Welk gelkussen kopen?

gelkussen

Wat is een gelkussen? De term gelkussen lijkt eenduidig maar het omvat een breed scala aan hulpmiddelen. Ten eerste zijn er verschillende soorten gel. Ten tweede zijn er verschillende soorten kussens. Om te bepalen welk type gel en kussen u het beste kan kopen hebben wij deze keuzehulp gemaakt.

De soorten gel

Gel is een verzamelnaam voor verschillende polymeren. De overeenkomst van elke gel is dat het zich gedeeltelijk gedraagt als een vloeistof en gedeeltelijk als een vaste stof. Maar de samenstelling van gel kan variëren, waardoor andere fysieke eigenschappen ontstaan. De gel kan bijvoorbeeld meer of minder vloeibaar en wel of niet oplosbaar zijn.

Er is bijvoorbeeld hydrogel, watergel en siliconengel. Men kan alleen een materiaal siliconen noemen als er tijdens de productie gebruikt is gemaakt van silicium. Het is een extreem flexibel en duurzaam materiaal dat uitstekend geschikt is als gelkussen voor de voeten. Maar ook voor vele andere medische producten zoals implantaten en slangen.

Een term die ook vaak vermeld staat bij producten is visco-elastische gel. Dit geeft niet aan van welke stof de gel is gemaakt, maar het benoemt alleen de eigenschap. Het is een gel die elastisch is en na gebruik weer terugkeert in zijn oorspronkelijk vorm.

De gelkussen soorten

In deze paragraaf delen wij de kussensoorten in op basis van de situatie waarin zij gebruikt worden.

Stoel Zitkussen

Een gel zitkussen kiest men om de volgende eigenschappen.

 • Drukverlagend: omdat gel elastisch is vormt het zich naar uw lichaam. Hierdoor verdeelt de druk op het zitvlak over een groter oppervlak en ontstaan er minder drukpunten. Naast comfort doeleinden zet men een drukverlagend zitkussen ook in bij decubitus (doorzitten).
 • Vermindert wrijving: door de elasticiteit beweegt de gel laag mee met het lichaam waardoor er minder wrijving ontstaat op het zitvlak.
 • Verkoelend: gel materiaal staat bekend om zijn goede warmte geleiding en absorptie waardoor het contactoppervlak met de huid laag blijft.
 1. Schuimrubber kussen met vloeibare gel
  Waardering:
  85%
  Speciale prijs € 99,00 Normale prijs € 137,95
  Schuimrubberen kussen met vloeibare gel ter preventie van een doorligwond in zittende positie.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Gel Kussen Rolstoel

Door de bovengenoemde eigenschappen zijn gelkussens ook zeer geschikt als rolstoelkussen. Voornamelijk de verkoelende eigenschappen van gel zijn uniek en effectief in een rolstoelkussen, dit blijk ook uit het onderzoek van Farrarin. Vocht en warmte zijn twee factoren die decubitus veroorzaken. Vocht is vaak een resultaat van warmte door transpiratie. Door de warmte laag te houden transpireert de gebruiker minder.

 1. Traagschuim rolstoelkussen
  Waardering:
  91%
  Speciale prijs € 79,95 Normale prijs € 99,95
  Traagschuim rolstoelkussen met gel toplaag en incontinentiehoes. Traagschuim heeft als unieke eigenschap dat het zorgt voor drukverlaging door een verbeterde drukverdeling.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Auto

Veel mensen hebben last van transpiratie tijdens het autorijden. Vooral tijdens de (warme) zomermaanden. Hierbij kan zowel een gel zitkussen als rugkussen een uitkomst bieden.

Rugkussen

rugkussen gel inzetstuk

Met een rugkussen kunt u rugklachten verlichten of voorkomen. Omdat het een goede zithouding en natuurlijke vorm van de nekwervelkolom bevordert. Hierdoor vermindert vermoeidheid, pijn en druk op de lage rug, veroorzaakt door langdurig zitten. Door een gel-inzetstuk kunt u, met warmte of kou, therapeutische verlichting geven uw onderrug.

Het inzetstuk is meestal te verwarmen met een magnetron. Om af te koelen, doet u het in de vriezer. Deze ergonomische rugkussens zijn ontworpen voor verschillende stoelen zoals een bureaustoel, autostoel, vliegtuigstoel en rolstoel.

Daarnaast zijn er ook rugkussens met een gellaag die is vast gelijmd op het schuim. Deze kussens zijn voornamelijk bedoeld ter verkoeling, om bijvoorbeeld transpiratie te voorkomen.

Koelblijvend hoofdkussen

Gel is ook de nieuwste technologie in hulpmiddelen voor een goede nachtrust. Gel zorgt voor een goede verdeling van de druk op schouders, nek en hoofd. Daarnaast heeft het een groot warmte absorberend vermogen, dat zorgt voor een koelblijvend hoofdkussen.

 1. CoolMax Gel Hoofdkussen
  Speciale prijs € 69,95 Normale prijs € 79,95
  Het CoolMax Gel Hoofdkussen heeft een koele gellaag aan de ene kant voor warme nachten en traagschuim aan de andere kant voor koele nachten. De speciale CoolMax hoes reguleert de temperatuur, verspreidt warmte en bevordert de luchtstroom waardoor u de hele nacht aangenaam en comfortabel kan slapen. De kern is gemaakt van traagschuim voor de beste ondersteuning van uw hoofd, nek en schouders. Het schuim zorgt dus voor een optimale slaaphouding en behoudt zijn vorm nacht na nacht.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Omdat het kussen voor verkoeling zorgt en de temperatuur van uw lichaam reguleert, hoeft uw lichaam dit niet te doen. Hierdoor bespaart het lichaam energie, ontspant het beter, kan het lichaam beter herstellen en helpt het om dieper en langer te slapen. Zodat u fris wakker wordt en klaar bent voor een nieuwe dag.

Dit positieve effect dringt ook in de topsport. Bij wielrenners is rusten een ontzettend belangrijk onderdeel om te herstellen van inspanningen. Team Sky gebruikt ook gel hoofdkussens en matrassen, enkele renners leggen in deze video uit waarom.

watergel

De meest voorkomende type gel hoofdkussens zijn watergel en technogel. Bij watergel kussens is de gel verwerkt in het schuim van het kussen. Het gel materiaal spuit men in het traagschuim. Dus over het hele kussen ervaart u het effect van gel. Technogel is verwerkt in een pad die op het schuim van het kussen is vastgemaakt. Het voordeel van een kussen waarop een gelpad is verwerkt, is dat het kussen aan twee zijde kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de winter is de gel-kant niet altijd nodig. Het zorgt dus voor meer veelzijdigheid.

Voet

Voor de verschillende delen van de voet zijn er verschillende gelkussens.

Hiel en Enkel

De hiel en enkel zijn gevoelig voor decubitus bij mensen die bedlegerig zijn. Een decubitusbeschermers voorzien van een silicone gelkussen en ademende stof kan decubitus voorkomen. De gel is meestal speciaal gevormd zodat het zowel de binnen als buitenzijde van de enkel beschermt. Hetgeen nuttig is bij zijligging .

 1. Anti decubitus elleboog hielbeschermer
  Waardering:
  73%
  Speciale prijs € 20,95 Normale prijs € 25,00
  De anti decubitus elleboogschermer en hielbeschermer is een optimaal hulpmiddel bij het voorkomen en behandelen van doorliggen. Het gelkussen in deze bandage zorgt voor drukverdeling en verkoeling.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Bij pijn aan de bovenzijde van de hiel of achillespees kan een bescherming met gel de pijn voorkomen en verlichten. De gellaag zorgt ervoor dat de achterzijde van de schoen geen drukpunten veroorzaakt.

 1. Bauerfeind AchilloTrain Pro
  Waardering:
  77%
  Speciale prijs € 55,00 Normale prijs € 85,00
  Actie: Gratis verzending De Bauerfeind AchilloTrain Pro voorkomt op systematische wijze irritaties aan de achillespees. De achillespeesbrace ondersteunt de musculaire stabilisatie en masseert via een pelotte met noppen de overgang tussen spieren en pezen.
  Niet meer leverbaar Als alternatief is de vernieuwde Achillotrain leverbaar. Lees verder
  Niet op voorraad

Ook zijn er hielkussens van siliconen gel die men onder de hiel plaatst. Deze zorgen voor demping waardoor de achillespees minder belast wordt. Daarnaast zorgt het zachte materiaal dat er geen drukpunten onder de hiel ontstaan. Bijvoorbeeld om hielspoorklachten te verminderen is dit erg geschikt.

 1. Bauerfeind ViscoHeel
  Slechts € 29,95 Normale prijs € 32,95
  De Bauerfeind ViscoHeel is een anatomisch gevormde visco-elastische hielkussen. ViscoHeel dempt bij elke stap. Op die manier draagt het bij aan de rust van gewrichten en wervelkolom. Lees verder
 2. Bauerfeind ViscoSpot
  Waardering:
  86%
  Slechts € 34,00 Normale prijs € 44,00
  De nieuwe Viscospot nu leverbaar! Bauerfeind ViscoSpot - visco-elastisch hielkussen met 3 zones voor een verbeterde drukverlichting bij hielpijn en hielspoor. Huidvriendelijk gel materiaal, verschuift niet en kan in elke (sport-)schoen gedragen worden.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Zolen

Visco elastische gel inlegzolen ter reductie van drukpunten. De inlegzool
reguleert de druk van het lichaamsgewicht op de gehele voet. Dit ter reducering van puntbelasting en absorbering van schokken. Een voorvoetpelotte is geïntegreerd om de voorvoet te ondersteunen.

 1. Sunbed Gel Voetbed
  Waardering:
  78%
  Slechts € 27,95 Normale prijs € 30,00
  Actie: Gratis verzending De Sunbed Gel heeft een anatomisch gevormd voetbed, de gel kern van maximaal 8 mm ontlast de voet op aangename wijze.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder
 2. Bauerfeind ViscoPed
  Waardering:
  80%
  Slechts € 59,95 Normale prijs € 69,00
  Bauerfeind ViscoPed, gel inlegzolen. Huidvriendelijk, duurzaam en voorzien van een schuifvaste hielrand. Helpt tegen voetklachten zoals; pijnlijke, vermoeide of branderige voeten. Geleverd per paar. Lees verder

Voorvoet

voorvoet gel bandage

In plaats van een hele zool kunt u bij specifiek klachten een gelkussen gebruiken voor dat deel van de voet. Bij de voorvoet komt dit veel voor, men gebruikt dan vaak een zogenoemde metatarsale bandage met een gelkussentje gemaakt uit visco-elastisch, niet-toxisch polymeer gel. De gelpelotte bevindt zich aan de binnenzijde van de elastische band die om de voorvoet gaat. Polymeer gel is een speciaal gemixte samenstelling van polymeer, waar medisch minerale olie is ingebracht, zodat het direct op de huid gedragen kan worden. Deze gelkussentjes werken schokdempend en voorvoetbeschermend bij metatarsalgie of voorvoetpijn.

 1. Gel Teenspreider
  Speciale prijs € 9,95 Normale prijs € 12,00
  Een Gel Teenspreider, die door betere plaatsing van de tenen de druk vermindert en daardoor pijn helpt voorkomen.
  Lees verder

Elleboog

De laatste toepassing van een gelkussen is ter bescherming van de elleboog. De elleboog is net zoals de hiel en enkel erg gevoelig voor drukpunten. Om deze te voorkomen zijn er elleboogbeschermers waarin een gelpad is verwerkt. Bij bedlegerige mensen helpt het ter voorkoming van decubitus. Maar ook bij activiteiten geeft het bescherming aan de elleboog. Door stoten, schaafwonden en schokken te voorkomen. Daarnaast is het effectief om pijn te verzachten bij tendinitis, artritis en een slijmbeursontsteking.

 1. Anti decubitus elleboog hielbeschermer
  Waardering:
  73%
  Speciale prijs € 20,95 Normale prijs € 25,00
  De anti decubitus elleboogschermer en hielbeschermer is een optimaal hulpmiddel bij het voorkomen en behandelen van doorliggen. Het gelkussen in deze bandage zorgt voor drukverdeling en verkoeling.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder