Haglundse Exostose

Haglundse Exostose Een exostose is een botuitsteeksel. Specifiek voor de Haglundse exostose betekend dit een Botuitsteeksel aan de achterzijde van de hak. Deze indicatie is voor het eerst beschreven in 1928 door de Zweedse orthopedisch chirurg Patrick Haglund.

Haglundse Exostose Oorzaak

Een haglundse exostose ontstaat door een grote druk op het bot net naast de aanhechting van de achillespees. Door de druk op het hielbeen kan het bot verdikken en een uitsteeksel (exostose) ontstaan. Meestal wordt de verhoogde druk veroorzaakt door schoenen of bijv. tijdens het skaten, schaatsen etc.
Door de druk en wrijving kan de slijmbeurs (bursa) op zijn beurt ook weer ontsteken: een "bursitis"

Haglundse Exostose Klachten

- Pijnlijke harde zwelling aan de achterzijde van het hielbeen net naast van de aanhechting van de achillespees.
- Pijn is meer uitgesproken bij schoenen met stijvere contreforts (hielstuk).
- Doordat er een ontstekingsreactie van de slijmbeurs (bursitis) kan ontstaan, zijn vaak Roodheid en Zwelling een gevolg.
- De klachten komen frequenter voor bij vrouwen.

Stellen van de diagnose

De diagnose wordt gesteld door onderzoek van uw arts. Door middel van vragen en lichamelijk onderzoek zoals radiografie (röntgenfoto's), indien er ook de mogelijk van een ontsteking is kan een echografie of MRI scan noodzakelijk zijn.

Haglundse Exostose Behandeling

Niet Operatief

Een conservatieve behandeling bestaat uit het tegengaan van de druk op het hielbeen, zodat de klachten te verminderen. Door op blote voeten of slippers te lopen verbeteren vaak de klachten, ook de klachten (Bursitis) naar aanleiding van de slijmbeurs. Daarom is een veel genomen stap het aanpassen van de schoenen.

Ook wordt vaak een Haglundse Exostose Hiel Sok gebruikt. Deze heeft een pelotte van zacht gel materiaal in de achterzijde van de sok dat over het hielbeen loopt, om zo de druk te verminderen.

Daarnaast heet Bauerfeind twee producten de Achillotrain en de Viscopot.
 • De AchilloTrain biedt gerichte medische compressie rond de hiel, terwijl een massage-gelkussen de achillespees ondersteunt in het gebied dat het meest wordt aangetast door de Haglundse exostose. Het stevige, comfortabele weefsel van de stof in combinatie met het ingebouwde hielkussen maakt het geschikt voor dagelijks gebruik en de perfecte ondersteuning.
 • Ook het ViscoSpot hielkussen is een effectief hulpmiddel bij zowel het voorkomen van het ontstaan van de aandoening als het beheersen van de symptomen van het Syndroom van Haglund. Het fungeert als een kussen voor de hiel en ontlast deze van druk. De ViscoSpot is ontworpen om nauwsluitend in alledaagse schoenen te passen en voorkomt dat de voet uit de schoen glijdt.
 1. Haglundse Exostose Hiel Sok
  Waardering:
  90%
  Speciale prijs € 29,95 Normale prijs € 35,00
  De Haglundse Exostose Hiel Sok vermindert de druk op het hielbeen aan de achterzijde bij de aanhechting van de achillespees. Hierdoor wordt het uitsteeksel (Haglundse exostose) dat door druk is ontstaan ontlast en vermindert de pijn. De druk ontstaat vaak door schoenen, vooral damesschoenen met een lage achterzijde zijn berucht, vandaar de term “pump-bump”. De Haglund Hiel Sok is daarom speciaal gemaakt om comfortabel in schoenen te kunnen dragen. Lees verder
  Niet op voorraad
 2. Bauerfeind Achillotrain
  Waardering:
  85%
  Slechts € 55,00 Normale prijs € 73,95
  Actie: Gratis verzending Bauerfeind Achillotrain - Actieve bandage ter ontlasting van de achillespees. De schokabsorberende hielverhoging vermindert de spanning op de achillespees.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder
 3. Bauerfeind ViscoSpot
  Waardering:
  86%
  Slechts € 34,00 Normale prijs € 44,00
  De nieuwe Viscospot nu leverbaar! Bauerfeind ViscoSpot - visco-elastisch hielkussen met 3 zones voor een verbeterde drukverlichting bij hielpijn en hielspoor. Huidvriendelijk gel materiaal, verschuift niet en kan in elke (sport-)schoen gedragen worden.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Operatief:

Het wegnemen van de exostose gebeurt door een operatie. Bot groeit vaak weer terug, daarom wordt er altijd een ruime hoeveelheid bot verwijderd. In de meeste gevallen kunt u direct na de operatie weer lopen met behulp van een drukverband.