Iliotibiale Band Syndroom Brace

Waardering:
87% of 100
Het iliotibiale band syndroom (ITBS) is een overbelastingsblessure. De brace geeft therapeutische verlichting bij symptomen van matige pijn aan de iliotibiale band. De pelotte (drukkussentje) aan de binnenzijde van de brace geeft druk en voorkomt hiermee overbelasting. Daarnaast is de binnenzijde voorzien van antislip materiaal, zodat de brace goed gepositioneerd blijft.
 • Te dragen tijdens het sporten om de belasting te verminderen
 • Helpt pijn aan de buitenkant van de knie te verminderen
 • Verlicht het Iliotibial Band Syndroom
€ 24,95

Kunnen we u ergens bij helpen?
Onze hulpmiddelen experts staan voor u klaar!

Bel ons
0416 - 377 085
Mail ons
info@orthocor.nl

Brace voor therapeutische verlichting van de symptomen van pijn bij het iliotibiaal frictiesyndroom

U draagt de brace om het onderste deel van het bovenbeen. De brace is voorzien van een zachte pelotte. Deze pelotte geeft druk en voorkomt hiermee overbelasting.
De Iliotibiale Band Syndroom Brace heeft een goede ergonomische pasvorm met een licht ontwerp voor maximaal comfort. De antislip onderzijde zorgt ervoor dat de brace goed op zijn plaats blijft.

Maat

1 maat (onze size fits most). De brace is door middel van klittenband ruim instelbaar en past daardoor nagenoeg altijd. Door de instelbare band kunt u ook de druk die brace geeft goed doseren. De totale lengte van de band = +/- 52,5 cm.
De brace is zowel links als rechts te dragen. En geschikt voor vrouwen en mannen.

Materiaal

 • 55% Neopreen
 • 20% Siliconen
 • 10% Nylon
 • 10% TPE
 • 5% Polyester

Wat is het iliotibiale band syndroom (ITBS)?

iliotibiale band syndroom Het iliotibiale band syndroom is ook wel bekend onder de namen iliotibiale band frictiesyndroom, ITB-syndroom of ITBS. Het is een overbelastingsblessure die ontstaat door herhaald trauma rond de dij. Het trauma ontstaat door afwijkend contact tussen de iliotibiale band en het dijbeen.
Het is de meest voorkomende oorzaak van een 'Runner's Knee'. Op de lange termijn kan het veel hardlopers en wielrenners treffen. Ongeveer 12% van alle hardloopblessures en tot 24% van de wielrenblessures is te herleiden naar ITBS. Naast het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) is dit een indicatie die onder de noemer Runners Knee valt.

Oorzaken

Bij ITBS zijn veel structuren betrokken, waaronder (heup)spieren, slijmbeurs, botten en pezen. Mensen die vatbaar zijn voor het ITB-syndroom hebben vaak een probleem met hun biomechanica. De intrinsieke oorzaken hiervan kunnen zijn; onderliggende spierproblematiek, verkeerde uitlijning van het lichaam of vermoeidheid.
Er kunnen ook extrinsieke oorzaken zijn. Zoals het voortdurend samenknijpen (compressie) of wrijvings- (schuif) krachten bij herhaalde activiteiten. Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn:
 • Endurance sporten met veel herhaalde activiteiten
 • Dagelijkse werkzaamheden waarbij veel klimmen, hurken of knielen plaatsvindt.
 • Te intensief, zonder voorbereiding of zonder de juiste warming-up aan een sport beginnen.
Maar ook schoenen kunnen problemen geven. Zoals schoenen die versleten zijn, te weinig demping geven of te sterk corrigeren.

Wat is de iliotibiale band (ITB)?

De iliotibiale band (ITB), vaak de “IT band” genoemd, is een soort pees die van het bekken langs de zijkant van de dij naar de knie loopt. Aan deze band zijn verschillende spiergroepen gehecht, zoals de bilspieren. Deze spieren zorgen tijdens het bewegen voor stabiliteit in het been. Als de band bij de knie komt, wordt de omvang groter waar het een uitspringend gebied van het dijbeen aan de buitenkant kruist.
Bij het bekken hecht de band aan twee belangrijke heupspieren.
 1. Musculus tensor fasciae latae (TFL)
 2. Musculus gluteus maximus

Iliotibiale band syndroom klachten

De symptomen zijn:
 • Pijn aan de buitenkant van de knie. Meestal na overbelasting tijdens activiteiten. Wanneer iemand herhaalde strekkende (extensie) en buigende (flexie) bewegingen met de knie maakt.
 • Wanneer u stopt met de activiteit, gaat de pijn vrijwel direct weg. Maar wanneer u de activiteit hervat komt de pijn sneller terug.
 • Een knappend gevoel van de IT-band over de knie bij het buigen en strekken.
 • Zwelling aan de buitenkant van de knie.
 • Aan de buitenkant van de heup kan er af en toe stijfheid en pijn optreden.
 • De meeste pijn ervaart men wanneer de knie licht gebogen is.

Wie stelt de diagnose

In de regel stelt een huisarts, fysiotherapeut of sportarts de diagnose. Zij herkennen de blessure door:
 • Inspanningsgebonden pijn ter hoogte van de laterale femur-epicondyl. Dit is het onderste deel van het dijbeen aan de buitenzijde. Het is het meest uitstekende deel.
 • Herkenbare palpatiepijn bij klinisch onderzoek.

Aanvullend

Aanvullend kan er een MRI-scan of Echografisch onderzoek plaatsvinden. Dit om andere indicaties uit te sluiten.

ITBS pijn voorkomen en behandelen?

Behandelen

Een conservatieve behandeling komt het meest voor bij ITBS. Door middel van fysiotherapie en het tijdelijk aanpassen van activiteiten. U kunt hierbij denken aan:
 • Mobiliteit van de heup verbeteren
 • Spierkracht verbeteren, specifiek gericht op heup- en kernzwakte
 • Manuele therapie
 • Functioneel trainingsprogramma; gecontroleerde en gecoördineerde bewegingen aanleren
Ook het aanmeten van zooltjes, het gebruik van een brace en het aanpassen van schoenen en de ondergrond kan helpen.

Daarnaast zijn er medische ingrepen:
 • Medicijnen kunnen helpen in de acute fase. Door ontstekingsremmers en pijnstilling is een snellere genezing mogelijk.
 • Lokale corticosteroïd-injectie, ook dit remt de ontstekingsreactie.
Deze medische ingrepen pakken alleen niet de oorzaak aan. Dus ook daarop zal men zich moeten richten om klachten niet terug te laten komen.
Wanneer alle bovenstaande behandelingen geen effect hebben. Is als laatste ook een operatie te overwegen. Men verwijdert dan een deel van de iliotibiale band en de ontstoken slijmbeurs.

Sporters

Tijdens het behandeltraject krijgen sporters met ITBS vaak het advies om een alternatieve trainingsvorm/sport te kiezen. Zodat de conditie, kracht en stabiliteit op peil blijven, maar de klacht niet optreedt.
Bij duidelijke verbetering van de klacht en een goede aanpak van oorzaken, kan men de sportbelasting rustig opbouwen.

Iliotibiale Band Syndroom Brace

Een hoogwaardige brace met compressie van medische kwaliteit kan onmiddellijke pijnverlichting bieden. Daarnaast kan het eventuele biomechanische problemen aanpakken. Deze braces worden vele gebruikt als kniebrace voor hardlopen met een runners knee en heten dan ook wel Runners Knee Band.

De brace is voorzien van een pelotte gemaakt van gel materiaal. Deze pelotte geeft druk op de spier en voorkomt hiermee overbelasting. Het zorgt voor een comfortabele ondersteuning als aanvulling op uw herstelproces. Naast deze brace is een goede brace voor het ITB-syndroom de Bauerfeind GenuTrain P3.

ITBS voorkomen

Kracht en flexibiliteit in uw kern en onderste ledematen is een van de belangrijkste factoren om ITBS te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om activiteiten snel aan te passen nadat u voor het eerst pijn krijgt. Neem ook contact op met uw fysiotherapeut, voor een goed behandelplan. Voorkom overbelasting. Bouw de sportbelasting rustig op aan het begin van het seizoen of bij terugkeer na een blessure.
Kies een dempende ondergrond om op te hardlopen, zoals bosgrond. Zorg voor goed schoeisel. Schoenen die geschikt zijn voor uw sport, loopstijl en voet. Of zooltjes die afwijkingen van het lichaam kunnen corrigeren.

Helpt een brace bij ITBS?

Er is behoorlijk, zij het indirect, bewijs dat een brace kan helpen. Het dragen van een brace verandert de proprioceptie in de knie. Dat heeft vaak een positieve eigenschap voor verschillende soorten kniepijn, waaronder het iliotibiale bandsyndroom.
De ​​sensorische input van de brace kan het zenuwstelsel ertoe dwingen 'te heroverwegen' hoe de knie zich zou moeten voelen.
4.35
Rating:
87% of 100
Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak een account aan.
Vaak samen gekocht