U hebt vast wel eens gehoord dat iemand in uw omgeving een hernia heeft. Een hernia, ook wel uitstulping of breuk genoemd, is zeer vervelend en belemmert de dagelijkse activiteiten. Het brengt namelijk veel pijn met zich mee. Het is dan ook belangrijk om dit op een goede manier te behandelen. Maar wat is een hernia eigenlijk en welke soorten bestaan er?
Wat is een hernia?
Een hernia is een uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar het normaliter in ligt. Dit kan enorm veel pijn doen. Op welke plaats de hernia zich bevindt, hangt helemaal af van de soort. De diverse soorten zetten wij in het volgende hoofdstuk uiteen.
Hernia Soorten
Wanneer men refereert aan een hernia bedoelt men in de volksmond meestal een rughernia. Maar er zijn verschillende plekken in het lichaam waar een hernia kan ontstaan en elke soort heeft daarom een specifieke benaming. Veel voorkomende plekken in het lichaam en de bijbehorende benamingen zijn:
- Rug – Rughernia – Hernia nuclei pulposi (HNP) of Lumbosacraal radiculair syndroom
- Nek – Nekhernia – Cervicale hernia nuclei pulposi (cHNP)
- Lies – Liesbreuk – Hernia inguinalis
- Buikwand – Buikwandbreuk – Hernia abdominalis
- Navel – Navelbreuk – Hernia umbilicalis
- Middenrif – Middenrifbreuk – Hernia diaphragmatica
Er is ook een benaming mogelijk die wijst op de oorzaak. Bijvoorbeeld een littekenbreuk is een hernia cicatricialis.
Hoe weet u of u een hernia hebt en welke soort? Een breuk is vaak eenvoudig vast te stellen. Er is namelijk optisch of door te voelen een uitstulping waarneembaar. Voor de rug en nek is het lastiger. Wanneer u een specifiek klachtenbeeld hebt zal de arts u doorverwijzen naar het ziekenhuis. Met behulp van een MRI van uw wervelkolom kan men de diagnose hernia stellen. Maar artsen hebben afgesproken niet zomaar een MRI-scan te doen, want in 90% van de gevallen gaan de klachten binnen 18 weken vanzelf over.
Hernia Behandelen
Er zijn verschillende soorten behandelmethoden, ook dit is afhankelijk van het type en de zwaarte of grootte van de hernia. Wij zetten de meest voorkomende soorten op een rij met daarbij behandelmethoden. En daarnaast ook specifieke hulpmiddelen waarmee wij u van betekenis kunnen zijn.
Rughernia
De rughernia is een aandoening van de tussenwervelschijf. Het is een uitstulping van een tussenwervelschijf die
tegen het ruggenmergvlies drukt of tegen de zenuwwortel. Gebeurt dit tegelijkertijd, dan spreekt men van een hernia. Men voelt vaak een uitstralende pijn die naar het been of naar de arm loopt.
In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat de reflexen en spieren uit vallen. Een rughernia komt meestal in het lumbale (lage) gedeelte van de rug voor en minder vaak in het cervicale (nek) gedeelte.
De echte oorzaak is nooit helemaal bewezen, maar men vermoedt dat het komt door overbelasting, slijtage of erfelijkheid.
Behandeling
Voor een diagnose en behandelmethode dient u altijd een arts of therapeut te raadplegen. Er is de mogelijkheid om een speciale herniaoperatie te ondergaan. Maar men past deze behandeling echter niet vaak toe. De meeste hernia’s genezen namelijk weer vanzelf. Pas als er veel pijn blijft of uitvalverschijnselen optreden, zal een operatie in beeld komen.
Bij een rughernia is het belangrijk dat je blijft bewegen, in ieder geval het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Uiteraard moet je de activiteiten wel voorzichtig uitvoeren. Probeer zoveel mogelijk zware inspanningen te vermijden. Zodat er zo min mogelijk druk komt op de hernia. Geadviseerd wordt om rust te houden na activiteiten en inspanningen. Met voldoende afwisseling van bewegen en rust geneest een groot deel van de rughernia’s vanzelf.
Mensen die ervoor kiezen om de hele tijd stil te blijven liggen, zullen een minder voorspoedig herstel hebben. Je spierkracht gaat achteruit en daarnaast ook je lichamelijke conditie.
Hulpmiddelen
Om een rughernia te behandelen zijn er ook hulpmiddelen. Tegen de pijn kan je een pijnstiller nemen. Doet dit altijd in overleg met een arts en lees goed de bijsluiter. Daarnaast kan een ook rugbrace voor de nodige steun en bescherming zorgen. Vaak passen wij de Bauerfeind Lumboloc toe of een laag rugkorset. Ook een goed orthopedisch rugkussen kan de rug ontlasten tijdens het zitten.
Voor degene die het moeilijk vinden om te bewegen of het niet aandurven omdat ze bang zijn voor de pijn, is het verstandig om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan helpen met het opstellen van een bewegingsplan en kan helpen om te bewegen met minder pijn. Met rust en fysiotherapie gaan 70 tot 80% van alle rughernia’s vanzelf weer over.
Navel- en Buikwandbreuk Hulpmiddel
Bij een buikbreuk of navelbreuk kan een buikbreukband steun geven. Zodat de hernia niet uitstulpt en de breuk niet toeneemt. Deze banden zijn een uitkomst in de situatie wanneer de breuk niet meer geopereerd kan worden of iemand geen operatie wil ondergaan.
Liesbreuk Hulpmiddel
Bij een liesbreuk kan een liesbreukband steun geven. Zodat de hernia niet uitstulpt en de breuk niet toeneemt.
Nekhernia Hulpmiddel
Uit onderzoek blijkt dat een halskraag helpt bij een nekhernia. Specifiek is in dit onderzoek gekeken naar halfharde halskragen. 2 Halskragen die daarom geschikt zijn, zijn de Push Med Nekbrace en de Globomedic Halskraag.
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.