De rug

de rugKlachten van de rug komen zeer frequent voor. Men gaat er van uit dat driekwart van de mensen wel eens in zijn of haar leven gedurende enige tijd last heeft gehad van pijn in de rug. Meestal betreft dit pijn laag in de rug. Rugklachten door rugpijn is een zeer beladen klacht, aangezien bekend is dat rugproblemen voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor langdurige arbeidsongeschiktheid. En dan ook een groot deel uitmaken van het geld dat uitgekeerd moet worden in het kader van de ziektewet en WAO. Toch zal slechts bij een heel klein deel van de mensen met rugklachten deze klachten uiteindelijk chronisch worden.

Hoe ziet nu een rug eruit?

De rug is opgebouwd uit een 7-tal nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, 5 heiligbeenwervels en een staartbeen. Al deze wervels zijn volgens een zelfde basispatroon opgebouwd.

Er is een wervellichaam waaraan een wervelboog vastzit. Aan deze boog zijn uitsteeksels bevestigd met daaraan gewrichtjes. De wervellichamen zijn op elkaar gestapeld. Tussen twee wervels zit de tussenwervelschijf of discus. De tussenwervelgewrichten verbinden de botstructuren van de wervelkolom. De tussenwervelschijven tussen de wervellichamen dienen als schokdemper van de wervelkolom. Ze bestaan uit een benige structuur met een hoge vochtigheidsgraad. De wervellichamen hebben samen met de tussenwervelschijven de taak alle belasting te dragen. Naarmate men ouder wordt verliezen de schijven meer vocht, waardoor ze minder elastisch worden en krimpen. Hierdoor worden oudere mensen kleiner.
De wervelbogen vormen met elkaar een buis waarin het ruggenmerg verloopt. Tussen elke twee wervels komt ter weerszijden een zenuw uit het ruggenmerg te voorschijn. Deze zenuwen gaan dan naar de armen of de benen en zorgen voor de beweging en het gevoel.

De beide gewrichten tussen het heiligbeen en de bekkenkammen (ook wel sacro-iliacaal, of SI- gewricht genoemd, zorgenvoor de overgang tussen de wervelkolom en het bekken. Het is een strakke, weinig beweeglijke verbinding tussen de botten.

Rugband

Het is mogelijk om rugklachten te verhelpen met een (verstelbare) rugband. Indicaties kunnen zijn;
- Lage rugpijn
- Preventief ter voorkoming van lage rugklachten
- Postoperatief
- Reumatische klachten
 1. Push Care Rugbrace
  Waardering:
  93%
  € 110,00
  De Push care Rugbrace biedt pijnverlichting bij lage rugklachten door een gelijkmatig verdeelde compressie. Deze rugbrace is onder andere geschikt bij lage rugklachten, spit, ischias en bij belastende activiteiten.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder
 2. Bauerfeind LumboTrain Rugbrace
  Waardering:
  67%
  Slechts € 127,50 Normale prijs € 149,00
  Actie: Gratis verzending Bauerfeind LumboTrain, Actieve rugbandage voor musculaire stabilisatie Bij elke beweging helpt het massagekussen om de lenden te ontspannen en rugpijn in het midden van de wervelkolom te verlichten. Te gebruiken bij onder andere: Spit, Lumbaalsyndroom, gespannen speieren en Artrose. Lees verder
 3. Laag rugkorset (dames en heren)
  Waardering:
  86%
  Speciale prijs € 135,00 Normale prijs € 145,00
  Laag ondersteunend rugkorset op maat gemaakt. Onderstaand kunt u uw maten invullen, bij de afbeeldingen vindt u een tekening van een lichaam waarop is aangeven waar u de maten dient op te meten. Lees verder


Een rugband of rugbrace helpt de pijn te verlichten of voorkomen en versnelt het genezingsproces.

U kunt altijd contact met ons op nemen, voor informatie hoe wij u bij uw rugklachten kunnen helpen.