Golferselleboog

Een golferselleboog is ook wel bekend als golfersarm of "epicondylitis medialis". Een golferselleboog is een ontsteking van de buigspier van de arm. Meestal ontstaat een golfersarm door verkeerd gebruik of overbelasting van uw arm. De spieren aan de bovenbinnenzijde van de onderarm worden dan te zwaar belast. In veel gevallen zal een golferselleboog weken tot maanden en zelfs jaren aanslepen, maar vaak verdwijnen de klachten op termijn. De voornaamste klachten zijn pijn en functiebeperking, vooral bij het heffen van voorwerpen of strekken van de pols.

Golferselleboog Brace
 1. Bauerfeind EpiPoint Elleboogbrace
  Waardering:
  87%
  Speciale prijs € 41,50 Normale prijs € 45,00
  Actie: Gratis verzending - Bauerfeind EpiPoint, deze elleboogbrace wordt gebruikt voor de behandeling van een tenniselleboog of golferselleboog. De EpiPoint heeft één uitvoering en één maat, dus past altijd en is zowel links als rechts te dragen.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Golferselleboog Klachten

 • Een golfersarm veroorzaakt pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Het geeft pijnklachten bij het naar binnen draaien van de onderarm. Bijvoorbeeld bij het onderhands tillen
 • Soms uitstraling naar de onderarm(spieren), pols en hand
 • Sprake van krachtverlies, coördinatiestoornissen en een "hard aanvoelende, gezwollen" onderarm
 • Het buigen van de elleboog is beperkt en kan pijnlijk zijn. Dit is vaak 's morgens aanwezig of na een langere stabiele houding
 • Rekken van de pols-buigers (elleboog gebogen houden en de hand in de richting van de handrug bewegen) is pijnlijk en herkenbaar


golferselleboog

Oorzaken

Een duidelijke oorzaak voor de pijnklachten in uw arm is vaak niet aan te heven. In overleg met uw arts kunt u de verschillende behandelingsmogelijkheden overwegen. De meest voorkomende oorzaak van een golferselleboog is overbelasting, (mechanische irritatie / ontsteking) van aanhechting van de buigspieren van de onderarm. Iedere activiteit die een herhaalde, langdurige belasting geeft van de onderarmspieren gekoppeld aan een niet adequate rust kan tot overbelasting van deze spieren leiden. Dit kan zijn in de vorm van zwaar tillen of verkeerd bewegen vanuit de pols.
U kunt hierbij denken aan werkzaamheden die aanspraak maken op de pols-, hand- en vingerbuigers. Veelal ongewone grote krachten en/of langdurige kleine krachten kunnen risico's met zich meebrengen. Uit onderzoek blijkt dat het meestal mensen betreft met een leeftijd van tussen 35 en 55 jaar.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen die worden toegepast bij een golferselleboog. De ene methode heeft bij de ene patiënt wel en bij de andere patiënt geen resultaat. De eenvoudigste behandeling is om zelf overmatige of verkeerde belasting, en daarmee pijn, te voorkomen. Gewoonlijk kan een golfersarm conservatief worden behandeld, door middel van kinesitherapie, fysiotherapie, ontstekingsremmende medicatie, elleboogbrace, gips of inspuiting. Daarnaast bestaat een conservatieve behandeling bestaat uit het verminderen van de activiteiten die de klachten veroorzaken, ijspakkingen en een lokale verdoving over de peesaanhechting.
Bij onvoldoende reageren op conservatieve behandeling ka een operatie worden overwogen. Bij deze operatie worden de ontstoken pezen worden losgemaakt van het bot en ontstoken weefsel wordt weggehaald. De klachten na een operatie zullen nog enige tijd aanhouden. Bij 80% van de patiënten zijn de klachten binnen 3 tot 6 maanden verdwenen.

Golfersarm Brace

Soms wordt een golfarm brace voorgeschreven om de spanning op de pezen te verlichten. Het zachte drukpunt zorgt voor een exact gelokaliseerde pijn onderdrukking op de geblesseerde spier. Een golfersarm brace geeft druk op de spieren van je onderarm waardoor het de peesaanhechting van de spieren op het ellebooggewricht ontlast. Dat is de plek waar je pijn voelt bij een golfersarm. Let bij het kopen van de brace op de eigenschap dat de brace makkelijk aan te leggen is met 1 hand. Een golferselleboog brace kan gemakkelijk over de arm tot net onder de elleboog worden geschoven.