Aambeien
Aambeien ook wel hemorroïden genoemd, komen zowel bij mannen als vrouwen veel voor. Volgens onderzoek krijgt ongeveer 39% van de mensen wel eens te maken met aambeien. Hemorroïden zijn een lastig probleem. Je kan moeilijk zitten en staan, zelfs lopen kan al pijnlijk zijn.
Vaak vinden mensen het moeilijk om er met iemand over praten, en ermee naar de huisarts gaan kan zelfs al een moeilijke stap zijn. Toch hebben heel veel mensen in hun leven er wel eens last van en is het eigenlijk dus vrij normaal om eens in je leven last van aambeien te krijgen.
Wat is een aambei? Hoe ontwikkelt het zich? Lees dit artikel om te leren hoe ze ontstaat, wat de symptomen zijn, waardoor ze worden veroorzaakt en hoe ze te behandelen zijn.
Inhoud
Wat zijn aambeien?
De sluitspier die telkens opent en sluit wanneer je naar de wc gaat kan zijn werk goed doen doordat er binnenin zwellichaampjes zitten. Hierdoor blijft de sluitspier gesloten als hij gesloten moet zijn. Wanneer het steun- en spierweefsel van de zwellichaampjes degenereert of scheurt, zakken de zwellichaampjes omlaag en spreekt men van aambeien.
Soorten & Graden
Hemorroïden kunnen in de anus zitten of naar buiten komen. Daarom maakt men onderscheidt tussen twee soorten, uitwendige (externe) en inwendige (interne) aambeien.
Daarnaast deelt men hemorroïden in volgens de 4 graden van prolaps:
– graad 1: De hemorroïden prolaberen niet bij persen en zijn alleen zichtbaar bij proctoscopisch onderzoek.
– graad 2: De hemorroïden prolaberen bij persen tot buiten het anale kanaal en trekken zich daarna spontaan terug.
– graad 3: De hemorroïden prolaberen tijdens het persen – dit gebeurt ook wel spontaan – en moeten dan steeds digitaal gereponeerd worden.
– graad 4: Een hemorroïdale prolaps die niet reponibel is en zich bij acuut ontstaan onderscheidt van de bovengenoemde graden door strangulatie.
Oorzaken aambeien?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, de meeste voorkomende zijn;
- Overgewicht
- Leeftijd
- Veel in een gehurkte houding zitten
- Een gebrek aan vezels
- Door een verhoogde bloeddruk
- Obstipatie of harde ontlasting
- Bij diarree
- Bij zwangerschap of ouderdom doordat het weefsel rond de zwellichaampjes minder elastisch wordt.
- Door te hard te persen bij de grote boodschap
- Door bepaalde geneesmiddelen
Zwangerschap
Als je zwanger bent kun je ook last van aambeien krijgen, dat is heel normaal. De foetus zorgt voor een verhoogde druk op de bloedvaten van de anus. Daarnaast kan ook het zwangerschapshormoon progesteron een rol spelen.
Op je zij slapen kan verlichting brengen. In een warm bad zitten kan ook helpen. Meestal zijn hemorroïden bij zwangerschap van tijdelijke aard. Ze verdwijnen vaak na de zwangerschap.
Symptomen aambeien
De symptomen die je kan verwachten zijn:
- Geringe hoeveelheid bloed in de ontlasting
- Irritatie en anale jeuk
- Gezwollen anus
- Anale ongemakken en/of pijn
- Rectaal branden
- Lekken van ontlasting
Bij een uitgezakte aambei, die uitgeperst worden door de anus, zakt de aambei door de sluitspier heen naar buiten. Dit geeft vaak het gevoel dat er een prop bij de anus zit.
Behandeling aambeien
Gaan aambeien vanzelf weg? Uiteraard wil je snel van je klachten af. Maar aambeien, die eenmaal zijn uitgezakt, blijven in de regel uitgezakt. Alleen met bepaalde maatregelen en leefregels kunt u klachten vaak voorkomen of verminderen. Hierdoor is de kans op langdurig herstel het grootst.
Effectieve behandeling
De volgende behandelmethoden past men vaak toe bij aambeien.
- Voedingsadvies, eet onder andere voldoende vezels.
- Aambeienzalf (met lidocaïne of zink). Lidocaïne werkt plaatselijk verdovend en dus pijnstillend. Zink vermindert de pijn en jeuk en kan er mogelijk voor zorgen dat de aambeien iets verschrompelen.
- Zetpillen (met lidocaïne of zink)
- Zitring ook wel windring, donutkussen of aambeienkussen genoemd
- Poliklinische ingreep
Bij beginnende aambeien kan het helpen om je eet- en stoelganggewoonten aan te passen. Verder zijn er ook diverse middelen die de pijn verzachten en de jeuk verlichten.
Heb je last van obstipatie (verstopping), dan kun je het beste een middel gebruiken om de verstopping te verhelpen. Denk hierbij aan psylliumvezels of zemelen
Tips bij aambeien
Wat kunt u er zelf aan doen? Simpele en effectieve tips om de kans te verkleinen dat aambeien ontstaan of terug komen.
Ga direct naar de wc als je de behoefte hebt, hou het niet op. Pers niet te hard. Blijf niet te lang persen als er niets komt. Door de druk verslapt de bekkenbodemspier en kunnen er aambeien of scheurtjes in de aambeien ontstaan.
Neem ‘s ochtends de tijd voor ontbijt. Door een ontbijt komt de ontlasting op gang
Zorg voor zachte ontlasting door te bewegen, voldoende te drinken en vezelrijke voeding te eten. Drink dagelijks minstens 1,5 tot 2 liter vocht.
Heb je een kantoorbaan? Zorg dan voor een goede zithouding. Door een slechte zithouding kan je spijsvertering in de knel komen waardoor het verteringsproces weer niet goed verloopt. En daardoor zal je stoelgang weer verstoort raken, waardoor er weer teveel druk op je zwellichamen komt.
Verlicht de druk. Vaak is de druk op het anale gebied te groot doordat je te lang in dezelfde positie zit of staat. Wandel daarom af en toe even een stukje.