hulp van de cliënt.

Voor- en nadelen van een glijzeil

Zoals gezegd moet je bij het gebruik van een hulpmiddel overwegen of de voordelen van het gebruik groter zijn dan de nadelen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van het glijzeil?

Een glijzeil is een prima hulpmiddel wanneer de cliënt:

 • Op zijn zij kan draaien (of makkelijk daarin te helpen is, zodat je het glijzeil achter de rug kan neerleggen en bij terug kantelen het glijzeil gemakkelijk kan pakken);
 • Nog meewerkt en de instructies begrijpt;
 • Op het glijzeil ligt met dát deel van het lichaam wat niet meewerkt tijdens het verplaatsen;
 • Niet frequent verplaatst hoeft te worden;
 • Fit genoeg is;
 • Weinig pijnklachten ervaart;
 • Geen ongemak ervaart bij het aanleggen en weghalen.
Omdat hij niet mag blijven liggen moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze worden in praktijk als nadeel gezien:
 • De zorgverlener en cliënt moeten bekend zijn met het gebruik;
 • Het glijzeil moet worden ingezet bij de juiste cliënt (zorgzwaarte): Bijvoorbeeld geen last van pijn, vermoeidheid, angst, huidproblemen, overgewicht enz.;
 • De zorgverlener zou met geringe fysieke belasting het glijzeil moeten kunnen aanbrengen en weghalen;
 • De cliënt moet kunnen meewerken en de instructies begrijpen;
 • Er moet genoeg tijd zijn voor het aanbrengen en weghalen van het glijzeil;
 • De frequentie van het helpen verplaatsen moet niet te hoog zijn;
 • De zorgverlener moet de juiste methode gebruiken en uniform werken;
 • De zorgverlener moet zorgdragen dat het glijzeil glad en groot genoeg is.
Misschien kun je zelf ook nog voor- en nadelen bedenken, iedere situatie is anders en maakt dat je bepaalde keuzes wel of niet maakt. Het is aan de zorgverlener en zijn of haar professionaliteit om dit te bepalen. Bij juist gebruik is een glijzeil een mooi en adequaat hulpmiddel bij het verplaatsen in bed.

Wanneer dit niet het geval is: Ga dan over op een glijlaken systeem die onder de cliënt kan blijven liggen. Onze keuzehulp maakt het makkelijker om door middel van een aantal korte vragen het juiste hulpmiddel te vinden. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen, of je dealer vragen om meer informatie. Wij denken graag met je mee. Ons uiteindelijke doel is om transfers zowel voor de zorgverlener als de cliënt zo comfortabel en veilig mogelijk te maken.

Conclusie

Een glijzeil is een geweldig hulpmiddel voor zowel zorgverlener als cliënt mits het voordeel van het makkelijker verplaatsen groter is dan o.a. de last van het aanbrengen en weghalen van het glijzeil. Is dit niet het geval: kies dan voor een blijvend in bed glijsysteem.