Zitkussen voor Ouderen

zitkussen voor ouderen

Bent u opzoek naar een goed zitkussen voor ouderen? In dit artikel zetten wij de functie en eigenschappen van de verschillende zitkussens op een rij. Zodat u een betere keuze kan maken, welk kussen in welke situatie het beste geschikt is.

Waarom?

Waarom is specifiek voor ouderen een zitkussen een belangrijk hulpmiddel? Omdat ouderen door een toenemende beperking van de mobiliteit meer uren per dag zittend doorbrengen. Wanneer men veel zit kunnen drukplekken ontstaan. Dit noemt men ook wel doorzitten of decubitus. Daarnaast kan ook door slijtage, artrose of reuma pijn in de gewrichten optreden. Een goed zitkussen kan deze problemen voorkomen of verhelpen.

Hoe werkt een zitkussen voor ouderen?

Drukverlagend

Ondanks dat het woord "vlak" voorkomt in het woord zitvlak, is het helaas niet vlak. Omdat het niet vlak is ontstaan drukpunten, de meest uitstekende delen dragen namelijk het meeste lichaamsgewicht. Voornamelijk wanneer mensen lang zitten of een dunnere huid krijgen, kunnen deze drukpunten een probleem veroorzaken. Dit noemt men ook wel decubitus of doorzitten. Een drukverlagend zitkussen kan hierbij helpen. Deze kussens verdelen het lichaamsgewicht beter, waardoor er minder drukpunten ontstaan.

 1. ROHO Mosaic zitkussen
  Waardering:
  79%
  Speciale prijs € 129,95 Normale prijs € 149,00
  Nu leverbaar de nieuwe generatie ROHO Mosaic zitkussens met een verbeterde vorm van de cellen, voor hoogwaardig comfort en maximale drukverdeling, wordt geleverd met een duurzame waterdichte hoes en pomp. Het Mosaic kussen is bedoeld voor personen die:
  • het risico lopen op letsel aan de huid/zacht weefsel
  • een normaal of beperkt gevoel hebben in het zitgedeelte
  • ongemak (bv. zenuwpijn) ervaren wanneer zij lang zitten
  Lees verder
 2. Traagschuim rolstoelkussen
  Waardering:
  91%
  Speciale prijs € 79,95 Normale prijs € 99,95
  Traagschuim rolstoelkussen met gel toplaag en incontinentiehoes. Traagschuim heeft als unieke eigenschap dat het zorgt voor drukverlaging door een verbeterde drukverdeling.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder
 3. Traagfoam zitkussen
  Waardering:
  93%
  Speciale prijs € 89,95 Normale prijs € 100,00
  Drukverlagend traagschuim zitkussen , wordt geleverd met twee hoezen en is voorzien van een voorvorming voor een stabiele zithouding. Te gebruiken als comfortkussen maar ook is het traagfoam zitkussen inzetbaar ter preventie en de behandeling van decubitus.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Verhogend

Door beperking van het heupgewricht, reuma of artrose kan het gaan zitten en opstaan lastig zijn. De zitting van een stoel verhogen kan hierbij helpen. Men hoeft minder diep door de knieën en heupen te zakken. Waardoor er minder kracht nodig is om op te staan of te zitten. Daarnaast zijn er ook kussens die met de gebruiker omhoog en omlaag bewegen. Deze sta op hulp noemt men ook een katapultzit. Let altijd wel op dat gebruiker nog met zijn voeten bij de grond kan.

 1. Zittingverhoger
  Waardering:
  96%
  Speciale prijs € 47,95 Normale prijs € 63,00
  De zittingverhoger wordt gebruikt om het zitgedeelte van een stoel of bank te verhogen, wanneer normaal meubilair te laag is. Opstaan kost zo minder moeite. Het stoelverhoger kussen wordt onder het bestaande kussen van de stoel geplaatst om de hoogte met 10 of 13 cm te verhogen.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder
 2. Sta op hulp
  Waardering:
  80%
  Speciale prijs € 159,00 Normale prijs € 200,00
  De universele sta op hulp is een draagbaar lichtgewicht kussen dat van elke stoel een sta op stoel maakt. Zowel bij het opstaan als gaan zitten geeft het hulpmiddel ondersteuning. Lees verder
  Niet op voorraad

Houding verbeteren

Door verminderde spierkracht of vergroeiing, is het moeilijk om een goede zithouding aan te nemen. Om bijvoorbeeld rugklachten te voorkomen of verminderen, is een goede zithouding wel erg belangrijk. Zowel een rugkussen als een zitkussen kunnen de houding ondersteunen en verbeteren.

 1. Wigkussen Traagschuim
  Waardering:
  80%
  Speciale prijs € 37,95 Normale prijs € 42,00
  Het wigkussen traagschuim heeft drie unieke eigenschappen:
  1. Correctie van uw bekken en rug, voor een ergonomische zithouding
  2. Traagschuim voor het beste zitcomfort
  3. Zadelzit vorm zodat u niet van het kussen schuift
  Een goede houding vermindert spanning in uw nek, schouders en rug. Daarom is dit kussen zeer geschikt om rugklachten te voorkomen en behandelen. De hoes is afneembaar en wasmachinebestendig.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Positioneren

Om makkelijkere uit bed of uit een autostoel te komen zijn er draaikussens. Een draaikussen bestaat uit 2 delen die soepel over elkaar draaien. Waardoor de gebruiker makkelijk een draai kan maken en in de juiste richting kan opstaan.

 1. Draaikussen
  Waardering:
  70%
  Speciale prijs € 29,95 Normale prijs € 35,00
  Wilt u gemakkelijk opstaan uit bed en autostoel of draaien op de werkplek? Het draaikussen is hiervoor speciaal door fysiotherapeuten en ergotherapeuten ontwikkeld.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Ook om in bed makkelijker te zitten zijn er bedrugkussens. Om lezen, eten en televisie kijken in een goede positie uit te voeren.

 1. Bed Rugkussen
  Waardering:
  82%
  Speciale prijs € 55,95 Normale prijs € 78,95
  Het Bed Rugkussen is een comfortabele rugsteun, dat ondersteuning biedt terwijl u zit of slaapt in bed. Het bed kussen is geschikt om zowel horizontaal als verticaal te gebruiken.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder