Hernia Inguinalis

hernia inguinalisHernia Inguinalis (ook wel liesbreuk genoemd) ontstaat wanneer zachte weefsels – meestal onderdeel van de buikholte of een deel van de darm – steekt door een zwak punt in de buikspieren. Dit resulteert in een pijnlijke uitstulping, vooral als u moet hoesten, bukken of tillen van een zwaar voorwerp.
Een liesbreuk is niet per se gevaarlijk. Het verdwijnt niet en wordt niet vanzelf beter. Maar onbehandeld kan het leiden tot levensbedreigende complicaties. Om deze rede, zal uw arts waarschijnlijk adviseren om een operatie aan een liesbreuk uit te voeren. Een liesbreuk operatie is een veel voorkomende chirurgische behandeling. Daarnaast kan ook een bandage als conservatieve behandeling een oplossing zijn.

Wat is Hernia Inguinalis

Een Hernia Inguinalis bevindt zich in de liesstreek. De buikholte-inhoud stulpt via het lieskanaal uit in de lies of de balzak.

Er worden diverse soorten liesbreuken onderscheiden

 • aangeboren liesbreuk
 • directe liesbreuk
 • indirecte liesbreuk
 • hernia femoralis (dijbeenbreuk, maar de buikinhoud puilt ook uit in de lies )

Symptomen / klachten van Hernia Inguinalis

Soms veroorzaakt hernia inguinalis geen symptomen. Het kan zo zijn dat u het niet weet tot uw arts het ontdekt tijdens een medisch onderzoek. Vaak echter ziet en voelt u de bobbel die door de hernia wordt veroorzaakt. De bobbel is gewoonlijk meer duidelijk als u rechtop gaat staan, vooral als u hoest.

Tekenen en symptomen van hernia inguinalis zijn onder meer

 • Een bobbel in het gebied aan één- of weerszijden van het schaambeen
 • Een brandende of pijnlijke sensatie op de bult
 • Pijn of ongemak in uw lies, vooral wanneer u moet bukken, hoesten of tillen
 • Pijn en zwelling rond de testikels wanneer de uitpuilende darm afdaalt in het scrotum

Ingeklemde breuk

Als u niet in staat bent om de hernia terug te duwen, kan het komen door een beknelling van de omentum of darmlis. Een ingeklemde breuk kan leiden tot een beknelde hernia. Dit kan de bloedtoevoer afsnijden. Een operatie is nodig voor het herstel van de hernia en bloedtoevoer naar de darm. Een beknelde hernia kan levensbedreigend zijn als het niet wordt behandeld.

Tekenen en symptomen van beknelde hernia

 • Misselijkheid, braken of beide
 • Koorts
 • Snelle hartslag
 • Plotselinge pijn die snel intensiveert
 • Een hernia uitstulping die rood, paars of donker wordt
 • Als een van deze symptomen zich voordoet, bel dan meteen uw arts.

Tekenen en symptomen bij kinderen

Liesbreuken bij pasgeborenen en kinderen zijn het gevolg van een zwakke plek in de buikwand die bij de geboorte aanwezig is. Soms is de hernia alleen zichtbaar wanneer een kind huilt, hoest of perst tijdens de stoelgang of voor een lange tijd staat.

Raadpleeg altijd direct uw arts als één of een combinatie van de bovenstaande symptomen opmerkt.

Oorzaken van Hernia Inguinalis

De buikwand zwakte die tot een liesbreuk leidt treedt op bij de geboorte wanneer het buikvlies niet goed sluit. Andere liesbreuken ontwikkelen zich later in het leven door de onderstaande factoren. Sommige liesbreuken hebben geen duidelijke oorzaak, deze zijn ook lastig om te diagnosticeren.

Liesbreuk kan optreden als gevolg van:

 • Verhoogde druk in de buik
 • Een reeds bestaande zwakke plek in de buikwand (bijvoorbeeld na een blessure of een chirurgische ingreep)
 • Een combinatie van verhoogde druk in de buik en een bestaand zwakke plek in de buikwand
 • Persen tijdens de stoelgang of urineren
 • zware lichamelijke activiteit (tillen)
 • Vocht in de buik (ascites)
 • Zwangerschap
 • Overgewicht
 • Chronisch hoesten of niezen

Vaker bij Mannen

Mannen hebben meer kans op een zwakte langs het lieskanaal vanwege de manier waarop mannen zich nog voor de geboorte ontwikkelen.
Bij mannelijke baby’s vormen de testikels in de buik en dalen vervolgens naar beneden de lieskanaal in het scrotum. Kort na de geboorte sluit het lieskanaal bijna volledig – er blijft net genoeg ruimte voor de zaadleider om te passeren, maar niet genoeg voor de testikels om terug te gaan in de buik. Soms is het kanaal niet goed gesloten, waardoor een verzwakt gebied ontstaat.

Bij vrouwelijke baby’s, is er minder kans dat de lies kanaal niet zal sluiten na de geboorte. Bij vrouwen draagt het lieskanaal een ligament dat helpt de baarmoeder op zijn plaats te houden. Een hernia kan soms ook voorkomen bij het bindweefsel van de baarmoeder, dat hecht aan weefsel rondom het schaambeen.

Behandeling van Hernia Inguinalis

Als uw hernia klein is en geen last veroorzaakt, kan uw arts aanbevelen om in eerste instantie niks te doen. Een vergrotende of pijnlijke hernia heeft meestal een operatie nodig om ongemak te verlichten en om te voorkomen dat (ernstige) complicaties zich voordoen. Er zijn twee soorten hernia operaties:

1. Open hernia behandeling

In deze procedure maakt de chirurg een incisie in de lies en duwt het uitstekende omentum of darm terug in de buikwand. De chirurg hecht de wond van de liesbreuk met oplosbare draden. Het zwakke gebied wordt vaak versterkt en ondersteund met een kunststof matje (hernioplasty).

Na de operatie zal uw arts advies geven ter herstel. Meestal wordt u aangemoedigd om zo snel mogelijk weer normaal te bewegen. Maar het kan vier tot zes weken duren voordat u volledig in staat ben om uw normale activiteiten te hervatten.

2. Laparoscopie

Ook wel kijkoperatie genoemd. In deze minimaal invasieve procedure, opereert de chirurg via verschillende kleine incisies in de buik. Via de incisies brengt de chirurg de instrumenten en ook een klein buisje voorzien van een kleine camera (laparoscoop) in. Geleid door de camera, verhelpt de chirurg de hernia.

De meeste mensen die laparoscopische reparatie ondergaan, ervaren minder ongemak en littekens na de operatie en daardoor een snellere terugkeer naar de normale activiteiten. Laparoscopie kan een goede keuze zijn voor mensen die al eerder een traditionele hernia operatie hebben ondergaan. Omdat het mogelijk maakt voor de chirurg om littekenweefsel te voorkomen dat uit de eerdere operatie is ontstaan. Laparoscopie kan ook een goede keuze zijn voor mensen met een hernia aan beide zijden van het lichaam (bilaterale liesbreuk).

Conservatieve Behandeling

 1. Liesbreukband Pro Comfort
  Speciale prijs € 49,95 Normale prijs € 55,00
  De Liesbreukband Pro Comfort is een zeer comfortabele liesbreukband, gemaakt van zacht schuimstof en dunne gespen zodat deze goed en onopvallend onder een broek kan worden gedragen. Het is een universele maat en verkrijgbaar in zowel een enkelzijdige als dubbelzijdige uitvoering. Geschikt voor zowel dames als heren. Lees verder
  Niet op voorraad
 2. Liesbreukband
  Waardering:
  82%
  Speciale prijs € 66,95 Normale prijs € 72,50
  Actie: nu gratis verzending Liesbreukband, deze breukband is enkelzijdig of dubbelzijdig te gebruiken met comfortabele siliconen pelotte. Te gebruiken voor en na de operatie. Met een uniek gesp systeem, om de liesbreukband zowel links als rechts te dragen. Volledige Productbeschrijving

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder
Wanneer er bij de patiënt mogelijk een contra-indicatie voor een operatieve behandeling bestaat of een patiënt kiest er zelf voor niet geopereerd te worden, dan is er ook een conservatieve behandeling mogelijk door middel van een bandage. Liesbreukbanden bestaan uit een circulaire band met een pelotte die drukt op de breukpoort en een liesband om de breuk goed te ondersteunen.