Artrose

artrose rugbrace
Artrose van de rug, ook spondylose genoemd, is een veel voorkomend probleem. Steeds meer mensen hebben last van slijtage van de onderrug. Maar wat is dit nu precies en wat kunnen we eraan doen?
Slijtage van de onderrug wil eigenlijk zeggen dat het kraakbeen tussen de wervels deels of helemaal verdwijnt. Als de slijtage ernstig is, kan er druk ontstaan op de zenuwen en krijgt u pijn. Bij het ontstaan van artrose spelen ook nog andere, onbekende, factoren een rol. Het is daarom niet altijd juist om artrose gelijk te stellen aan slijtage.
Jonge mensen kunnen ook artrose hebben, maar naarmate we ouder worden krijgen mensen meer te maken met artrose. Aangezien we gemiddeld ouder worden, is ook het aantal mensen met artrose in de rug aanmerkelijk groter geworden. We kunnen er overigens niet altijd iest aan doen dat dit gebeurd. Onder meer uw spieren, gewrichten en bandstructuren verliezen immers door verouderingsprocessen aan kracht, stevigheid en souplesse. Waardoor het kraakbeen minder bescherming krijgt. Ook is er een erfelijke factor aanwezig.
Artrose in de heup komt bij ouderen het meest voor, een tweede veel voorkomende vorm van artrose is die van de rug (nek-, borst-, en lendewervelkolom).

Rug Artrose Klachten

De klachten kunnen optreden over de gehele lengte van de rug. De pijn ontstaat doordat de benige uitsteeksels aan de randen van de gewrichten op de zenuwwortels drukken. Dit veroorzaakt zenuwprikkeling. Ten gevolge van artrose kan er een verscheidenheid aan klachten optreden, zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de borst, rugpijn en ischias. Om specifieker de artrose klacht aan te duiden deelt men de rug op in 3 delen:
 • Cervicale Artrose: artrose in de nekwervels. Deze vorm komt het meest voor.
 • Thoracale Artrose: artrose van de borstwervels. Dit komt het minst voor.
 • Lumbale Artrose: artrose van de lendenwervels. Dit is de lage rug vanaf de ribbenkast tot aan het bekken.
Wij hebben een artikel geschreven over het verschil tussen osteoporose en artrose. Beide zijn namelijk slijtage verschijnselen waardoor er verwarring kan ontstaan. Deze verouderingsprocessen hoeven overigens niet bij iedere persoon op leeftijd zenuwirritatie en dus pijn tot gevolg te hebben.

Artrose in de rug behandelen

Is het mogelijk om kraakbeen te herstellen?

Kraakbeen dat weg is, is niet te herstellen. Toch? Ja en nee. Er zijn verschillende nieuwe technieken in gebruik en in ontwikkeling. Maar deze richten zich voornamelijk op de heup en knie. Voor de rug is er, zover wij weten, nog geen behandeling om kraakbeen te herstellen. Er is wel een behandeling om de kern van de tussenwervelschijf op te vullen.

Oefeningen

Behandelingen die de doorbloeding bevorderen kunnen de pijn verlichten. Daarom is het vaak goed om regelmatig specifieke rug-oefeningen uit te voeren. Daarnaast zorgen oefeningen er ook voor dat uw rug soepel en sterk blijft.

Fysiotherapie en Chiropractie

De chiropractor kan de pijn verlichten in de nek en de rug welke door de artrose is veroorzaakt. Daarnaast kan ook een fysiotherapeut helpen om met goede oefeningen de spieren in de rug sterk en soepel te houden en voor een goede doorbloeding te zorgen. Kraakbeen herstelt u er niet mee, maar vermindering van de pijn kan er vaak wel mee bereikt worden.

Artrose Rugbrace

Een rugbrace zorgt voor een goede houding waardoor er minder druk op de wervels komt. Daarnaast ondersteunt een brace de wervels. Zodat de wervels minder belasting krijgen te verduren bij inspanningen. Vaak bestaat het beeld dat een brace de spieren slapt maakt. Maar bewegen met een rugbrace is voor het lichaam beter dan niet bewegen door pijn. Voor cervicale artrose gebruikt men meestal een halskraag.

Artrose in de onderrug voorkomen

Goede houding

Zowel om artrose in de rug te voorkomen als te behandelen is een goede houding erg belangrijk. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u rechtop staat waarbij uw gewicht gelijkmatig over beide voeten is verdeeld. Probeer altijd rechtop te lopen en de schouders zo laag mogelijk te houden als u loopt. Een doorgezakte of gebogen houding veroorzaakt namelijk grote spanning op uw rug. Zoals eerder aangeven kan een rugbrace u helpen om een goede houding aan te nemen. Ook goed zittende schoenen dragen is belangrijk. Of zolen gebruiken die voldoende steun geven wanneer u een lange tijd moet staan of lopen.
Daarnaast is het belangrijk om goed uw knieën te buigen wanneer u een zwaar voorwerp tilt. Houdt dat voorwerp dicht bij uw lichaam en verdeelt het gewicht evenredig over beide zijden van uw lichaam. Terwijl u tilt, draait u niet vanuit uw middel. Een zware last is gemakkelijker met vier dan met twee handen te dragen. Vraag daarom gerust een ander om u een handje te helpen. Of gebruik bij het tillen ook een brace om de rug te beschermen.

Zitten & Liggen

Blijf niet te lang zitten of liggen in dezelfde houding en probeer de wervelkolom zo recht mogelijk te houden.

Op een goede matras slapen die uw lichaam in de natuurlijke positie houdt. Slaap nooit op uw buik maar ga op uw rug of zij liggen. Gebruik een orthopedisch hoofdkussen dat uw nek goed ondersteunt.

Als u veel zittend werk doet, probeer daarbij dan ook de schouders te ontlasten door deze bijvoorbeeld zo laag mogelijk te houden. Thuis, in de auto en op de werkplek stoelen te gebruiken die voldoende steun aan de onderrug geven. Mocht uw stoel niet voldoende ondersteuning geven dan kan een zitkussen of rugkussen voor de gewenste steun zorgen.

Vermijdt onafgebroken zitten en het over elkaar slaan van de benen. Wissel langdurig autorijden af met rustpauzes om uw benen te ontspannen en een andere houding aan te nemen.

Energiek en gezond blijven

Een gezonde oude dag krijgt u niet in uw schoot geworpen, daar moet u iets voor doen: enerzijds een verkeerde zit-, lig-, of sta-houding vermijden en anderzijds actief blijven. Het is bijvoorbeeld goed om takken van sport te beoefenen die uw rug niet te veel belasten, zoals zwemmen. Zo kunt u uw dag fit, actief en met plezier tegemoet gaan.

7 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Bauerfeind SacroLoc Bekkenbrace
  Waardering:
  87% of 100
  Speciale prijs € 159,00 Normale prijs € 199,00
  Actie: Gratis verzending Bauerfeind SacroLoc, bekkenbrace ter stabilisatie en ontlasting van het bekken en de iliosacrale gewrichten. De oplossing bij lumbale rugpijn wanneer er sprake is van bekkeninstabiliteit (SI-syndroom), een verslapping van de symfyse of andere storingen van het bewegingsapparaat rond het bekken.
 2. Push med Rugbrace
  Waardering:
  88% of 100
  Slechts € 199,95
  De Push med Rugbrace verbetert de houding van de lumbale wervelkolom waardoor pijnklachten verminderen. De brace is onder andere geschikt voor: Spondylolyse, Degeneratieve aandoeningen van de lumbale wervelkolom (lumbale artrose) en Discopathie.
 3. Elcross schouderbandage
  Waardering:
  67% of 100
  Speciale prijs € 84,95 Normale prijs € 88,95
  De Camp Elcross™ schouderbandage wordt ingezet ter voorkomen en correctie van een verkeerde houding. De schouderbande is te gebruiken bij indicaties zoals: Kyphose en Osteoporose. Om een standsafwijking te voorkomen of te verminderen. En voor het verminderen van bewegingsuitslag van de gewricht(en).
 4. Push Care Rugbrace
  Waardering:
  93% of 100
  € 110,00
  De Push care Rugbrace biedt pijnverlichting bij lage rugklachten door een gelijkmatig verdeelde compressie. Deze rugbrace is onder andere geschikt bij lage rugklachten, spit, ischias en bij belastende activiteiten.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

 5. Rugbandage Orthocor Pro Comfort
  Waardering:
  86% of 100
  Speciale prijs € 44,95 Normale prijs € 50,00
  Ideale en comfortabele rugbandage inclusief uitneembare drukpelottes voor rugpatiënten, sporters of bij uitvoerende beroepen.
 6. Bauerfeind LumboTrain Rugbrace
  Waardering:
  67% of 100
  Slechts € 127,50
  Actie: Gratis verzending Bauerfeind LumboTrain, Actieve rugbandage voor musculaire stabilisatie Bij elke beweging helpt het massagekussen om de lenden te ontspannen en rugpijn in het midden van de wervelkolom te verlichten. Te gebruiken bij onder andere: Spit, Lumbaalsyndroom, gespannen speieren en Artrose.
 7. Laag rugkorset (dames en heren)
  Waardering:
  86% of 100
  Speciale prijs € 135,00 Normale prijs € 145,00
  Laag ondersteunend rugkorset op maat gemaakt. Onderstaand kunt u uw maten invullen, bij de afbeeldingen vindt u een tekening van een lichaam waarop is aangeven waar u de maten dient op te meten.

7 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren