Anti Decubitus Kussen

anti decubitus kussen kopenDecubitus is de medische term voor doorliggen of doorzitplekken. Doorliggen komt voor bij mensen, die door ziekte of ongeval veel in bed liggen of in een (rol)stoel zitten. Jong of oud, dik of dun, iedereen kan decubitus krijgen. Voor mensen die een risico lopen op het ontstaan van Decubitus of er door getroffen zijn, is een uitgesproken hulpmiddel noodzakelijk. Orthocor biedt u daarom een anti decubitus kussen voor elke situatie. Deze kunnen het ontstaan van Decubitus voorkomen of helpen het herstel te bevorderen.

Niet alleen het zitkussen maar ook de houding op de stoel en de zitduur zijn van belang om decubitus door zitten te voorkomen. Wij hebben enkele tips op een rij gezet welke kunnen worden gebruikt ter preventie van decubitus.

Herkennen van doorliggen

De eerste tekenen van doorliggen zijn rode plekken op de huid die niet verdwijnen (binnen 15 min.) en pijn kunnen veroorzaken. Doorligplekken komen vaak voor op hielen, stuit, heupen, achterkant elleboog, schouders, achterhoofd, oren en knieën.

Decubitus Kussens
 1. ROHO Mosaic zitkussen
  Waardering:
  79%
  Speciale prijs € 129,95 Normale prijs € 149,00
  Nu leverbaar de nieuwe generatie ROHO Mosaic zitkussens met een verbeterde vorm van de cellen, voor hoogwaardig comfort en maximale drukverdeling, wordt geleverd met een duurzame waterdichte hoes en pomp. Het Mosaic kussen is bedoeld voor personen die:
  • het risico lopen op letsel aan de huid/zacht weefsel
  • een normaal of beperkt gevoel hebben in het zitgedeelte
  • ongemak (bv. zenuwpijn) ervaren wanneer zij lang zitten
  Lees verder
 2. Traagschuim rolstoelkussen
  Waardering:
  91%
  Speciale prijs € 79,95 Normale prijs € 99,95
  Traagschuim rolstoelkussen met gel toplaag en incontinentiehoes. Traagschuim heeft als unieke eigenschap dat het zorgt voor drukverlaging door een verbeterde drukverdeling.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder


Inzetten van Anti Decubitus Zitkussens

Het belangrijkste van zitondersteuning is het herstellen of continueren van de bloedcirculatie van de huid. Decubitus ontstaat door druk, warmte, vocht, schuifkracht en wrijfkracht. Drukreducerende zitkussens proberen hoge drukwaarde rondom de decubitus risico plaatsen van de patiënt te verspreiden over een zo groot mogelijk oppervlak, door de patiënt op een zo zacht mogelijk materiaal, diep in het anti decubitus kussen weg te laten zakken. Dit resulteert in een permanent aanwezige lage druk.

Tip: De ondergrond waarop het kussen wordt gelegd is van groot belang voor een goede werking van het kussen. Het gebruik van een anti decubitus kussen op een zachte ondergrond (bank of relaxstoel) geeft vaak een andere drukverdeling en de kans op schuiven van het kussen is groter. De beste drukverdeling verkrijgt men door een stevige vlakke ondergrond te gebruiken, bijvoorbeeld een eetkamerstoel.

Anti Decubitus Kussen Kiezen

De keuze van een rolstoelkussen is zeer persoonlijk. Het is daarom belangrijk om vooraf enkele vragen te beantwoorden, waardoor u een beter beeld krijgt van de geschikte kussens in uw situatie. U kunt altijd contact met ons opnemen voor persoonlijk advies of bijvoorbeeld uw ergotherapeut raadplegen.

Keuze Variabelen

 • Intensiteit: hoeveel tijd per dag wordt het kussen gebruikt?
 • Plaats: op welke plaatsen (stoelen) wordt het anti decubitus kussen gebruikt?
 • Activiteit: voor welke activiteiten en hoe actief gebruikt u uw rolstoel?
 • Reinigen: moet de hoes en/of het kussen gereinigd kunnen worden?
 • Decubitus risico: van laag tot hoog. Dient het kussen curatief of preventief te werken?
 • Afmeting: wat is de afmeting van de zitvlak van de rolstoel?
 • Type hoes: luchtdoorlatend of waterdicht bijvoorbeeld bij incontinentie?
 • Ondersteuning: in welke mate moet het kussen corrigeren / ondersteunen? Bijvoorbeeld bij geen gevoel in het onderlichaam of een scheefstand.

Soorten Anti Decubitus Kussens

 1. Schuimkussen
 2. Vezelkussen
 3. Luchtkussen
 4. Gelkussen

1. Schuimkussen

Schuim zitkussens kunnen gemaakt zijn van poly-urethaan of van traagschuim (memory foam). De hardheid van poly-urethaan bepaalt de drukverdelende werking. Bij intensief gebruik van poly-urethaan neemt de drukverdelende eigenschap af. Na ongeveer een jaar dient het vervangen te worden. Het traagschuim is meestal geperforeerd. Hierdoor wordt broeien voorkomen. Dit zitkussen geeft een betere drukverdeling. Beide zitkussens zijn in diverse diktes leverbaar. Voordelen van schuimkussens: ze zijn goedkoop, geven een redelijke tot goede drukverdeling, afhankelijk van het materiaal en de dikte. Nadeel is dat het materiaal moeilijk te reinigen is. Daarom zijn zij verkrijgbaar met een incontinentiehoes. Tip: vaak geldt bij goedkopere en dunnere traagschuim kussens, dat deze bij intensief gebruik sneller inzakken / inklinken waardoor de drukverdelende werking afneemt. In de regel werkt een kussen van bijvoorbeeld 4-5 cm minder goed dan een kussen van 7-8 cm.

Indicaties:
- Ter preventie voor patiënten met laag risico op decubitus.
- Patiënten met verhoogde comfortvraag bijv. pijnbestrijding

Er zijn ook hybride kussens welke gevuld zijn met zowel schuim als lucht, zoals het rolstoelkussen Hybrid Elite. Daarnaast zijn er ook varianten die gebruik maken van zowel schuim als gel, bijvoorbeeld het traagschuim rolstoelkussen met gel toplaag.

2. Vezelkussen

Vezelkussens zijn gevuld met (eventueel holle gesiliconeerde) vezels. Het vezel kussen voelt aan als een soort dik dekbed. Het is niet geschikt voor patiënten met een hoog lichaamsgewicht of voor patiënten met bestaande decubituswonden. De drukverdeling is niet erg groot. Het zitkussen dient in verband met het bevorderen van de duurzaamheid eenmaal per dag opgeschud en omgekeerd te worden omdat de drukplaatsen kunnen pletten. Holle vezelzitkussens hebben een onvoldoende drukreducerend vermogen.

Indicaties:
- Comfortverhoging.

3. Luchtkussen

Een luchtkussen is gevuld met compartimenten met lucht, die afhankelijk van het gewicht van de cliënt opgeblazen kunnen worden. ROHO is de grondlegger van dit type kussen en nog steeds de marktleider. We kunnen de luchtkussens verdelen in statische en dynamische systemen. Er bestaat ook een systeem met afzonderlijke luchtcompartimenten, welke voor een goede lucht verdeling zorgen.

Indicaties:
- Preventie voor patiënten met laag tot hoog risico op decubitus.
- Comfort verhogend.
- Zeer goede comfortverbetering.

Er zijn ook hybride kussens welke gevuld zijn met zowel schuim als lucht, zoals het rolstoelkussen Hybrid Elite.

4. Gelkussen

Gelkussens zijn vrij zacht van materiaal en gevuld met vloeibare elastomeren (siliconen). De siliconen hebben de eigenschap zich aan te passen aan de lichaamscontouren van de patiënt en om de druk over het oppervlak te verdelen. Daarnaast heeft een gelkussen een verkoelende werking. Omdat gel goed warmte kan absorberen blijft de temperatuur van het contactoppervlak laag.
De nadelen zijn dat ze door de vaak niet-elastische hoes, de druk minder goed verdelen en de wrijvingskrachten toenemen. Tevens is er een probleem met de vochtregulatie, waardoor er een broei-effect ontstaat en maceratie van de huid kan ontstaan.

Indicaties:
- Preventie voor patiënten met een laag risico op decubitus
- Comfortverhogend

Anti Decubitus Preventie

Uit onderzoek blijkt dat kussens belangrijk zijn ter preventie van decubitus. Er zijn echter ook andere factoren die belangrijk kunnen zijn om decubitus te voorkomen.
 • Rechtop zitten, waarbij de benen op de grond kunnen steunen. Gebruik zo nodig een (voeten)bankje en een kussen in de zij om (onder)uitzakken te voorkomen.
 • De afstelling van de rolstoel, alleen bij een goed afgestelde rolstoel werkt een anti decubitus kussen optimaal. Bijvoorbeeld een vlakke zitting, waarop het kussen wordt gelegd, werkt meestal het beste.
 • Zweet of vocht kan decubitus verergeren. Daarom is het belangrijk wanneer u incontinentiematerialen gebruikt of snel zweet, zich goed te verschonen. Katoenen ondergoed, een luchtdoorlatende hoes en kussen kunnen helpen bij de afvoer van warmte en zweet.
 • Voeding: om decubitus te voorkomen is het belangrijk om gezond te eten, zodat uw weefsels sterk blijft. Buiten andere schadelijk effecten van roken, vertraagt het ook de wondgenezing en is de kans op decubitus groter.
 • De beste zithouding geeft een stoel die schuin naar achter kan kantelen, waarbij de benen op een (voeten)bankje rusten, de hielen vrij liggen en de armen steunen op armleuningen.
 • Probeer ieder uur/ twee uur van houding te veranderen om het zitvlak te ontlasten. Dit kan door het optillen (niet schuiven) van het zitvlak, of door het lichaam voorover te hellen, of zijdelings over de stoelleuningen te hellen. Bij een kantelstoel kan de rugleuning worden versteld.

Kussen advies van Orthocor

Orthocor is een orthopedisch hulpmiddelen bedrijf en heeft door de jaren veel ervaring opgebouwd met het verhelpen van zitproblemen. Productadvies op maat is altijd mogelijk. Wij helpen u met plezier bij de keuze van het juiste kussen. Voordelig, veilig en snel het beste anti decubitus kussen kopen bij dé decubitus kussen thuiszorgwinkel van Nederland.