• Home
  • Rugklachten | Rugpijn | Brace & Bandage

Rugklachten

Rugpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. Men schat dat 80 - 90% van de mensen op enig moment in het leven wel eens een episode van rugpijn doormaakt. Enkele cijfers geven een goed beeld van de omvang in Nederland:
  • 2.000.000 rugklachten per jaar bij de huisarts (NIVEL Zorgregistraties eerste lijn)
  • rugklachten vormen gezondheidsprobleem Nr. 1 bij de fysiotherapeut (Jaarrapport fysiotherapie 2016)
  • De kosten die het gevolg zijn van het ziekteverzuim en de behandeling van rugklachten zijn gigantisch. €3.500.000.000 aanziekteverzuim voor A-specifieke rugklachten in 2007 (The trend of total cost of back pain in The Netherlands in the period 2002 - 2007, Lambeek et al. - Spine 2011)
Een zoektocht over het Internet levert duizenden verwijzingen op, waar de leek door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten wij in dit artikel uiteen wat onder rugklachten wordt verstaan, welke types er zijn en welke brace geschikt is voor welke klacht.

Soorten Rugklachten

Er bestaan de volgende soorten rugklachten; rugklachten
Acute rugklachten; De meest bekende vorm van acute rugklachten is de spit of acute lumbago. Hierbij gaat het om pijn die ineens in de onderrug schiet, vaak zonder enige aanleiding en soms na lange tijd in een (ongemakkelijke) houding te hebben gestaan of gezeten. Pijn die minder dan 7 dagen aanwezig is.

Symptomatische rugklachten; Dit zijn rugklachten, pijn in de rug, die optreden als symptoom van een duidelijke onderliggende oorzaak.

Aspecifieke lage rugklachten; Dit is niet alleen de grootste maar ook de moeilijkste groep van rug patiënten. Aspecifiek wil in dit verband zeggen dat er geen duidelijke oorzaak aan te tonen is. Aspecifieke rugklachten kunnen we definiëren als pijn in het gebied rondom de lumbale wervels, het heiligbeen en het staartbeen (zie De Rug schematisch). Foto's zullen vaak afwijkingen laten zien, maar dat wil niet direct zeggen dat deze ook de klachten verklaren. Over rugpijn bestaan ook hardnekkige misverstanden. Veel mensen denken dat rugklachten altijd op ernstige schade aan de rug wijst, maar dat is zeker niet altijd zo. Ook komt voor dat mensen het idee hebben dat ze bewegingen moeten vermijden, totdat de pijn is verdwenen. Rust kan een averechtse werking hebben. Uit onderzoek is gebleken dat door actief te blijven de rugklachten sneller verdwijnen dan dat wanneer men in bed blijft liggen.

Belangrijkste Letsels en Aandoeningen

1 Slijtageverschijnselen
Ontstaan door overbelasting zoals te zwaar tillen of herhaaldelijk dezelfde beweging maken. Enkele braces die hierbij kunnen helpen zijn; Laag rugkorset op maat, Lumbotrain en Lumbotrain Lady.

2 Spit/Lumbalgie/Lumbago
Ook wel blokkade genoemd. Overmatige belasting van de spieren en de tussenwervelschijven, die gepaard gaat met voorbijgaande pijnen. Meestal aan 1 kant optredende spierpijn in de lendenstreek. Enkele geschikte rugbanden zijn; Laag rugkorset op maat, Lumboloc en de Bauerfend Lordoloc.

3 Wervelfractuur
Breuk van een of meer wervellichamen.

4 Osteoporose (botontkalking)
Het verlies van botmassa en de vernietiging van de speciale structuur van het bot leiden tot broosheid en daardoor een verhoogd risico op botbreuken. Voor een goede ondersteuning kan de Lordoloc Orthese gebruikt worden.

5 Rughernia
Uitpuiling van de tussenwervelschijf waardoor druk ontstaat op de zenuwbanen. De Push Med Rugbrace en een goed rugkussen, kunnen dienen ter behandeling of verzachting van de klachten.

6 Irritatie SI-gewricht
Irritatie in de verbindingen tussen de twee bekkenkammen en het heiligbeen. SI = Sacro (heiligbeen)-Iliacaal (darmbeen). De Sacroloc en het Laag rugkorset op maat worden hierbij vaak gebruikt.

7 Facetsendroom
Slijtage aan de gewrichtsvlakjes tussen de wervels. Irritatie van de zenuwen. Bij deze klacht worden vaak de, Lumboloc en de Bauerfend Lordoloc als rugbrace ingezet.

8 Ischias (zenuwpijn)
Zenuwpijn in het verloop van de zenuw, die uit het ruggenmerg ontspringt als gevolg van irritatie van de zenuw. Om de rugpijn te verzachten kunnen de volgende bandages een oplossing bieden; Laag rugkorset op maat, Lumbotrain en Lumbotrain Lady.

Een van de belangrijkste voorwaarden om rugklachten te voorkomen is een goede houding, zowel tijdens het zitten als bij actieve werkzaamheden is het belangrijk om de rug recht te houden, een rugsteun kan een handig hulpmiddel zijn om hierbij te helpen.

klik hier om contact met ons op te nemen, voor informatie hoe wij u bij uw rugklachten kunnen helpen, of bekijk ons assortiment rugbraces. Deze braces en bandages helpen klachten en pijn in de rug te verzachten en de wervelkolom te stabiliseren. Ze zijn geschikt voor acute behandeling, ondersteunen de revalidatie en kunnen ook preventief worden ingezet.
En maken het voor u mogelijk om, ondanks gezondheidsbeperkingen, een actief leven zonder rugpijn te leiden.