Wasbare Onderlegger

Een goede wasbare onderlegger heeft een droog blijvende toplaag, een absorberende kern en een waterdichte onderzijde om de zitting of matras te beschermen tegen vlekken en vochtschade.

Onderleggers zijn veel voorkomende incontinentiematerialen. De onderleggers worden voornamelijk in bedden en op stoelen gebruikt. Er wordt steeds vaker een transitie gemaakt in het incontinentiebeleid, waarbij minder wegwerpmaterialen en meer wasbare onderleggers worden gebruikt. In dit artikel zetten wij uiteen waarom deze overstap plaats vindt. 4 lagen wasbare onderlegger

Technologie voor een wasbare onderlegger

Veel wasbare onderleggers bestaan uit 4 lagen. Deze zijn aan elkaar gelamineerd en vormen zo een compact geheel. Door van een meerlagen principe gebruik te maken ontstaat een lichter product, dat gemakkelijker en economischer te wassen en te drogen is.

Onderlegger in 4 lagen

 1. COMFORT LAAG: Dankzij de speciale vulling en de zijdezachte toplaag is de onderlegger comfortabel en huidvriendelijk
 2. FILTER LAAG: Ontwikkeld om vocht snel te absorberen
 3. ABSORBERENDE LAAG: Vangt het vocht op en houdt het vast
 4. BARRIÈRELAAG Waterdicht, luchtdoorlatend PU verhoogt het comfort, vermindert het volume en beschermt de ondergrond
  1. Incontinentie onderlegger rolstoel
   Waardering:
   82%
   Speciale prijs € 11,95 Normale prijs € 17,00
   ABSO incontinentie onderlegger voor stoel of rolstoel. Absorptievermogen ca. 0.7 ltr, afmetingen 40 x 50 cm.

   In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

   Lees verder
  2. Incontinentie Onderlegger
   Waardering:
   98%
   Speciale prijs € 16,95 Normale prijs € 25,00
   Incontinentie Onderlegger - Platte en comfortabele wasbare incontinentie onderlegger die het matras beschermt. De onderlegger is verkrijgbaar in twee uitvoeringen met of zonder instopstroken, de instopstroken zorgen ervoor dat de onderlegger beter op zijn plaats blijft liggen.

   In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

   Lees verder
  In de loop der jaren heeft een verschuiving naar wegwerpproducten plaatsgevonden door de gebrekkige prestaties van de wasbare producten die in het verleden werden gebruikt. De huidige technologie op het gebied van herbruikbaar textiel maakt snel vorderingen. Daardoor worden er innovatieve herbruikbare producten ontwikkeld die niet alleen geschikt zijn voor het beoogde gebruik, maar ook veel kosteneffectiever en een stuk beter voor ons milieu zijn.

  Met de nieuwste vezeltechnologie en speciale technieken op het gebied van samenvoeging, thermofixering, uitrekking en aanbrenging van bevochtigers op de vezels, is het niet meer noodzakelijk om katoen, pvc of latex te gebruiken. Vaak wordt gedacht dat het gebruik van katoen noodzakelijk is, omdat dit beter zou zijn voor de huid. Katoen mag nooit worden gebruikt wanneer vochtregulatie nodig is. Bedonderleggers met katoen in de toplaag blijven aan de huid ‘plakken’ en voelen nat aan.

  Een voorbeeld van een standaard om te weten of bepaalde producten veilig gebruikt kunnen worden is de Oeko-Tex Standard. Zo wordt gewaarborgd dat producten veilig zijn voor de huid en geen schadelijke chemicaliën bevatten. Inmiddels verlangen veel zorgaanbieders in de ontwikkelde wereld deze certificering. De Oeko-Tex-accreditatie wordt niet verleend als pvc als waterdichte barrière wordt gebruikt.

  De drie belangrijkste prestatieaspecten van een bedonderlegger

  1. Absorptiesnelheid – De snelheid waarmee het vocht door de toplaag van de onderlegger dringt. Hoe sneller dit gebeurt, des te groter is het comfort.
  2. Verspreidingssnelheid – De snelheid waarmee het vocht zich verspreidt naar de buitenrand van de onderlegger. Hoe sneller het vocht zich verplaatst vanuit het midden van de onderlegger waar de patiënt ligt, des te droger zal de onderlegger aanvoelen.
   Het doel daarna is om de verspreiding van het vocht te beperken zodra het de buitenrand van de onderlegger bereikt. Veel producten hebben een zeer hoge verspreidingssnelheid, maar de vloeistof stroomt over de rand van de onderlegger waardoor de matras of de zitting nat worden.
  3. Wickback – Het percentage vocht dat onder druk door de bovenkant van de onderlegger weer omhoog komt naar de oppervlakte. Een lager getal geeft een lagere hoeveelheid vocht aan.

  Voordelen Wasbare Onderleggers

  De onzichtbare voordelen van een wasbare onderlegger – Door het gebruik van een kwalitatief hoogwaardige onderlegger in combinatie met wegwerpartikelen krijgen de bewoners meer rust. Een goede nachtrust heeft veel voordelen. Een van de voordelen is dat de bewoners zich de volgende dag minder gestrest kunnen voelen. Slaaptekort is een belangrijke oorzaak van neerslachtigheid en draagt bij tot prikkelbaar gedrag. Over een langere periode bezien kunnen meer slaap en voldoende rust de kwaliteit van leven verbeteren. De voordelen werken ook door naar personeel dat ’s nachts niet zo vaak opgeroepen wordt of niet zo vaak bedden hoeft te verschonen.

  Voor en nadelen in het direct gebruik Wegwerponderleggers zijn onaangenaam en blijven niet op hun plaats. Vaak worden er meer dan één tegelijk gebruikt. Herbruikbare onderleggers zijn beter voor de vochtregulatie en blijven op hun plaats. Er hoeft er maar één tegelijk te worden gebruikt. Gemiddeld moeten ze om de acht uur worden vervangen.

  Kostenverschil tussen wegwerp en wasbare onderleggers

  Wegwerp
  • Wissels per dag 4
  • Kosten per item € 0,50
  • Kosten per dag € 2,00
  • Kosten per jaar € 730,00

  Wasbaar
  • Wissels per dag 4
  • Kosten per item € 31,08
  • Kosten per dag € 0,17 *
  • Kosten per jaar € 124,32 **
  • Was kosten per jaar (2 wasbeurten per week) € 64,00 ***

  * € 124,32 (4 items) / 365 (dagen/jaar) / 2 (2 jaar) = € 0,17
  ** 4 items van € 31,08 over 2 jaar = € 124,32 per jaar
  *** Bovenlader wasmachine, 100% wassen met koud water (18 graden)
  Levensduur herbruikbare bed onderleggers is meer dan 2 jaar