8

Bureaustoel: Tips tegen Rugklachten voor een Gezonde Rug

rugpijn bureaustoel

Uw rug is altijd aanwezig of u nu ligt, zit of staat. Activiteiten gedurende de dag hebben de grootste invloed op rug. Dit kunnen zware tilwerkzaamheden zijn, maar ook rugklachten door een verkeerde zithouding op kantoor komt steeds vaker voor. Omdat er steeds meer werk vanuit een bureaustoel op kantoor wordt uitgevoerd, is de tijd langer dat men in dezelfde houding op die stoel zit. Daarom geven wij in dit artikel enkele tips die bijdragen aan een gezonde rug in de kantoorstoel.

Tip #1: De pijn niet negeren

Het komt voor dat rugklachten binnen enkele weken verdwijnen of verbeteren, maar dat betekend niet dat u het moet negeren. Let op hoe de klachten zich ontwikkelen en ga naar een deskundige wanneer de klachten aanhouden. Met een goede diagnose, kunt u beginnen met een trainingsplan, behandeling of aanpassing van uw werkplek.

Tip #2: Actief Zitten op een Bureaustoel

Actief zitten helpt gespannen spieren te voorkomen, door het lichaam dynamisch te houden. De meeste mensen zitten passief of geforceerd om een “correcte” houding aan te nemen, actief zitten gaat juist uit van dynamisch en ontspannen zitten.

wiebelkussen

Bij actief zitten wordt opzettelijk het zitoppervlak gedestabiliseerd. Hierdoor wordt van ons lichaam geëist dat het zichzelf in evenwicht brengt en de lichaamshouding dynamisch aanpast, dit is een continu proces. De meest eenvoudige manier om dit te bereiken is op een met luchtgevulde zitschijf of wiebelkussen te zitten. Uw lichaam moet zowel voor-, achter- als zijwaartse bewegingen corrigeren.

zitbal

Met behulp van een zitbal kunt u actief zittend naar een hoger niveau tillen. Door middel van een reeks van micro-bewegingen verbetert de stabiliserende werking van zowel buik- en rugspieren, die bekend staat als de CORE spieren. Een zitbal helpt om het risico op rugklachten te verminderen en helpt u de juiste houding aan te nemen.

Binnen de ergonomie, is actief zitten vooral erkend als een nuttig concept bij mensen die (zeer) langdurig zitten, bijvoorbeeld op een kantoorstoel maar ook voor kinderen op school. Maar er worden ook meer studies uitgevoerd en positieve resultaten behaald bij revalidatie toepassingen. Bijvoorbeeld door personen die gebruik maken van rolstoelen en aangepaste zitting,: zoals kinderen en volwassenen met cerebrale parese en dwarslaesie.

Ergonomisch onderzoek geeft aan dat – hoewel beweging noodzakelijk is – het niet genoeg is.

Tip #3: Uw zithouding

Houding is de positie waarin u uw lichaam rechtop houdt tegen de zwaartekracht tijdens het staan​​, zitten of liggen. Een goede houding houdt in dat u het lichaam zo traint om tijdens het staan, lopen, zitten en liggen de positie aan te nemen waarmee de minste spanning op ondersteunende spieren en gewrichten wordt geplaatst.

Als u werkt in een kantoor en gebruik maakt van een computer, dan kunt u klachten voorkomen door een goede zithouding aan te nemen;

Ondersteuning van uw rug

rugkussen

Voorkom rugpijn door het aanpassen van uw bureaustoel, zodat uw onderrug een goede ondersteuning krijgt. Een correct afgestelde stoel zal de druk op uw rug verminderen. Zorg ervoor dat u de stoel eenvoudig kan instellen, zodat u de hoogte, rug positie en zithoek kan aanpassen. U kunt ook een rugkussen gebruiken om extra ondersteuning in uw rug te geven.

wigkussen effect

Ook een wigkussen kan helpen om met een rechte rug te zitten. Het wigkussen kantelt het bekken iets naar voren, waardor het lichaam zich automatisch corrigeert en u hierdoor recht op gaat zitten.

Bekijk ons bureaustoel kussen overzicht om te bepalen welk kussen in uw situatie de beste oplossing is.

Bureaustoel hoogte

Pas de stoelhoogte aan, zodat u het toetsenbord kunt gebruiken met uw polsen en onderarmen in een rechte lijn en horizontaal met de vloer. Dit kan RSI helpen voorkomen.

Voeten laten rusten op de vloer

Uw voeten moeten plat op de vloer staan, mocht dit niet lukken dan kunt u een voetenbank of voetensteun gebruiken. Niet gekruist zitten, want dit kan de bloedsomloop blokkeren en heupproblemen veroorzaken.

Plaats uw scherm op ooghoogte

Uw scherm moet direct voor u staan. Een veel toegepaste regel is om de monitor op ongeveer een armlengte afstand te plaatsen. Met de bovenkant van het scherm ongeveer op ooghoogte.

Het toetsenbord

Plaats uw toetsenbord recht voor u. Laat een ruimte van ongeveer 10 tot 15 centimeter aan de voorzijde van het bureau waarop op u uw polsen kan laten rusten. Houd uw polsen recht bij het gebruik van een toetsenbord. Houd uw ellebogen verticaal onder uw schouders.

Werken met een bril

Het is belangrijk om gemakkelijk vanaf het beeldscherm te kunnen lezen, zonder uw hoofd naar boven of beneden te hoeven bewegen. Raadpleeg bij twijfel uw opticien.

Maak objecten toegankelijk

Positioneer vaak gebruikte objecten, zoals uw telefoon of nietmachine, binnen handbereik. Vermijd herhaaldelijk uitrekken of draaien om dingen te bereiken.

8 Reacties

  1. Onze ervaring is, dat heel veel klachten die mensen hebben met hun bureaustoel eenvoudig zijn op te lossen door te kiezen voor een stoel met een lendensteun. Dit is een kleine bolling aan de onderkant van de rugleuning zodat de onderrug beter wordt ondersteund. Indien je dan ook echt goed naar achteren gaat zitten op het zitvlak zul je merkbaar verschil voelen.

  2. Bij mijn ouder werk gaven ze ook altijd als tip om te werken achter een sta-werkplek. Uit onderzoek is ook gebleken dat je minder last van je rug krijgt.,

  3. Kort geleden heb ik opgemerkt dat mijn rug pijn doet vooral na mijn werk in het kantoor (daar moet ik meer dan 8 uur zitten). nu wil ik deze rugkussens proberen, misschien zullen zij me helpen. Ook heeft mijn vriend me geadviseerd om een massagetherapie te proberen. Als ik tijd ervoor zal hebben ga ik meteen naar een goede specialist, hopelijk zal deze procedure me helpen!

    • Hai Lauren, je zegt dat je méér dan 8 uur per dag moet zitten op je kantoor. Wist je dat de ARBO zegt dat je niet meer dan 6 uur per dag beeldschermwerk moet verrichten? Helaas hoeven werkgevers zich niet aan de ARBO-aanbevelingen te houden; dat is iets wat in Nederland nog ontbreekt aan de rechten voor werknemers. Gaat ‘t om laptops: daarvan zegt de ARBO dat je dat niet meer dan 2 uur per dag moet doen. (Wat er niet bij stond, is of als je 2 uur achter een laptop gezeten hebt, of je beeldschermuren voor die dag dan ‘op’ zijn; dat je die dag dan dus óók niet meer achter een normale PC moet gaan zitten. Maar je mag daar wel vanuit gaan.)

  4. Voorkomen lijkt me ook beter dan genezen. Helaas heb ik geen bril, daarom buig ik mijn hoofd altijd wat omlaag als ik werk. Ik geloof dat het de reden voor mijn rugpijn is, maar ik weet het niet zeker. Daarom wil ik een fysiotherapeut bezoeken om te bepalen te bepalen welke behandeling het best in mijn geval is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.