Arm

arm anatomie werking

Hoe werkt de Arm

1 Ellebooggewricht
Het ellebooggewricht bestaat uit het bovenarmbot, de ellepijp en het spaakbeen. Door het samenspel tussen deze drie botten ontstaat bij iedere buig- en strekbeweging, tegelijkertijd een draaibeweging van het spaakbeen om de ellepijp.

2 Polsgewricht
Het polsgewricht wordt door een strak kapsel-bandapparaat gestabiliseerd. Hierdoor is de beweeglijkheid van dit gewricht beperkt. Aan de rugzijde van de hand lopen de zogenaamde strekpezen door zes geleidingskanalen. Aan de palmzijde van de hand lopen alle pezen samen met de grote handzenuwen, onder andere de middenhandszenuw (Nervus Medianus) door de Carpaaltunnel.

3 Duimgewricht
De duim is de sterkste vinger en bestaat uit slechts twee botten in plaats van drie. Met de duim kan men tegendruk aan de andere vingers geven. Dit is de grondslag voor de grijpfunctie.

Arm Blessures / Klachten

1 Tenniselleboog / Tennisarm
Ook wel epicondylitis lateralis genoemd. Een verkeerde techniek bij sporten of (on)gebruikelijke, steeds herhaalde bewegingen kunnen leiden tot een foutieve belasting van de onderarmspieren. Ontstekingsverschijnselen aan de buitenkant van de elleboog zijn het resultaat. Als tennisarm brace kan de Epipoint of Epitrain gebruikt worden.

2 Gewrichtspijn (artralgie├źn)
Ontstaan naar aanleiding van reumatische degeneratieve of reactie klachten. De volgende hand en polsbrace om de pijn te verlichten; ManuLoc Rhizo duim polsbrace, Manutrain polsbrace en de Manuloc polsorthese (spalk). Lees meer over gewrichtspijn.

3 Slijtage
Pijn in rust en beweging. Kan gepaard gaan met ontstekingsreacties en zwellingen (artritis). De volgende polsbraces kunnen gebruikt worden; Manutrain polsbrace en de Manuloc polsorthese (spalk), voor de schouder is Omotrain schouderbrace en McDavid schouderbrace geschikt.

4 Carpaaltunnelsyndroom (CTS)
Toenemende druk op de kwetsbare zenuw in de nauwe doorgang in de pols. Hierdoor ontstaat pijn bij bewegingen van de pols, stoornissen in het gevoel van de hand en afname van de spiermassa (atrofie). De carpaal tunnel sysndroom brace is hiervoor geschikt. Indien ook de duim tot rust moet komen is Ligaflex Manu geschikt.

5 Skiduim (MCP 1)
Ontstaat tijdens een val waarbij de duim met geweld van de vingers wordt afgebogen. Daarbij kan de band scheuren die de duimbasis verbindt met de middenhand. Een skiduim brace zoals de Rhizoloc geeft hierbij de juiste ondersteuning.

6 Peesschedeontsteking (tendovaginitis)
Ontstaat door overmatige belasting waarbij pijn optreedt. Dit kan op verschillende plaatsen optreden; voor de pols kunt u de Manuloc rhizo duim polsbrace, Manutrain polsbrace en de Manuloc polsorthese (spalk) gebruiken. Voor de elleboog de EpiPoint brace en EpiTrain elleboogbandage. Voor de schouder de Omotrain schouderbrace en Neopreen schouderbrace.