Quervain Brace

quervain tendonitis in beeld De aandoening van De Quervain (ook Quervain-peesschedeontsteking genoemd) is een ontsteking van een tweetal duimpezen en wordt door een arts vastgesteld. De twee pezen lopen door een peesschede, die vernauwd kan zijn waardoor inklemming en irritatie ontstaat. De irritatie uit zich vaak als een pijn in de pols aan de duimzijde voornamelijk bij plotselinge bewegingen en/of een krakerig geliud bij het maken van een beweging. Een brace of spalk voor de duim en/of pols wordt vaak voorgeschreven als eerste behandelmethode.

De Quervain Behandeling

Quervain Braces
 1. Ligaflex Rhizo Duimbrace
  Waardering:
  75%
  Speciale prijs € 21,95 Normale prijs € 25,00
  De Ligaflex Rhizo duimbrace is geschikt voor de behandeling van Duimartrose, Quervain, Athritis en verrekking van de duim. De pols is geheel vrij, wat zorgt voor een goed draagcomfort.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder
 2. Ligaflex Manu
  Waardering:
  96%
  Speciale prijs € 38,96 Normale prijs € 42,50
  De Ligaflex Manu Duimbrace is een stevige polsspalk en duimbrace met radiaal en palmair een aluminium spalk. Geschikt bij een peesontsteking, Quervain, instabiliteit en verstuiking. Lees verder
Om de belasting van de duimpezen zoveel mogelijk te beperken kan een arts een duimspalk of duimbrace voorschrijven. Bovenstaand ziet u enkele voorbeelden van braces die u bij ons kan kopen. Deze zorgen ervoor dat de pols in een rust positie blijft en de bewegingen van de duim worden beperkt. Hierdoor kunnen de beide pezen tot rust komen en bestaat de kans dat ze ook op die manier weer kunnen genezen. deze behandeling wordt ook symptomatisch genoemd in de vorm van pijnstilling.

Injectie

Als rust geen effect heeft dan wordt er meestal een corticosteroïden injectie gegeven

Chirurgische behandeling

Indien de pezen die ontstoken zijn maar zeer moeizaam door de nauwe tunnel in de pols kunnen passeren en daardoor steeds meer ontstoken raken, kan een chirurgische ingreep toegepast worden om deze pezen meer ruimte te geven. De tunnel wordt opengemaakt zodat de pezen niet meer kunnen wrijven tegen de wand van de tunnel.

De Quervain Oorzaak

De Quervain De oorzaak is nog steeds onbekend, maar in het algemeen is men er wel over eens dat repeterende bewegingen van een vuistgreep gekoppeld aan ongewone pols posities waarbij sommige denken dat het met name ulnair deviatie en andere juist de radiaal deviatie de boosdoener is.(Kutsumi et al., 2005 -a).
Ook komt uit onderzoek naar voren dat personen met een reumatische aandoening en vrouwen meer kans hebben om deze aandoening te ontwikkelen.

De Quervain Symptomen

In het begin zijn er meestal symptomen zoals: doffe, branderige pijn aan de duimzijde van de onderarm ter hoogte van de pols. Naarmate de ontstekingsreactie verder toeneemt, zal de pijn zich niet langer tot de regio van de pols gaan beperken maar uitstralend naar de duim en de onderarm toe. Ook krijgt men in een later stadium, zowel in rust als in beweging constant pijn en treed er krachtverlies op. Ook wordt de pijn feller vooral bij plotselinge bewegingen. Er kan hierbij ook een krakerig geluid optreden.