2

Spit, een vervelende lage rugpijn

spit lage rugpijnBlijf bewegen, dat is het eerste advies bij spit. Ga je stil zitten dan wordt het alleen maar pijnlijker. Je spieren worden stijf en dat is het laatste wat je wilt. “Just keep moving”. Daarnaast kan een rugbrace gebruikt worden ter preventie en als onderdeel van de behandeling.

Zo dat gezegd hebbende wil je zeker wel weten wat Spit eigenlijk is. Spit is niets anders dan een hevige pijn in de onderrug, ook wel lage rugpijn genoemd. Vaak straalt de pijn ook uit naar de bovenbenen. Spit komt veel voor, maar is ook de minst erge vorm van lage rugpijn. Bij sommige is het eenmalig, anderen daarentegen krijgen geregeld “bezoek” van Spit. De medische term is overigens ‘Lumbago’, maar ik noem het gewoon Spit.

Vooral het bewegen is pijnlijk. Van een stoel opstaan of uit bed komen gaat dan heel moeilijk.
rugbrace spit kopen
Mensen met lage rugpijn bewegen hun rug zo min mogelijk. Maar bewegen is wel erg belangrijk. Je voorkomt zo dat je spieren stijf worden. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms is het zo erg dat je de rug niet eens kunnen bewegen. Maar ben gerust. Vaak is de pijn na enkele dagen minder of zelfs helemaal verdwenen. Soms kan het enkele weken duren.

Hoe kom je aan Spit?

Door een snelle beweging of door plotseling overeind komen kun je opeens spit krijgen. Je rug wordt dan overbelast. Ook te zwaar tillen of een verkeerde beweging maken zijn een oorzaak van lage rugpijn. Stress en langdurig autorijden verhogen het risico op Spit. Zeker ook als je een slechte lichamelijke conditie hebt.

“Just keep moving”

Je kunt zelf een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat de pijn minder wordt. Het belangrijkste is dat je in beweging blijft. Ja dit is pijnlijk, maar de rugklachten verdwijnen eerder. Dit wil overigens niet zeggen dat je door kunt gaan met het tillen van bijvoorbeeld een zware doos, kinderen of een boodschappentas. Laat dat maar aan iemand anders over. Wat moet je verder weten als je Spit hebt:

 • Wandelen en fietsen zijn activiteiten die zeker goed zijn. Ook zwemmen is aan te raden. Blijf in beweging, maar doe het rustig aan.
 • Voorkom het maken van verkeerde of snelle bewegingen. Draai dus niet met je onderrug.
 • Denk na bij het opstaan uit bed. Ga op je zij liggen om vervolgens liggend je benen over de rand te slaan. Daarna druk je jezelf met je armen zijwaarts omhoog.
 • Pijnstillers en smeermiddelen kunnen de rugspieren helpen ontspannen en de pijn tijdelijk verlichten. Ook het dragen van een rugbrace is erg waardevol.

Een rugbrace ondersteunt je rug.

Een rugbrace ondersteunt je rug en werkt pijnstillend.

Draag een rugbrace op momenten dat je rug ondersteuning nodig heeft. Ook als je vaker last hebt van Spit is het preventief dragen van een rugbrace bij activiteiten aan te raden. Een rugbrace die is gemaakt van kwalitatief hoogwaardige stoffen hebben een pijnstillend effect. Transpiratie wordt van de huid afgehaald en door de rugbrace gecirculeerd. Dit zorgt voor warmte dat de lage rugpijn kan verzachten.
Belangrijker nog is dat de rugbrace de rug ondersteunt. Zie het als een extra steuntje in de rug. Een rugbrace:

 • Ondersteunt en stabiliseert de rug
 • Corrigeert en verdeelt de druk over de rug bij een belasting
 • Werkt pijnstillend door warmteregulatie

De rugbraces Lumbotrain, Rugbandage Pro Comfort of een laag korset op maat zijn kwalitatief hoogwaardige rugbraces die de rug goed ondersteunen.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je eenmaal pijn in de onderrug hebt gehad is de kans dat het terugkomt altijd aanwezig. Toch kun je het risico beperken als je iets doet met de volgende adviezen:

 • Let altijd op je lichaamshouding. Rechtop zitten en lopen is belangrijk, maar vergeet niet om van houding te wisselen. De hele dag in dezelfde houding zitten vergroot de kans op Spit. Haal regelmatig koffie voor jou en je collega’s.
 • Zorg dat je een goede conditie hebt. Blijf in beweging. Wandelen, fietsen of zwemmen is goed voor je rug. Deze inspanning is ook ontspanning en zorgt er voor dat je spanningen afnemen. Ook dit verkleint de kans op Spit.
 • Til op de juiste manier. Zak door je knieën in plaats van je rug te buigen. Het dragen van een rugbrace is aan te raden als je belastend werk verricht of als je veel staat. Het ondersteunt en corrigeert de rug. Daarnaast zorgt een rugbrace ervoor dat je alert blijft bij bewegingen. Deze eigenschap weten maar weinig mensen, maar is erg waardevol.

Rugpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maak je lichaam meer hormonen aan die de gewrichten versoepelen. De baarmoeder groeit en het onderste deel van de wervelkolom verandert van vorm. Door deze veranderingen verschuift het zwaartepunt van het lichaam en worden spieren en gewrichten meer belast. Het gevolg is lage rugpijn en pijn in de benen. Een goede ondersteuning om de houding te corrigeren is dan ook van groot belang. Een rugbrace mag je tijdens de zwangerschap niet dragen. Een uitzondering hierop is de Lombamum. De LombaMum is speciaal ontworpen voor gebruik tijdens de zwangerschap. Deze rugbrace biedt ondersteuning aan de onderzijde van de buik zonder druk op de buik uit te oefenen. De LombaMum corrigeert de lichaamshouding waardoor pijn in de onderrug en benen voorkomen wordt. Ik heb een artikel over de LombaMum geschreven. Lees het maar eens.

Bezoek een specialist

Blijft de pijn onverminderd aanhouden, zeg maar langer dan 6 weken, twijfel dan niet en neem contact op met je specialist. Wanneer de pijn uitstraalt naar je been tot onder de knie of wanneer je in je been een tintelend gevoel hebt of krachtsvermindering constateert is het belangrijk direct de specialist in te schakelen. Twijfel je in welke mate dan ook? Bezoek een specialist.

2 Reacties

 1. Voorkomen lijkt me ook beter dan genezen. Helaas heb ik geen mogelijkheid om zo normaal mogelijk te blijven bewegen tijdens de werkdag omdat ik een zittend werk heb. Ik geloof dat het de reden voor mijn rugpijn is, maar ik weet het niet zeker. Daarom wil ik een fysiotherapeut bezoeken om te bepalen welke behandeling het best in mijn geval is.

 2. Een goede lichaamshouding is erg belangrijk. Ik heb het ook gemerkt toen ik langdurig last had van rugklachten. Mijn fysiotherapeut heeft mij toen oefeningen laten doen die mijn pijn hebben verminderd. Daarnaast let ik tegenwoordig op mijn houding wanneer ik zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.