Carpaal Tunnel Syndroom Brace

Een Carpaal Tunnel Syndroom Brace kan de zenuwbeknelling voorkomen en pijnklachten verminderen.

Definitie Carpaal Tunnel Syndroom

carpaal tunnel syndroom Het carpaal tunnelsyndroom (afk. CTS) is een veel voorkomende aandoening met betrekking tot de mediane zenuw. De mediale zenuw zorgt voor de bezenuwing van de duim, wijsvinger, de middenvinger en een deel van de ringvinger. De functies van de zenuw zijn gevoelens overbrengen van de vingers en handen aan het ruggenmerg en de controle beweging van de hand en onderarm spieren. De symptomen beginnen op het moment dat de nervus medianus, één van de belangrijke zenuwen van de hand, gekneld raakt in de carpale tunnel in de hand. De handwortel wordt ook wel carpus genoemd dus karpaal wil zeggen ter hoogte van de handwortel. Ongeveer 1 op de 100 mensen krijgen in hun leven te maken met het CTS. het komt meestal voor bij volwassenen ouder dan 30 jaar en vaak bij vrouwen. Onderstaand hebben wij enkele behandelingen uiteengezet waaronder het gebruik van een brace of spalk

Carpaal Tunnel Syndroom Oorzaken

1 de tunnel wordt groter
2 de tunnel wordt kleiner
Er ontstaat een abnormale druk in de tunnel wat kan leiden tot een carpal tunnel syndroom. De meest voorkomende oorzaak is een chronische overbelasting van de pols (een vorm van RSI) waardoor een ontsteking van de pezen die door de carpale tunnel lopen. Door zwelling ontstaat een verhoogde druk in de carpale tunnel met als gevolg irritatie van de zenuw (nervus medianus).
Er zijn risicofactoren bij mensen die handenarbeid of andere activiteiten uitvoeren waarbij je veel kracht moet zetten of veel in dezelfde stand met de pols werkt.

Andere factoren die kunnen leiden tot Carpaal Tunnel Syndroom zijn:
- Drankmisbruik
- geboren met een carpale tunnel die smaller is dan bij andere personen.
- arthritis in de pols
- Infecties
- Overgewicht
- Tijdens de zwangerschap of menopause
- Een abnormale of overdreven buig of overstrekte stand van de pols

Carpaal Tunnel Syndroom Klachten

1. Gevoel: tintelingen, zwellingen, pijn, zwakte in de hand.
2. Frequentie: tijdelijk of constant, snachts.
3. Tijdspanne: dagen, weken, maanden

Niet operatieve behandelingen

1. Brace

Bij een licht carpaal tunnel syndroom kan een nachtspalk of polsbrace voorgeschreven worden. Door deze brace kan de pols niet gebogen worden waardoor de klachten minder voorkomen. Uit onderzoek blijkt ook dat dit een effectieve conservatieve behandelmethode kan zijn. Daarnaast is ook een goede uitleg over de indicatie belangrijk, zodat de belasting van het CTS kan worden ontzien.
De spalk moet goed comfortabel en passend zitten, zonder te veel druk op de pols of beperking van de handfunctie. De meest gebruikte spalk is de Bauerfeind Manuloc. Het nieuwe generatie materiaal van deze brace (drie lagen: schuim, velour, spons) zorgt voor comfort, goede draageigenschappen en tegengaan van transpiratie. 

 1. Ligaflex Classic
  Waardering:
  77%
  Speciale prijs € 34,50 Normale prijs € 40,00
  De Ligaflex Classic Polsbrace is een comfortabele polsspalk met alléén palmair (handpalm zijde) anatomisch gevormde versteviging. Te gebruiken bij; CTS (carpaal tunnel syndroom), polsverstuiking, overbelasting, reuma en artrose.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder
 2. Bauerfeind ManuLoc Polsbrace
  Waardering:
  94%
  Slechts € 68,00
  Bauerfeind ManuLoc, de polsbrace immobiliseert de pols, maar laat een functionele grijpbeweging toe. Foute belastingen worden vermeden. Onder andere te gebruiken bij: Carpaaltunnelsyndroom en pols instabiliteit.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

2. Aanpassen van activiteiten

Vaak wordt de werkplek ergonomisch aangepast. Hierbij valt te denken aan het gebruiken van een ergonomische muis of het aanpassen van handvaten.

3. Medicatie

Soms kan een behandeling met medicijnen in pilvorm (bv. ontstekingsremmers) of een injectie met corticosteroïden in de carpale tunnel afdoende zijn.

Carpaal Tunnel Syndroom Operatie

De operatie is erop gericht de druk op de zenuw weg te nemen. Dat kan op twee manieren:
- Via de klassieke operatie.
- Via een kijkoperatie.