ROHO kussens

ROHO kussensROHO kussens worden vaak ingezet bij de behandeling van decubitus (doorzitten) en daarom ook bekend als anti decubitus kussen. De kussens zijn uniek doordat de vulling bestaat uit cellen die met lucht gevuld zijn. Je kan de kussens gemakkelijk meenemen en eigenlijk in elke (rol)stoel leggen, zodat je altijd comfortabel zit. Er zijn verschillende afmetingen en hoogtes, iets om op te letten wanneer je een ROHO kussen gaat kopen.

ROHO Kussen Overzicht

 1. ROHO Mosaic zitkussen ROHO Mosaic zitkussen

  ROHO Mosaic zitkussen

  Waardering:
  79%
  Nu leverbaar de nieuwe generatie ROHO Mosaic zitkussens met een verbeterde vorm van de cellen, voor hoogwaardig comfort en maximale drukverdeling, wordt geleverd met een duurzame waterdichte hoes en pomp. Het Mosaic kussen is bedoeld voor personen die:
  • het risico lopen op letsel aan de huid/zacht weefsel
  • een normaal of beperkt gevoel hebben in het zitgedeelte
  • ongemak (bv. zenuwpijn) ervaren wanneer zij lang zitten

  Speciale prijs € 129,95 Normale prijs € 149,00
 2. Roho Quadtro Select

  Roho Quadtro Select

  Het ROHO Quadtro Select kussen maakt gebruik van ROHO DRY FLOATATION technologie voor de beste bescherming van de huid. Het anti decubitus kussen is geschikt voor een preventief en curatief anti decubitus beleid tot en met categorie 4 decubitus. Met het unieke Isoflo systeem kan voor iedere gebruiker de aangepaste zitpositie ingesteld worden voor de juiste zithouding.
  Speciale prijs € 585,00 Normale prijs € 653,00
 3. ROHO Airlite kussen

  ROHO Airlite kussen

  De Roho Airlite is een anatomisch voorgevormd en lichtgewicht preventief zitkussen. Het verdeelt de druk en biedt een hoge mate aan zitcomfort. Goede ondersteuning van bekken en bovenbenen door de anatomische contour.
  Speciale prijs € 159,00 Normale prijs € 190,00
 4. ROHO reiskussen LTV

  ROHO reiskussen LTV

  Waardering:
  83%
  Het ROHO reiskussen LTV vormt zich naar uw lichaam en is het ideale reiskussen voor op kantoor, in de auto, in vrachtwagens, scootmobiels en in het stadion of theater.
  Speciale prijs € 139,95 Normale prijs € 161,00
 5. ROHO HYBRID ELITE kussen

  ROHO HYBRID ELITE kussen

  Het ROHO HYBRID ELITE kussen met de speciaal ontworpen Jay® contour basis helpt bij een goede positionering van bovenbenen en bekken.
  Speciale prijs € 575,00 Normale prijs € 610,00
 6. Roho Contour Select

  Roho Contour Select

  Het Roho Contour Select kussen is preventief en curatief inzetbaar bij alle decubitus risicoklassen. Daarnaast is het anatomisch voorgevormd voor geleiding van de juiste beenpositie.
  Het zitkussen heeft alle voordelen van de unieke Dry Floatation Technologie van ROHO, de positioneringsmogelijkheden van Select/Isoflo Memory Control en de stabiliteit van contourkussens. Het contourprofiel helpt de benen recht te houden en stimuleert een goede zithouding.
  Speciale prijs € 595,00 Normale prijs € 646,00

Kussen Kiezen

Weet u niet precies welk kussen het beste geschikt is in uw situatie? Daarvoor hebben wij de ROHO Keuzehulp gemaakt. Zodat u het juiste zitkussen bij uw zitbehoeften kan vinden.

Een geschiedenis van zorgen voor mensen

In 1957 kwam Robert H. Graebe, toen hij als elektrotechnicus werkzaam was in een ziekenhuis, in contact met een patiënt die daar lag vanwege doorligwonden. Hij was geschokt dat rolstoelgebruikers maanden achter elkaar bedlegerig konden worden door de rol stoel waarop ze moesten zitten. Dus besteedde hij de volgende 14 jaar aan het creëren van een oplossing.

In 1971 werd het eerste luchtkussen op de markt gebracht en in 1973 werd de ROHO Corporation opgericht. Al sinds de beginjaren van het bedrijf zijn de zitbehoeften van mensen de drijvende kracht geweest achter ROHO. Vandaag de dag hebben we meer dan 20 kussen varianten ontwikkeld die elk zijn ontworpen om optimaal aan te sluiten bij de behoeften van de gebruiker.

Met meer dan één miljoen ROHO-kussens dagelijks in gebruik, over de hele wereld, blijven de kussens voldoen aan de visie van Robert H. Graebe: mensen die gedwongen zijn om het grootste deel van de tijd zittend door te brengen een veiliger, beter en actiever leven laten leiden.

Proactieve gezondheidszorg

De ROHO kussens zijn ontworpen om proactieve gezond heidszorg te verlenen aan rolstoelgebruikers en mensen met een beperkte mobiliteit die een groot gedeelte van de dag moeten zitten.
De kussens kunnen snel en eenvoudig worden geïnstalleerd en zijn even eenvoudig te onderhouden. Een kussen kan binnen een paar minuten individueel worden aangepast aan een persoon die het kussen voor de eerste keer gebruikt.

Een kussen voor het leven

De unieke Dry Floatation®-technologie in een ROHO-kussen bootst de gunstige eigenschappen van water na om een veilige en comfortabele, omvattende omgeving te bieden die zich vormt naar het lichaam van een persoon. Naarmate het lichaam beweegt en verandert in de loop van de dag, maand of jaar, past het kussen zich aan zodat de gebruiker altijd optimaal kan zitten. ROHO-kussens zijn ontworpen om gebruikers meer uit hun dagelijkse leven te laten halen, iedere dag op elk moment.

De basisprincipes van een ROHO kussen

ROHO kussens NEMEN U OP

Wanneer twee dingen bij elkaar komen, duwen hun krachten tegen elkaar. Als een gebruiker zit, is het de kracht van het lichaam tegen de kracht van het kussen. Als iemand de hele dag moet zitten, is dat heel veel kracht.
Met een ROHO-kussen kan het lichaam zonder weerstand in de luchtcellen inzinken, hierbij opgenomen in een veilige omgeving die comfort biedt en de druk verdeelt.

ROHO kussens PASSEN ZICH AAN UW VORM AAN

Water vormt zich perfect naar het lichaam. De nabootsing van water betekent dat het kussen in staat is om zich aan te passen aan de lichaamsvorm van de gebruiker. Dit is alleen mogelijk met flexibele cellen die constante en gelijkmatige druk kunnen bieden op alle plekken waar het kussen contact maakt met het lichaam. Ook onderzoek toont aan dat ROHO de beste drukverlagende eigenschappen heeft ten opzichte van andere merken.
In een ROHO-kussen passen de cellen zich doorlopend aan de vorm van het lichaam aan. En tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de gebruiker veilig en in de juiste positie blijft.

ROHO kussens BEWEGEN MET U MEE

Ons lichaam is constant in beweging. We verschuiven en leunen en ons lichaam verandert gaandeweg een dag, een week of een jaar. Dit heeft invloed op de krachten die ontstaan door op een zitting te zitten. Als dit vele uren per dag hetzelfde oppervlak is, moet deze zitting zich constant aanpassen.
ROHO-kussens zijn ontworpen om mee te bewegen met het lichaam en zich doorlopend aan te passen aan de veranderingen die zich in de loop der tijd voordoen.

ROHO kussens WERKEN MET U SAMEN, ALTIJD

Telkens als iemand zich beweegt, treedt er wrijving op. Wrijving die kan worden geminimaliseerd als een kussen meebeweegt met wat iemand doet. Maar om dit te bereiken is een oppervlak nodig dat zich voortdurend aanpast. Daarom zijn de cellen in een ROHOkussen ontworpen om gecontroleerd lucht van de ene naar de andere cel te verplaatsen en zich zo aan te passen aan de bewegingen van het lichaam.
In een ROHO-kussen hoeft een gebruiker zich geen zorgen te maken over wrijf- en schuifkrachten. Men kan zich gewoon bewegen en het kussen beweegt altijd mee.

Roho kussen instellen

 1. Plaats het kussen met de cellen omhoog in de (rol)stoel.
 2. Draai het ventiel van het kussen open.
 3. Plaats de slang van de handpomp op het ventiel, pomp het kussen op tot het bol staat.
 4. Haal de slang van het ventiel af en draai deze dicht.
 5. Laat de gebruiker in zijn/haar normale zitpositie op het kussen zitten.
 6. Plaats uw hand tussen het kussenoppervlak en de zitbeenknobbel (dit is het deel dat het meest uitsteekt).
 7. Draai met uw andere hand het ventiel een klein beetje open, zodat er wat lucht kan ontsnappen en de gebruiker in het kussen zakt.
 8. Draai het ventiel dicht wanneer er tussen de zitbeenknobbel en de bodem van het kussen ongeveer 2 cm lucht zit.
 9. Vouw de hoes open met de antisliplaag naar boven gericht en ritssluiting naar u toe.
 10. Stop het kussen met de cellen naar beneden gericht in de hoes.
 11. Trek voorzichtig een hoek met ring van het kussen door een opening in de hoek van de hoes, totdat de metalen doorvoerring tevoorschijn komt. Herhaal dit totdat alle vier de doorvoerringen zichtbaar zijn.
 12. Doe voorzichtig de ritssluiting dicht en draai het kussen om.
Controleer dagelijks of het kussen goed opgepompt is! Het is belangrijk dat de gebruiker de bodem van het kussen niet raakt. Wanneer het kussen te hard opgepompt is verliest het echter ook zijn therapeutische waarde.

U kunt ook het volgende stappenplanmet video gebruiken.

ROHO kussens reinigen en ontsmetten

Reinigen en ontsmetten zijn twee afzonderlijke processen. Reinigen komt eerst en daaropvolgend het ontsmetten. Bij gebruik voor meerdere patiënten moet het ROHO® kussen voor elk gebruik bij een andere patiënt gereinigd, ontsmet en gecontroleerd worden op een goede werking.

De Hoes

De hoes reinigen:

Verwijder eerst de hoes van het kussen. Was deze in de wasmachine als fijne was met lauw water (40ºC) en een zachte zeepsoort, of veeg de hoes schoon met een neutrale zeep en lauw water. Droog in de wasdroger op de lage stand.

De hoes ontsmetten:

Was met de hand in warm water waaraan 125 ml bleekmiddel per liter water is toegevoegd en spoel daarna zorgvuldig uit. Ter ontsmetting kan de hoes ook in de wasmachine worden gewassen in warm water (60ºC). Let op: Volg de veiligheidsrichtlijnen op de verpakking van het bleekmiddel.

Het kussen

Het ROHO kussen reinigen:

Verwijder de hoes, sluit de ventielen en plaats het kussen in een grote gootsteen of badkuip. Gebruik een zachte plastic borstel, spons of doek om alle oppervlakken van het kussen af te nemen. Om beter bij de bodem te komen, plaatst u het kussen over de rand van de gootsteen of badrand. ROHO, Inc. raadt het gebruik aan van afwasmiddel, wasmiddel of een ander universeel reinigingsmiddel voor algemeen gebruik. Voor het schoonmaken in instellingen mag een universeel ontsmettingsmiddel voor huishoudelijk gebruik worden gebruikt. Spoel af met ruim water. Dep droog met een handdoek of leg het kussen te drogen.

Het kussen ontsmetten:

Herhaal de bovenstaande reinigingsinstructies met een desinfectans dat voldoet aan de eisen voor infectiebestrijding (ROHO, Inc. beveelt een tuberculocide ontsmettingsmiddel aan). U kunt ook een oplossing gebruiken van 125 ml bleekmiddel op een liter warm water. Houd het schone kussen gedurende 10 minuten vochtig met de bleekmiddeloplossing. Spoel af met ruim water en droog volgens de instructies. Let op: De meeste desinfectansen zijn veilig indien gebruikt volgens de aanwijzingen voor verdunning van de fabrikant.

Roho kussens steriliseren:

ROHO raadt ten zeerste af sterilisatiemethoden te gebruiken die bij een temperatuur van meer dan 93ºC werken. Hoge temperaturen bespoedigen het verouderingsproces en kunnen schade veroorzaken aan het kussen. Indien de voorschriften van de instelling sterilisatie voorschrijven, mag dit op voorwaarde dat dit gebeurt met geopende ventielen en bij de laagst mogelijke temperatuur en gedurende de kortst mogelijke tijd. Sterilisatie door middel van een gas wordt verkozen boven autoclaveren. Geen van beide methoden wordt echter aanbevolen. Zorg er bij stoomautoclaveren voor dat alle ventielen geopend zijn. Let op: Gebruik GEEN lotions op basis van olie of lanoline, of ontsmettingsmiddelen op basis van fenol op uw kussen. Deze kunnen het neopreen aantasten.