Gewrichtspijn

gewrichtspijn rug SI gewricht

Gewrichtspijn is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die te maken hebben met pijnlijke gewrichten. Vaak kenmerkt gewrichtspijn zich door:

  • Gevoeligheid van lichaamsdelen
  • Functieverlies van lichaamsdelen
  • Stramme en stijve gewrichten
  • Zwellingen bij gewrichten

Vaak wordt gewrichtspijn aangeduid met reuma of artrose. Naarmate mensen ouder worden (45+) kunnen gewrichtspijn en stramheid gevolgen hebben voor het functioneren. Als u bijvoorbeeld altijd fysiek zwaar werk hebt gedaan, veel gesport of last had/heeft van overgewicht dan kunnen de klachten toenemen.

In veel gevallen is het moeilijk om te bepalen of u gewrichtspijn of spierpijn heeft. Daarom is het belangrijk om altijd een goede diagnose te laten stellen door een arts of therapeut. Voor met informatie over spierpijn kunt u ons artikel over spierpijn raadplegen.

Inhoud

  1. Wat is Gewrichtspijn?
  2. Soorten Gewrichtsklachten
  3. Gewrichtsklachten Voorkomen
  4. Gewrichtspijn Behandelen

Wat is gewrichtspijn?

Voor we uitleggen wat gewrichtspijn is, is het goed om te weten wat gewrichten nu precies zijn en hoe ze werken.

Wat is een gewricht?

Dit is een overgang tussen twee botten waarbij beweging mogelijk is. In medische termen wordt dit een discontinue verbinding genoemd. Omdat er tijdens het bewegen grote krachten op sommige gewrichten komen te staan (bijvoorbeeld in je knieën), zijn de botuiteinden in elk gewricht beschermd door middel van kraakbeen. Om de beweging tussen de botten soepel te laten verlopen bevindt zich in de gewrichtsholte een stroperig vloeistof. Deze vloeistof is een soort smeermiddel.

Mensen die last hebben van gewrichtsklachten, hebben meestal last van de verbinding tussen de botten. Die zorgt ervoor dat we de botten kunnen bewegen. Er zijn verschillende soorten:

gewrichten
  • Gewrichten die in twee richtingen kunnen bewegen.Voorbeelden hiervan zijn: het eivormig gewricht (pols), het kogelgewricht (heup en schouder) en het zadelgewricht (bij de overgang van je hand naar je duim zit een zadelgewricht. Om die reden kun je je duim in meer richtingen bewegen dan elke andere vinger)
  • Gewrichten die in één richting kunnen bewegen.Voorbeelden van gewrichten maar één richting op kunnen bewegen zijn: het rolgewricht (ellepijp en spaakbeen), scharniergewricht (knieën en vingers).

Wat is gewrichtspijn?

Mensen die te kampen hebben met gewrichtspijn hebben vaak een bepaalde hulpstructuur beschadigd door slijtage, botontkalking of overbelasting van een gewricht. Enkele voorbeelden zijn de scheuring van een gewrichtsband (bijvoorbeeld de kruisband of de enkelband), beschadiging van de meniscus of een ontsteking.

Soorten gewrichtsklachten

gewrichtsklachten

Eén van de meest voorkomende gewrichtsklachten is artritis. Dit is een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen (bijvoorbeeld reumatische artritis), verwondingen of bacteriële infectie (septische artritis).
De verschijnselen van Artritis zijn hevige pijn bij drukking en beweging van het aangedane gewricht. Ook kan koorts voorkomen. Een ander signaal is dat de huid rondom het gewricht rood kan worden. Dit komt omdat ontstekingsvocht in plaats van gewrichtsvocht wordt gevormd. Hierdoor kan de smering en de voeding van het gewrichtskraakbeen uit evenwicht raken. Artritis of Artrose? Artrose heeft ook met gewrichten te maken, maar dit komt door slijtage. Artritis wordt veroorzaakt door een ontsteking.

De veel voorkomende soorten op een rij

1Artrose
2Ziekte van Bechterew
3Fibromyalgie
4Jeugdreuma
5Jicht
6Lage rugklachten
7Lyme (ziekte van)
8Nek- en schouderklachten
9Reumatoïde artritis
10RSI (CANS)
11Whiplash
12Artritis psoriatica
13Overgang

Naast artrose en artritis lichten wij onderstaand nog twee soorten verder toe.

Ziekte van Bechterew

Wat is de ziekte van Bechterew en hoe wordt deze behandeld?

De ziekte van Bechterew is ook een vorm van ontstekingsreuma. Het heet zo omdat het wordt genoemd naar de arts die de ziekte het eerst beschreef namelijk de Russische neuroloog en psychiater Vladimir von Bechterew. In de medische wereld wordt het ook wel Spondylitis Ankylopoetica (SA) genoemd. Bij de ziekte van Bechterew raken vooral de gewrichten in wervelkolom en bekken ontstoken. Dat kan erg pijnlijk zijn en kan leiden tot een blijvende verstijving van de rug. De ziekte van Bechterew komt minder voor dan reumatoïde artritis, maar toch lijdt nog altijd twee op de duizend mensen hier aan.

Net zoals de meeste andere vormen van reuma, is het nog altijd niet precies bekend wat de oorzaak is. Net zoals andere vormen van ontstekingsreuma wordt aangenomen dat het wordt veroorzaakt door een ontregeld immuunsysteem. Daarnaast neemt men bij de ziekte van Bechterew aan dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt.
Ook bij de ziekte van Bechterew worden daarom soms zware medicijnen gegeven die het afweersysteem onderdrukken. Men hoopt dat de ontstekingen in de gewrichten – en daarmee de pijn en stijfheid – daardoor ook afnemen.

Aanvullende behandelingen voor de ziekte van Bechterew

Bij de ziekte van Bechterew is goed en voldoende bewegen heel belangrijke om verstijving van de rug te voorkomen. Op veel plaatsen zijn er dan ook speciale oefengroepen voor Bechterew-patiënten.

Over het effect van aanvullende geneeswijzen naar de ziekte van Bechterew is nog niet zo heel veel onderzoek gedaan. Toch valt aan te nemen dat de klachten, net zoals bij andere vormen van ontstekingsreuma, te verlichten zijn door het inzetten van een aantal vormen van aanvullende geneeswijzen zoals Traditioneel Chinese Geneeskunde, antroposofie, ayurveda, orthomoleculaire geneeswijzen of fytotherapie. Wat wel bekend is, is dat een kuurbehandeling en dan met name een kuur met radontherapie, de klachten bij de ziekte van Bechterew aanzienlijk kan verminderen.
Uit de praktijk blijkt dat, net zoals bij artrose, Microstroom Elektro Therapie, ofwel APS-therapie, een gunstige invloed kan hebben op de pijn en bewegingsbeperking bij de ziekte van Bechterew.

Informatie over hulpmiddelen kunt u krijgen van een ergotherapeut, podotherapeut of orthopedisch bandagist. Denk hierbij aan schoenaanpassingen, ondersteunende rugbraces en hulpmiddelen die u kunt gebruiken bij uw dagelijkse bezigheden

Overgang Gewrichtspijn

Veel vrouwen kampen tijdens de overgang met pijnklachten in en rond kleine gewrichten. Bij lichamelijke onderzoeken zijn dan vaak geen afwijkingen te vinden. Gewrichtspijn tijdens de overgang is een veel gehoorde klacht. Helaas is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de invloed van behandeling met hormonen (oestrogeen) op deze klachten.

Kenmerken

overgang gewrichtspijn

Als u last heeft van uw gewrichten herkent u deze klachten waarschijnlijk wel. Het opstaan ’s morgens is moeilijk omdat u last heeft van stijve spieren en gewrichten. Het bewegen daarna is vaak pijnlijk. Ook tijdens het slapen of bij liggen in bed of op de bank voelt uw lichaam ellendig. De meest gehoorde klachten zijn pijnlijke:

  • Handen
  • Polsen
  • Vingers
  • Knieën
  • Heupen
  • Bovenbenen
  • Schouders
  • Ook hebben veel mensen last van hun rug. Vaak bestaan de rugklachten al langer maar die vallen in het niet bij uw specifieke spier- en gewrichtsklachten bij de overgang.

Oorzaak Overgang Gewrichtsklachten

De gewrichtsklachten hangen vaak samen met de veroudering van het lichaam. Spieren worden slapper, uw lichaam stijver en uw gewrichten minder soepel. De kraakbeenlaag slijt. En vochthuishouding in uw gewrichten veroorzaakt deze klachten.
Tijdens de overgang kunnen de klachten ook komen door oestrogeentekort. Er is dan een tekort aan het HST of Fyto-oestrogeen. Hiervoor kunt u hormonen toegediend krijgen.

Meer over de overgang

De overgang is de periode dat uw lichaam afscheid neemt van de vruchtbare periode. In tegenstelling tot mannen blijven vrouwen niet tot op hoge leeftijd vruchtbaar. Na de vruchtbare fase kent een vrouwenleven een fase waarin leven niet langer hoeft doorgegeven te worden. Om die aanpassingen in uw lichaam te maken hebben uw lichaam en geest veel werk te verzetten.  Dit wordt de overgang genoemd.

Vijf tot tien jaar voor uw laatste menstruatie een feit is, begint u vaak al eisprongen en zelfs al menstruaties over te slaan. Soms rijpen er meerdere eitjes tegelijkertijd bij de eisprong. De natuur laat vanaf de leeftijd 38/39 jaar eicellen in versneld tempo verdwijnen. Dit kan klachten met zich meebrengen.

Veel vrouwen hebben baat bij homeopathische middelen. Met A. Vogel Alchemilla complex druppels kan de pijn op een natuurlijke wijze worden vermindert. Deze complexe druppels geven een goede ondersteuning voor pijnlijke gewrichten en als ze minder soepel aanvoelen. Ze houden het kraakbeen soepel en verzorgen het smeermiddel tussen de gewrichten waardoor de pijn vermindert. Dit is een homeopathisch geneesmiddel en kan dagelijks voor langere tijd gebruikt worden.

Gewrichtsklachten Voorkomen

Als u gewrichtspijn en gewrichtsklachten wilt voorkomen is beweging erg belangrijk. Let er wel op dat u het lichaam niet overbelast met bewegen. Daarom is het verstandig om verantwoord te bewegen.

Vermijd te grote lichamelijke en geestelijke inspanning. Neem uw rust. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Uw spieren en gewrichten hebben voldoende rust nodig. Verder is het belangrijk om altijd een goede lichaamshouding, zoals een rechte rug, te hebben. Dit zorgt ervoor dat de spieren en gewrichten soepel kunnen bewegen.

Eet gezond en drink voldoende water. Te veel
suiker, alcohol of koffie kunnen ontstekingsbevorderend werken.
Anti-oxidantrijke voeding zoals uien en knoflook, kruiden, kan men ter compensatie gebruiken. Gezond eten voorkomt ook overgewicht, zodat gewrichten niet te zwaar belast worden.

Sporten is goed maar met mate. Zorg ook altijd voor een goede opbouw, zodat u de belasting (frequentie, intensiteit en duur) langzaam opvoert. Ook een goede warming-up en cooling-down is belangrijk.

Gewrichtspijn Behandelen

Ik heb pijn in m’n gewrichten. Wat moet ik doen?

Als u last hebt van uw gewrichten kunt u het beste gelijk naar uw huisarts gaan. Hij of zij kan dan bekijken om wat voor soort gewrichtsklachten het gaat, of het ernstig is of niet en welke behandeling het beste kan worden ingezet.

Als u er niks aan doet dan kan het in sommige gevallen alleen maar erger worden. Bijvoorbeeld bij ontstekingsreuma. De ontstekingen veroorzaken beschadigingen in het gewricht die moeilijk te herstellen zijn. Ook bij gewrichtsklachten die door een ongeluk, blessure of overbelasting zijn veroorzaakt, is het goed om direct naar de huisarts te gaan. Vaak is het, eventueel na een periode van rust, namelijk goed om op tijd te beginnen met een behandeling of oefenprogramma. Anders worden de spieren te slap en de angst om te bewegen te groot.

Huisarts

huisarts gewrichtspijn

De huisarts is de eerste persoon waar u naar toe dient te gaan indien er gewrichtsklachten zijn. Hij kan een diagnose stellen. Indien nodig kan hij u ook doorverwijzen naar een specialist (bijvoorbeeld een reumatoloog). Vervolgens zal de huisarts of specialist een behandeling voorschrijven. Hij kan u ook verwijzen naar andere hulpverleners (een kinesitherapeut of een ergotherapeut bijvoorbeeld) of andere dienstverlenende organisaties.

Specialist

Een specialist is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de diagnose en behandeling van bepaalde aandoeningen. Een reumatoloog is gespecialiseerd in reumatische aandoeningen. Een orthopedische chirurg is gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van ziekten aan de gewrichten. Meestal wordt een bezoek aan de specialist voorafgegaan aan een bezoek bij de huisarts die u naar een specialist kan doorverwijzen.
De patiënt zal of wel de specialist persoonlijk of wel één van de leden van zijn team ontmoeten.

Kinesitherapeut

Naast de normale behandelingen (o.a. massage, mobilisatie…) geven kinesitherapeuten ook raadgevingen in verband met het verminderen van pijn en het behouden van mobiliteit. Voor vele mensen met reuma nemen zij een sleutelpositie in.

Ergotherapeut

Een ergotherapeut kan de reumapatiënt raad verstrekken over elk mogelijk toestel dat men kan gebruiken in het dagelijks leven. Hij of zij kan adressen geven waar hulpmiddelen te verkrijgen zijn. Ergotherapeuten kunnen ook raad geven over het gebruik van hulpmiddelen en tips om de gewrichten tegen beschadiging te beschermen.

GRADIT Oefentherapie

Bewegen houdt de gewrichten soepel, versterkt de spieren en zorgt voor een betere conditie en u wordt er mentaal sterker van.
Vaak bewegen mensen met gewrichtsklachten te weinig omdat het te pijnlijk is of omdat ze denken dat sporten veel te zwaar voor ze is. Er zijn echter heel veel manieren om gedoseerd te bewegen, GRADIT Oefentherapie help u hiermee.

Rustig aan beginnen, goed naar uzelf luisteren en rustig opbouwen, vergroot het zelfvertrouwen en versterkt de spieren. Waardoor het steeds iets beter gaat en bewegen uiteindelijk minder pijnlijk wordt. Overal in het land worden aangepaste vormen van sport of beweging aangeboden of kunt u in uw eigen tempo aan reguliere beweegactiviteiten meedoen. 

Samen met de fysiotherapeut kijkt u naar uw activiteitenpatroon en mogelijke beweging mijdende gedrag. Dit probeert u zoveel mogelijk te verbeteren. De oefentherapie is functioneel, gericht op uw gedrag en met een opbouwend karakter. Het doel is om oefeningen en dagelijkse activiteiten samen te brengen. De vormen van bewegen die u leuk en/of belangrijk vindt krijgen een belangrijke plek en worden steeds meer uitgebouwd tot een actieve leefstijl. Terugkomsessies helpen om deze veranderingen op de lange termijn te behouden.

Onderzoek naar GRADIT methode

In Nederland heeft het NIVEL onderzoek gedaan naar deze GRADIT methode. De onderzoekers volgden gedurende vijf jaar twee groepen patiënten met artrose van de knie of heupartrose. De ene groep kreeg de gebruikelijke behandeling met oefentherapie, de andere groep de GRADIT-behandeling. Op verschillende momenten in die vijf jaar werden pijn en lichamelijk functioneren gemeten. Tevens werk gekeken naar het aantal gewrichtsvervangende chirurgische ingrepen.

Op de lange termijn blijken beide behandelingen een gunstige invloed te hebben, zowel bij mensen met knie- als heupartrose. Echter, bij mensen met heupartrose vermindert de GRADIT-behandeling op de korte en middellange termijn de pijn en beperkingen meer dan de gebruikelijke fysiotherapeutische behandeling. Bovendien blijkt dat het risico op een gewrichtsvervangende operatie bij mensen met heupartrose die de GRADIT-behandeling krijgen bijna drie keer zo laag is.

De samenvatting van het onderzoek is te raadplegen op
https://www.nivel.nl/nl/nieuws/minder-operaties-vanwege-heupartrose-met-nieuwe-fysiotherapiebehandeling.

Op basis van dit onderzoek en een literatuuronderzoek heeft het Nederlands genootschap voor fysiotherapie een richtlijn opgesteld voor de behandeling van artrose aan de heup en knie. De richtlijn kunt u lezen via https://www.nivel.nl/nl/publicatie/de-herziene-kngf-richtlijn-artrose-heup-knie.

Vitaminen

Onderzoekers aan de Chung Shan Medical University Hospital in Taiwan hebben ontdekt dat suppletie met een hoge dosis vitamine B6 – 100 mg per dag – gedurende een langere periode ontstekingsfactoren in het bloed kunnen verlagen bij patienten met reumatoïde artritis (RA). IL-6 en TNF-alpha, ontstekingsfactoren die een belangrijke rol spelen bij de ontsteking van het gewrichtsslijmvlies en beschadiging van gewrichten bij RA, waren na 12 weken aanzienlijk verlaagd.

Het artikel is verschenen in de European Journal of Clinical Nutrition

Kijk voor het artikel op
http://www.nature.com/ejcn/journal/v64/n9/full/ejcn2010107a.html

Ook vitaminen D kunnen effectief zijn tegen gewrichtspijn en dan specifiek bij artrose in de knie. Een adequate vitamine D-spiegel is in verband gebracht met minder pijnklachten en een beter functioneren van personen met artrose in de knie. Voor meer informatie kunt u de onderstaande 2 onderzoeken raadplegen:

Natuurlijke hulp bij gewrichtspijn

A. Vogel heeft een speciaal product ontwikkeld voor gewrichtspijn. Hiermee kunt u uw pijn op een natuurlijke wijze verminderen. Het product heet: A. Vogel Alchemilla complex druppels.

Deze complexe druppels geven een goede ondersteuning voor pijnlijke gewrichten en als ze minder soepel aanvoelen. Ze houden het kraakbeen soepel en verzorgen het smeermiddel tussen de gewrichten waardoor de pijn vermindert. Dit is een homeopathisch geneesmiddel en kan dagelijks voor langere tijd gebruikt worden.

Ingrediënten:

Het product A. Vogel Alchemilla complex druppels bevat krachtige concentraties van extracten van vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris), heermoes (Equisetum arvense), hulst (Ilex aquifolium) en smeerwortel (Symphytum officinalis).

Voordelen van A. Vogel Alchemilla complex druppels:

  • Vermindert gewrichtspijn
  • Voor dagelijkse hulp bij pijnlijke gewrichten
  • Verzorgt het smeermiddel tussen de gewrichten
  • Houdt het kraakbeen soepel
  • 100% natuurlijk

Voedingsadvies bij pijnlijke gewrichten

Als u erop let wat u eet, kunt u pijnlijke gewrichten voorkomen of verminderen. Hieronder volgen een aantal tips:

  • Beperk de hoeveelheid eiwit in het voedsel (vlees, vis en kaas)
  • Eet in plaats daarvan juist veel groente, rauwkostsalade en fruit
  • Drink kruidenthee (jeneverbes, brandnetel, berkenblad, heermoes en guldenroede)

Hulpmiddelen

Zoals aangeven kan een arts of therapeut u ook aanraden om een hulpmiddel te gebruiken. Een hulpmiddel kan gewrichtspijn verminderen of voorkomen.

Brace

Braces beschermen en ondersteunen gewrichten. Voor specifieke gewrichtsklachten zijn er specifieke braces. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een kniebrace bij artrose of een reuma elleboogbrace. Wilt u weten welke brace geschikt is voor uw klacht, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

ADL Hulpmiddelen

Om tijdens het dagelijks leven uw gewrichten te ontlasten zijn er ook verschillende andere hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een kniekussen kan helpen bij reumatische klachten aan de knieën. Of aangepast bestek, borden en bekers, die het eten en drinken makkelijker maken. Ook zijn er specifieke artrose hulpmiddelen voor het dagelijks leven.

Overige Tips

  • Bij niet ontstoken gewrichten is het vaak prettig om een warm bad te nemen. Of om een warmtekussen te gebruiken, zoals een kersenpitkussen.
  • Als het gewricht rood en warm is, kunnen juist koude kompressen de pijn verlichten.
  • Vermijd vochtige koude ruimtes
  • Vind een goede balans tussen bewegen en rust, zowel geestelijk als lichamelijk. Uw spieren en gewrichten hebben beiden nodig.
  • Zorg voor voldoende nachtrust.
  • Let op uw lichaamshouding.
  • Trek geen te kleine schoenen of te strakke kleren aan. Zorg dus voor comfortabel passende kleding en schoenen.