Wat is een tennisarm
Een geschat aantal van 2 tot 3 procent van de Nederlandse bevolking heeft te maken met tennisarm klachten. Een ander woord voor tennisarm is tennis elleboog of epicondylitis lateralis. Het is een pijnlijke peesontsteking aan de arm. Het gaat om de pezen die aanhechten aan de epicondylus lateralis van het opperarmbeen. Deze pezen zijn de uiteinden van de handstrekkers, de extensorspieren van de onderarm die ervoor zorgen dat je de pols, hand en vingers kunt strekken. De plaats van een tenniselleboog is voor iedereen hetzelfde. Alleen de uitstraling van deze vervelende pijn kan verschillen.
Onderbelasting is ook een oorzaak van een tenniselleboog
Het probleem van een tennisarm zit bijna altijd bij de overgang van bot naar pees. De pees staat onder een continue lichte aanspanning zonder dat er zogeheten “piekbelastingen” zijn. Door het uitblijven van piekbelastingen wordt de pees zwak. Een enkele extra spanning kan de oorzaak zijn van de tenniselleboog, maar de uiteindelijke oorzaak van een tennisarm kan dus eigenlijk onderbelasting zijn. Een kortdurende grote belasting of een langdurige kleine belasting zijn dus oorzaken van een epicondylitis lateralis.
Risicofactoren
Eigenlijk kan iedereen een tennisarm krijgen. Kijkend naar leeftijd dan zien we dat de risicogroep het grootst is bij een leeftijd tussen de 35 en 55 jaar. Een epicondylitis lateralis komt ook voor in combinatie met andere peesontstekingen zoals ontstekingsgerelateerde schouderklachten, carpaal tunnel syndroom (CTS) en ziekte van De Quervain. Dit laatste is een ontsteking van twee duimpezen. Ook roken en stres verhogen het risico op een tenniselleboog.
Symptomen van een tennisarm
Een tenniselleboog of tennisarm zorgt voor pijn aan de buitenzijde van de elleboog met eventueel uitstralingen naar de pols of hand. Het volledig strekken van de arm kan soms pijnlijk zijn of is zelfs niet mogelijk. Na enkele oefeningen wordt deze pijn vaak minder. Probeer bovenhands een stoel op te pakken. Wanneer hier pijnklachten ontstaan is de kans op een epicondylitis lateralis groot.
Tennisarm behandeling
Er zijn verschillende mogelijkheden voor een tennisarm behandeling. Uw huisarts kan u hierin juist adviseren. Rust is belangrijk, maar heeft op korte termijn weinig effect. Vaak komen de klachten weer terug na een rustperiode.
Injecties worden vaak toegepast. Injecties zijn echter niet zonder gevaar. De peeskwaliteit kan namelijk afnemen. Scleroserende injecties met als doel kleine bloedvaatjes rondom de pees te verminderen heeft overigens wel een goed resultaat. Echter, deze behandeling zit nog in een experimentele fase.
Ontstekingsremmers hebben vaak geen langdurig effect. Een behandeling door een fysiotherapeut of een orthopeed des te meer.
Ook een tennisarm brace kan ingezet worden als hulpmiddel bij een epicondylitis lateralis. Hoe breder de brace hoe beter. Een elleboogbrace dragen is aan te raden bij het leveren van zware inspanningen zoals sporten of zware arbeid. U ondervindt dan minder pijn. Veel voorkomende braces zijn de Epipoint, Epitrain en de Push Sports Armbrace.
Een elleboogbrace helpt niet bij de genezing van een tennisarm of tenniselleboog, maar zorgt voor een aanzienlijke pijnverlichting bij het uitvoeren van activiteiten. Bekijk ons complete overzicht elleboogbraces.
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.
Ik heb ook vaak last gehad van mijn gewrichten maar maakte hiervoor gebruik van : Lucovitaal.
Wat gebruik je dan van Lucovitaal?
Hallo wat gebruik je van Lucovtaal?
Vaak is rust de beste remedie..