Spierpijn

Bij spierpijn gaat het om pijnlijke spieren, pijn die overal in je lichaam voor kan komen waar spieren zitten. Er zijn verschillende soorten waar je last van kunt hebben. Je kunt spierpijn krijgen als gevolg van ongewone inspanning, maar ook wanneer je een flinke kou te pakken hebt. De pijn kan eerst stekend en scherp zijn, later wordt dit vaak een doffe pijn. Als je aan de spier komt dan voel je dat deze hard en stijf is. Druk maar eens op de spier, dit doet vaak pijn. spierpijn Spierpijn komt vaak voor in de nek en in de onderrug (dit noemen we dan ook wel spit), maar spierpijn kun je ook hebben in je benen, je armen enz. Spierpijn kan ook optreden als gevolg van een virusinfectie. Het kan zijn dat je wat grieperig bent en dat het virus ook de spieren heeft aangetast, dit gaat vaak na een paar dagen over. Het is van belang dat je je spieren dan goed warm houdt, bijvoorbeeld een warm bad of een kersenpitkussen zal je zeker goed doen.

Nog meer soorten

Je kunt spierpijn krijgen als gevolg van een spierkneuzing. Er komt dan een bloeduitstorting tevoorschijn en dan is de spier gezwollen, deze is daarnaast ook minder beweeglijk. Er kan ook sprake zijn van zweepslag. Dit is een spierscheutje als gevolg van een verkeerde beweging. Je voelt zweepslag als een heftige pijn, die plotseling opkomt (kort). Chronische spierpijn kun je krijgen als je je spieren teveel hebt belast. Dit is vaak zo bij de rug, de schouders en de nek, bijvoorbeeld wanneer je teveel hebt getild. Je kunt echter ook een tenniselleboog krijgen. De pees is dan geïrriteerd omdat deze overbelast is. Het is vervelend als je met een van deze vormen van spierpijn te maken hebt. Het advies is steeds weer: geef je spieren rust om te herstellen. Je moet niet doorgaan en de boel forceren. Als het niet gaat, dan gaat het niet! Gun je pijnlijke spieren dan een paar dagen rust, zodat je daarna weer rustig op kunt bouwen. Forceer ook dan niet, ben in het begin tevreden met kleine stapjes vooruit, zodat je spier goed kan genezen en daarna weer volledig mee kan doen als hij echt beter is.

Inhoud

Chronische spierpijn

Iedereen heeft wel eens te maken met spierpijn. Er kan echter ook sprake zijn van chronische spierpijn. Dit is namelijk geen gewone variant van spierpijn. De nek, schouders en rug hebben vaak last van chronische spierpijn. Er zijn echter een aantal varianten van deze vorm. De vorm die het meeste voorkomt is fybromyalgie. Dit wil zeggen pijn van bind- en spierweefsel. Er zijn verhoogde spanningstoestanden van spieren en pezen. Er is dan ook sprake van een hogere pijngevoeligheid op bepaalde (druk) punten. Je hebt hierbij last van pijn, maar ook van gevoeligheid bij de gewrichten en vaak ook stijfheid. Veel mensen met chronische spierpijn hebben ook last van slapeloosheid waardoor ze extreem vermoeid raken. Met name in de ochtenden zijn de mensen erg stijf als zij weer op moeten starten. Hyperventilatie is ook een vorm van chronische spierpijn die vaak optreedt. Als mensen hyperventileren dan krijgen zij vaak krampen en pijn. Op het moment dat de hyperventilatie over is, verdwijnen deze klachten ook meestal.

Wat doe je tegen chronische spierpijn?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar chronische spierpijn. Er wordt gekeken welke medicatie het beste ingezet kan worden. Is er een vermoeden van chronische spierpijn? Dan moet je meteen goed naar je lichaam luisteren. Het belangrijkste is dat je gaat rusten. Je lichaam heeft de tijd nu nodig om de spieren weer soepel te laten worden, soms is een massage noodzakelijk en kan dat veel verlichting geven. Anderen willen juist een warme douche of een warm bad. Een warm kompres kan echter ook helpen. Leg bijvoorbeeld een warm kompres in de nek als de pijnklachten daar zitten. Je kunt met de chronische spierpijn meteen naar de arts gaan, maar deze zal pijnstillers geven en zeggen dat je moet rusten. Dit kun je zelf ook, daarom kun je in eerste instantie zelf rust nemen en als het na een paar dagen nog niet beter gaat, dan kun je alsnog naar de arts gaan. Geef dan goed aan wat je er aan hebt gedaan en hoe het nu gaat. De pijn kan erg vervelend zijn en sommige mensen kunnen hierdoor niet werken. Zorg er daarom voor dat wanneer je de pijn ervaart, je rust gaat nemen. Niet nog even doorgaan, want net dat beetje extra kan voor nog meer klachten zorgen. Luisteren naar je lichaam, is geen grapje, maar neem dit advies ter harte.

Spierpijn benen

Spierpijn in de benen heeft iedereen al wel eens ervaren. Het is geen gezellige pijn en het komt in vele vormen voor. Spierpijn benen wordt vaak beschreven als een scherpe, kloppende pijn. Ook is het mogelijk om krampen te krijgen. Dit laatste is een helse en zeer pijnlijke beleving.

Spierpijn benen: belemmering

De pijn kan een belemmering zijn voor vele zaken. Het voelt aan als een bron van ongemak en belemmert vele zaken, zoals: een lange periode rechtstaan, gewicht op je benen dragen, sporten, dagelijkse activiteiten uitvoeren, …. Dit is uiteraard zeer lastig, want onze benen worden de hele dag door gebruikt.

Spierpijn benen: oorzaken

De meeste voorkomende oorzaak is overbelasting. Maar er zijn ook enkel onderliggende oorzaken. Als u reeds schade geleden heeft aan het bot, spier of pees van uw been, is het gemakkelijk om dit als oorzaak te zien van de pijn. Als u weet dat dit een mogelijke oorzaak is, moet u de behandeling van uw pijn hierop toepassen. Ook kan u spierpijn hebben aan uw benen als u te maken heeft met zaken zoals bloedstolsels of spataderen. Als u last heeft van vernauwde slagaders, zal dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak zijn van uw spierpijn benen. Het is een aandoening waardoor er minder bloed je benen bereikt. Wat ook niet vergeten mag worden, zijn infecties. Infecties zijn een andere bron spierpijn in de benen. Ontsteking van ziekten zoals artritis en jicht, kunnen bijvoorbeeld aanvallen geven in de gewrichten van het been en maken de dagelijkse activiteiten zeer lastig.

Spierpijn benen: de pijn verlichten

Zoals u gelezen heeft, zijn de oorzaken van spierpijn benen gevarieerd. Het is essentieel om te identificeren welke oorzaak de pijn creëert. Met de hulp van een arts, kunt u de bron van uw klachten behandelen en zal je jezelf snel gezonder voelen en mobieler kunnen acteren. Aarzel zeker niet om een bezoek aan uw arts te plannen, zeker als de spierpijn in uw benen steeds erger wordt. Als u daarbij ook last heeft van zwellingen of harde pijnen en u na een week nog steeds geen dokter geraadpleegd heeft, moet u dit zeker en vast doen. Een ander symptoom om naar de dokter te gaan, is roodheid. Dit, en ook een zwelling, kan aangeven dat het om bloedstolsels kan gaan. Bloedstolsels kunnen gevaarlijk zijn als ze naar de hersenen of het hart reizen. Om dit te voorkomen, is het ook belangrijk dat u vaak beweegt.

Spierpijn hamstrings

Spierpijn in de hamstring is het ongemak dat kan worden veroorzaakt door een scheur in één of meerdere van de hamstring spieren. Hamstring pijn kan verlicht worden via de tips dat je verder leest in dit artikel.

Spierpijn hamstrings: verlichten

Als u te maken heeft met pijn in de hamstrings, moet u er goed over nadenken hoe u deze pijn kan verlichten. Weliswaar zal u zeer tevreden zijn als de spierpijn vermindert of zelfs weggaat. Het is zeer belangrijk om snel te starten met het verlichten van de pijn als de schade zich heeft voorgedaan. Dit proces moet eigenlijk onmiddellijk starten, of toch zeker en vast binnen de eerste vierentwintig uur na de schade. Er bestaan verschillende methoden om spierpijn van de hamstrings te verlichten, welke u mogelijk zelf kan doen, of u kan ze ook laten uitvoeren door een professional of een opgeleide specialist.

Zelf verlichten

Als u de spierpijn zelf wilt verlichten, moet u dit eerst proberen met een koud product. De toepassing van een koude therapie, kan gebeuren door ijs te leggen op de plaats van de spierpijn hamstrings. Jij moet als sporter rusten, want anders kan je de pijn nog meer belasten en erger maken. Terwijl je rust, moet je ijs leggen op het gewonde gebied. Een tweede mogelijke oplossing om de pijn te verlichten, kunnen pleisters zijn. Er bestaan tegenwoordig speciale pleisters die een vloeistof bevatten om in de hamstrings te dringen en daardoor de genezing sneller in te zetten. Via deze oplossingen (ijs en pleisters) zal ook de zwelling sneller verminderen. Bij spierscheurtjes kan ook een hamstring brace de pijn verlichten en de hamstrings beschermen.

Verlichten door een specialist

Als u uw spierpijn hamstrings liever laat verlichten door een specialist, bestaan er verschillende soorten van therapieën waarvoor je kan kiezen. Er bestaat bijvoorbeeld de klassieke sportmassage, een ultrasound therapie, rehabilitatie, speciale rekoefeningen en nog andere technieken om de pijn te verlichten en te genezen. Bij de sportmassage worden er technieken gebruikt om het herstel te versneller. Hoe sneller dat de massage gebeurt na het oplopen van de schade, hoe beter dit zal zijn voor een snel herstel van de hamstrings. Dit komt doordat de doorbloeding in de gewonde gebieden onmiddellijk verbeterd worden via de massage. De ultrasound therapie gebeurt via ultrasone golven die gegenereerd worden door een mechanische vibrator. Deze golven zijn gericht op de huid waar de schade zich heeft voorgedaan. Rehabilitatie is de Engelse betekenis van revalidatie. Het wordt gebruikt voor verlichting van pijn, afhankelijk van de schade. Er bestaan verschillende soorten revalidatietechnieken. In ernstige gevallen kan chirurgie worden toegediend om te herstellen van de schade.

Spierpijn rug

Spierpijn in de rug, iedereen heeft er wel eens mee te maken, maar aangenaam is het zeker niet. Er bestaan vele soorten, maar een veel voorkomend type is de lage rugpijn, of pijn in de onderrug. Sommige mensen ervaren deze spierpijn op vele momenten in het leven, bij sommigen is dit een blijvend probleem. Sommige van deze spierpijnen kunnen zeer ernstig en pijnlijk van aard zijn, maar sommigen zijn dan weer minder pijnlijk en minder erg.

Spierpijn rug: soorten

Zoals hierboven reeds beschreven staat, bestaan er verschillende types pijn. In de volgende paragrafen worden er enkele van omschreven.

Spierspanning

Een eerste type spierpijn rug dat beschreven wordt, is spierspanning. Dit soort pijn doet zich voor wanneer de spier overbelast wordt. De spiervezels raken in dit geval beschadigd. Vaak wordt de overbelasting veroorzaakt door een verkeerde zithouding of het uitoefenen van een zwaar lichamelijk werk.

Stress

Rugpijn kan het resultaat zijn van interne stress en spanning. Het resultaat van psychologische en emotionele stress is een fysieke spanning die opgebouwd wordt in de spieren. Een gemakkelijk voorbeeld om dergelijke pijn te beschrijven: stel dat we angst hebben, dan krijgen we te maken met spanning binnen in ons lichaam en krijgen we een strak gevoel. Bij stress in onze gedachten, is spanning in de spieren hiervan een direct resultaat. In dit geval werken onze geest en ons lichaam samen als één geheel. Dit maakt het ook direct duidelijk dat deze 2 onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Als we stress in onze geest voelen, beïnvloedt het ons lichaam als een direct gevolg. Met spierpijn in de rug dat het gevolg is van stress, moet er wel opgelet worden. Velen onder ons weten dit niet, maar het is mogelijk om op deze manier schade op te lopen. Gespannen spieren zijn meer vatbaar voor de schade en de bijwerking van emotionele of mentale stress.

Spierpijn rug: genezen

Als u last heeft van spierpijn in uw rug, is het goed om regelmatig oefeningen te doen. Via rekoefeningen kan u de pijn verlichten en genezen. Er bestaan vele oefeningen voor deze soort van pijn. Op het internet en in boeken vindt u ze terug. Wees wel selectief in het uitkiezen van de oefeningen, zodat u zichzelf niet overbelast. Daarnaast kan ook een rugbrace overbelasting voorkomen. Wanneer je tijdens zware inspanningen een brace draagt, beschermt deze de belasting op de spieren en gewrichten.

Spierpijn nek

Heeft u last van spierpijn in de nek? Hiervoor kunnen verschillende oorzaken bestaan.

Werk

Een eerste mogelijke oorzaak dat u kan overwegen; heeft het met mijn werk te maken? Veroorzaakt uw baan een grote last voor uw lichaam, op manieren dat u buiten het werk niet zou doen? Als dat zo, dan is het mogelijk dat u uw nek te veel belast door uw zware werk en doet u het beste enkele stretch oefeningen voor, tijdens en na het werk om de spierpijn nek te verlichten en te vermijden. Als u aan uw werkgever kan aantonen dat u last heeft van spierpijn nek, bestaat de kans dat u recht heeft op een speciale massage therapie. Deze therapie zal u helpen om uw spierpijn nek te verlichten en kan het misschien worden betaald door het medische plan van uw werkgever. Daarnaast is een ergonomische zithouding ook erg belangrijk. Een orthopedisch zitkussen of rugkussen zorgt ervoor dat u rechtop zit. Hierdoor komt er minder spanning op spieren in de schouders en nek.

Slechte houding tijdens het slapen

Een andere mogelijke oorzaak van uw spierpijn nek is een slechte houding of ondersteuning tijdens het slapen. De manier van slapen is zeer belangrijk voor de spierpijn die u kan krijgen. Bijvoorbeeld een buikslaaphouding wordt vaak afgeraden. Controleer ook de matras waarop u slaapt. Een matras dient u goed te ondersteunen. Mogelijk heeft u een slechte matras dat spierpijn nek veroorzaakt. Er bestaan ontzettend veel soorten ergonomische matrassen die u kan overwegen om te kopen. Indien u hierover twijfelt, kan u er misschien eentje uittesten alvorens u het aanschaft. Als de matras goed is, zal uw spierpijn nek snel verlichten of zelfs verdwijnen.

Een goed steunkussen

Als u ‘s morgens opstaat met spierpijn nek en u wilt geen nieuwe matras kopen, dan kan u misschien een mogelijke oplossing krijgen via een goed hoofdkussen. U moet er voor zorgen dat uw nek ondersteund wordt door uw kussen. Als uw nek extra steun nodig heeft, kan een orthopedisch hoofdkussen een zeer gemakkelijke oplossing zijn. Als u te veel pijn hebt en u vindt hiervoor geen oplossing, kan uw dokter dit verder onderzoeken. U kan bijvoorbeeld pijnstillers krijgen die u moet innemen om de pijn te verlichten.

Spierpijn na sporten

Ben je een fanatieke sporter? Dan is het belangrijk dat je iedere keer voordat je gaat sporten je spieren goed warm maakt. Veel sporters weten dit, maar omdat zij fanatiek zijn willen ze graag meteen aan de slag en dan kan het wel eens mis gaan. Als voorbeeld nemen we een hardloper. Wanneer deze meteen hard gaat lopen dan zijn de spieren niet warm, het kan dan goed mis gaan. Zij kunnen veel last krijgen van de spieren in de benen en die blessures op kunnen leveren. Veel sporters krijgen blessures met de spieren omdat zij geen goede of helemaal geen warming-up hebben gedaan. Een belangrijk onderdeel is ook goed rekken en strekken. Maar ook na het sporten moet hier aan gedacht worden en moet er een cooling-down worden gedaan. Zodat de spieren weer langzaam tot rust kunnen komen. Als hardloper kun je een cooling-down doen door rustig uit te lopen. Je gaat langzamer lopen, je verlaagt het tempo, maar je blijft wel lopen zodat je spieren langzaam af kunnen koelen en niet in één keer die klap krijgen. De warming up en cooling-down moeten gewoon in je programma zitten.

Sporten en spierpijn doe er wat aan

Door de geschiedenis heen hebben heel wat sportievelingen al spierpijn gehad na het sporten. Het is geen kwaal die niemand kent. De pijn kan na het sporten langere tijd voelbaar blijven. In de meeste gevallen is het de volgende 2 dagen nog steeds voelbaar en is bewegen moeilijker.

Warming-up

Als je zelf vaak gaat sporten dan weet je hoe belangrijk het is om te denken aan de warming-up, rekken en strekken en hoe belangrijk de cooling-down is. Zorg er elke keer weer voor dat dit proces: warming-up, inspanning, cooling-down wordt uitgevoerd. Sporten is hoe dan ook van belang voor je conditie, maar niet als je continu spierblessures krijgt. Zorg daarom dat je eerst altijd goed warm gaat lopen, je spieren opwarmt, voordat je verder gaat sporten. Dit hoeft geen uren te zijn, als je maar de tijd neemt om jezelf op te warmen en dan rustig aan gaat beginnen. Je wilt geen pijn bij het sporten, dit heb je deels zelf in de hand, warm je lichaam, dus ook je spieren op.

Cooling-down

Zorg dat je uit gaat lopen, dat je na het sporten een paar oefeningen doet zodat je spieren niet in een keer de klap krijgen van warm naar koud. Het lichaam moet er aan wennen dat je stopt met sporten, bouw het langzaam af. Spieren krijgen ineens een klap als je ineens na intensief sporten stil gaat staan. Je kunt bijvoorbeeld beter rustig uitlopen of fietsen. Na het sporten kun je het beste niet te lang stil blijven staan, zeker niet als je pijn hebt in de benen en in de rug. Kleed jezelf na het sporten ook meteen warm aan. Warmte is van belang na het sporten. Wil je spierpijn verhelpen? dan is het aan te raden meteen een warme douche te nemen of een bad als je die mogelijkheid hebt. De spieren kunnen dan beter ontspannen en dit zal je dan verlichting geven.

Nieuwe training

Spierpijn na sporten treedt vaak op als er een nieuwe training gevolgd wordt. Doordat de spieren de nieuwe training niet gewend zijn, treedt er pijn na sporten op. 12 tot 48 uren na het sporten is de spierpijn het meeste voelbaar. Als er een aanzienlijke toename is van de duur van een reeds getrainde oefening, kan er ook spierpijn optreden. Maar meestal zal de pijn optreden na abrupte wijzigingen in de sportieve activiteiten van een persoon, of als iemand lang niet gesport heeft. Bijna altijd verdwijnt spierpijn binnen een paar weken na het starten van een nieuw trainingsprogramma of een nieuwe oefening.

Dezelfde training

Als u spierpijn na sporten ervaart, zonder dat er een wijziging in uw oefeningen of trainingsroutine gebeurde, is het mogelijk dat hier meer achter verscholen zit. Wellicht heeft u dan een ernstigere aandoening, zoals een spierletsel, een gewrichtsletsel of een ander, misschien zeer ernstig, letsel.

Genezing

Vanwege te veel intensieve oefeningen die de spier moet opvangen kan spierpijn ontstaan. Spierpijn na sporten geneest geleidelijk aan. Het proces van genezing is vaak een onderdeel van het aanpassingsproces dat tot meer kracht en uithoudingsvermogen leidt.

Behandelingen

Als u spierpijn heeft nadat u gesport hebt, bestaan hier een paar behandelingen voor die u kan uitproberen.

Aminozuren

Een eerste behandeling kan gebeuren via aminozuren. Deze zijn erg goedkoop en kunnen gekocht worden bij uw lokale vitamine winkel, of via Internet. U kunt kiezen tussen vloeibare en poedervormige tabletten, maar de vloeibare tabletten hebben de neiging om sneller te ontbinden dan poeder en zijn ook meestal minder duur.

Houding Wisselen

Spierpijn in de nek en schouders kan ook voorkomen worden door je houding af te wisselen. Als je je houding af gaat wisselen met ontspannen houdingen dan is de kans op spierpijn klachten een stuk minder.

Visolie

Een andere mogelijke behandeling is via visolie. Visolie bevat Omega-3 vetzuren en zal de ontsteking in de gewrichten verminderen en de lengte van uw spierpijn verkorten. Deze kunnen eveneens zeer goedkoop aangekocht worden gekocht bij een vitaminewinkel, online of via de supermarkt. Naast het verlichten van de pijn in uw spieren, zal visolie ook acne verminderen en uw huid doen stralen.

Aspirine

Als vierde mogelijkheid bestaat er de gekende aspirine. Deze pijnstiller zal uw pijn verminderen kort nadat u ze ingenomen heeft.

Massage

Je kunt ook jezelf een massage geven of een ander dit laten doen zodat de doorbloeding in de spieren beter wordt. De pijn en stijfheid zullen hierdoor sneller afnemen. Als je intensief hebt gesport, dan kan er melkzuur ontstaan in de spieren. Tijdens de inspanning van de spieren is er meer melkzuur aanwezig dan wanneer we stilzitten. Als je stopt met sporten dan wordt het melkzuur ineens naar nul teruggebracht. Maar de bloedcirculatie in de spieren is nog erg hoog. Het melkzuur dat nog aanwezig is, moet nu snel worden afgevoerd.

Stretching

Het is belangrijk dat je goede rek- en strekoefeningen doet, als je dat niet doet, dan is de kans op spierpijn erg groot. Als u een behandeling zoekt zonder medicijnen, is stretching zeer aangeraden.