Knie

De knie is een scharniergewricht en vormt de schakel tussen het bovenbeen en het onderbeen. In dit artikel gaan we dieper in op de anatomie van de knie de werking, veel voorkomen knieklachten en blessures en hoe deze te behandelen.

Al jaren is kniepijn één van de meest voorkomende pijnklachten. Knieklachten zijn extra vervelend omdat deze bij de dagelijkse- en sportactiviteiten een belemmering zorgen. Er is een gevarieerd spectrum oorzaken van kniepijn. Bijvoorbeeld uw leeftijd, de ontstaanswijze van de pijn en de locatie van de kniepijn. Een deel van de behandeling of preventie kan door middel van een kniebrace worden ondervangen. Onderstaand geven wij u een overzicht welke kniebrace bij welke klacht kan worden gebruikt. knie anatomie

Anatomie Knie

Aan de hand van twee gedetailleerde afbeeldingen wordt het kniegewricht toegelicht.

1 Dijnbeenbot
Sterkste pijpeen (pijpvormig bot) in het lichaam.

2 Knieschijf
De knieschijf dient als hefboom voor de bovenbeenspieren om de knie te strekken.

3 Meniscus
De menisci zorgen ervoor dat het bovenbeen en onderbeen goed op elkaar aansluiten en dienen tevens als schokdemper.

4 Kruisbanden
De kruisbanden stabiliseren de knie bij het buigen en strekken.

5 Zijbanden
De zijbanden zorgen voor een stabiliserend effect bij een zijwaartse beweging.

6 Scheenbeen Kuitbeen
Het scheenbeen vormt samen met het kuitbeen het botaandeel in het onderbeen

Knie Blessures / Klachten

Knieklachten zijn van alle leeftijden, van kind, puber tot 65+-er. Tijdens het groeien zijn veel voorkomen knieklachten gelokaliseerd aan de voorzijde van de knie en rondom de knieschijf. Bij het ouder worden spelen factoren zoals reuma een rol. Daarnaast wordt kniepijn ook regelmatig veroorzaakt door een acuut trauma, overgewicht, een afwijkende stand van de benen, zware fysieke belasting.
De belangrijkste letsels en aandoeningen welke oorzaken van kniepijn en knieklachten kunnen zijn.

1 Meniscusklachten / Meniscusletsel
Meniscusletsel kennen we allemaal als het resultaat van sportongevallen. Meestal treedt dit op als het lichaam boven een licht gebogen knie wordt gedraaid terwijl de voet vast op de grond staat. Een hulpmiddel bij de behandeling of preventie van meniscusklachten is een Meniscus Kniebrace.

2 Chronische Polyartritis (Reuma)
Deze ziekte wordt in de volksmond vaak als reuma aangeduid. Naast veel andere gewrichten is ook het kniegewricht veelvuldig aangedaan. De oorzaak van deze ziekte ligt in het eigen immuunsysteem. Ontstekingsprocessen vernielen het gewricht. Het ziektebeeld kan op geheel verschillende wijzen verlopen. De Genutrain of Genutrain S kunnen bij deze klacht gebruikt worden.

3 Patellafemoraal pijnsyndroom
Met deze term worden pijnklachten rond de knieschijf bedoeld, waarvan de exacte oorsprong tot op heden niet duidelijk is. De Push Med patellabrace of Genutrain P3 zijn veel gebruikte kniebraces bij deze indicatie.

4 Artrose
Artrose is een slijtageaandoening van de gewrichten. In het verloop van de ziekte wordt het kraakbeen steeds verder aangetast, tot uiteindelijk bot op bot wrijft. Tijdens dit proces treden er vaak pijnlijke gewrichtsontstekingen en instabiliteit op. Om de pijn te verminderen en de knie te ondersteunen zijn er de volgende kniebraces; GenuTrain A3 artrose kniebrace of de McDavid scharnier kniebrace 429x.

5 Bandscheuringen
De kniebanden scheuren als er teveel rek- en draaikracht op uitgeoefend wordt. Bijvoorbeeld voorste of achterste kruisbandrupturen. Na een trauma aan de kruisbanden of ter preventie kan een kruisband kniebrace gebruikt worden.

6 Distortie (Verdraaide knie)
Een overmatige verdraaiing in het kniegewricht die tot overrekking van banden en gewrichtskapsels leidt. Als de uitgeoefende kracht boven een bepaalde grens uitkomt, dan overrekken de banden en het kapsel. De Genutrain S kniebrace kan hierbij een oplossing bieden.

7 Ontwrichting
Hierbij gaat een deel van het gewricht geheel uit zijn natuurlijke verloop. Bij de knie gaat het hier meestal om de knieschijf, die dan meestal naar buiten uit zijn geleidegroef glipt. Daarbij kunnen tevens beschadigingen van kapsel, kraakbeen of botweefsel optreden Voor het optimaal sporen van de knieschijf wordt met goed resultaat vaak de GenuTrain P3 gebruikt.

8 Jumpers knee
Een Jumpers knee of springersknie (apexitis patellae) is een overbelastingsblessure bij de aanhechting van de knieschijfpees aan de onderzijde van de knieschijf (patella). Een patellabandje of patellabrace kan hierbij uitkomst bieden.

9 Lopersknie / Runners knee
Een lopersknie (iliotibiaal frictie syndroom) is een peesblessure. Bij een lopersknie heeft u tijdens het sporten pijn aan de buitenzijde van uw knie. De behandeling bestaat o.a. uit oefeningen en massage. Een algemeen advies aan hardlopers is om goede hardloopschoenen te dragen. Voor de behandeling zie ook punt 3 Patellofemorale pijn.

10 Voetbalknie
Een voetbalknie is een veel voorkomende en pijnlijke blessure bij voetbal. Deze kan ontstaan wanneer een voetballer plotseling draait. De naam 'voetbalknie' daarom ook veel wordt gebruikt voor meniscusletsel. De Genutrain S Pro kan hierbij een goede ondersteuning geven, ter behandeling of preventie.

Mocht u last hebben van kniepijn, dan kunt u altijd contact met ons opnemen of bezoeken. Orthocor.nl heeft een groot aantal bandages en braces om uw kniepijn en klachten te verlichten, voorkomen en/of verhelpen.