Wigkussen

Wanneer gebruikt u een wigkussen? Weet u welk wigkussen het beste is voor u? De verschillende materialen, vormen en hellingshoeken roepen vaak vraagtekens op. Met dit handige artikel geven wij u informatie voor het kopen van het beste wigkussen in uw situatie.

Inhoud

Wigkussens
 1. Wigkussen Traagschuim
  Waardering:
  80%
  Speciale prijs € 37,95 Normale prijs € 42,00
  Het wigkussen traagschuim heeft drie unieke eigenschappen:
  1. Correctie van uw bekken en rug, voor een ergonomische zithouding
  2. Traagschuim voor het beste zitcomfort
  3. Zadelzit vorm zodat u niet van het kussen schuift
  Een goede houding vermindert spanning in uw nek, schouders en rug. Daarom is dit kussen zeer geschikt om rugklachten te voorkomen en behandelen. De hoes is afneembaar en wasmachinebestendig.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder
 2. Wigkussen Orthocor
  Waardering:
  96%
  Speciale prijs € 27,95 Normale prijs € 35,00
  Het wigkussen Orthocor zorgt voor een ergonomische correcte zithouding. Door het kussen kantelt het bekken in de juiste positie, waardoor de ruggengraat in een natuurlijke houding blijft staan, ter vermindering van pijn in de onderrug en de benen.
  Het kussen heeft ook een unieke ergonomische zadelzit vorm, zodat u beter gepositioneerd blijft. Geschikt voor verschillende stoelen zoals een bureaustoel of eetkamerstoel.

  In voorraad Op werkdagen voor 14.00u besteld, volgende dag in huis

  Lees verder

Wat is een wigkussen?

We beginnen bij de term wigkussen. Het dankt zijn naam aan de driehoeksvorm van het kussen. Het kussen wordt vaak gebruikt in stoelen waarvan de hardheid is in te schalen van gemiddeld tot hard, zoals kantoorstoelen, autostoelen en eetkamerstoelen. Naast het gebruik in stoelen kan het ook als ondersteuning in bed dienen.
Een wigkussen is compact en lichtgewicht zodat u het makkelijk overal mee naar toe kan nemen.

Hoe werkt een wigkussen?

De helling van de wig stimuleert een juiste houding bij het zitten. Door de helling ontstaat een bekkenkanteling, waardoor u uw normale lumbale lordose behoud tijdens het zitten. De lordose is de natuurlijke kromming in de onderrug. Oftewel het wigkussen helpt u een goede natuurlijke houding aan te nemen, zodat u met een rechte rug zit. Daarnaast zorgt het kussen er ook voor dat de heupen zich te allen tijde boven de knieën bevinden, waardoor de druk op uw onderrug wordt verlicht.
De hellingshoek kan variëren. Hoe groter de hoek hoe meer "actief" u zit. Dit betekent dat u meer uw rugspieren zal gebruiken waardoor deze spieren sterker worden terwijl u zit. Kortom een wigkussen kan op verschillende manieren bijdragen aan het voorkomen of verhelpen van rugklachten.

wigkussen zitkussen

Wigkussen auto

Het wigkussen wordt vaak gebruikt in de auto. Voor lange autoritten kan het kussen u een goede ondersteuning geven, waardoor u minder last krijgt van uw rug en fit op uw bestemming aankomt. Let bij het kiezen voor een wigkussen in de auto op de hoogte van het kussen. Vaak zorgt een kussen hoger dan 10cm ervoor dat u met uw hoofd tegen het dak van de auto komt.

Met of zonder uitsparing?

Er zijn ook wigkussens met een uitsparing. Vaak wordt dit kussen gebruikt als stuitkussen voor mensen met last van hun stuitje. Het kan ook gebruikt worden in combinatie met een bureaustoel waarvan de rugleuning niet direct op het zitvlak aansluit, zodat het kussen toch goed geplaatst kan worden.

Wigkussen voor in bed

Zowel aan het voeteinde als het hoofdeinde kan een wigkussen voor verschillende oplossingen zorgen. Door het voeteinde omhoog te brengen, liggen de benen in een schuine hoek omhoog. Dit kan helpen om pijn in de onderrug te verminderen of veneuze aandoeningen te behandelen. Wanneer u de wig onder het hoofdeinde legt, komt u met uw rug en hoofd schuin omhoog te liggen. Deze positie helpt mensen bij refluxziekte of het verlichten van de borst- en voorhoofdsholte bij griep en verkoudheid. Daarnaast geeft het een comfortabele positie om te lezen of TV te kijken.

Wigkussen tijdens de zwangerschap

In het algemeen is slapen op de linker zij de beste slaaphouding. Maar ook wanneer uw buik tijdens de zwangerschap een flinke omvang begint te krijgen, is dit vaak de geadviseerde slaaphouding. Maar door het gewicht van de baby kan deze positie klachten geven aan spieren, banden en de wervelkolom. Door een speciaal buikkussen, in de vorm van een wig, onder de buik te leggen wordt het gewicht van de baby ondersteund.

Materiaal

De meeste wigkussens worden van koudschuim of polyurethaanschuim gemaakt. Dit geeft voor de meeste mensen een goed comfort. Hebt u een gevoelig zitvlak of wilt u meer comfort? Dan zijn er ook wigkussens met traagschuim. Traagschuim vormt zich door uw lichaamswarmte exact naar uw lichaam, zodat er een optimale drukverlichting ontstaat. Het nadeel van traagschuim is, dat het zacht wordt door u lichaamswarmte. Hierdoor zakt u dieper in het kussen, waardoor het wig-effect minder wordt. Daarom is een kussen met een koudschuim basis voor de stevigheid en een traagschuim bovenlaag de beste combinatie voor een effectieve werking en comfort.

Op zoek naar andere zitkussens?

Wilt u naast het wigkussen andere zitkussen alternatieven zien. Bekijk dan onze zitkussen catalogus, waar u voor elke situatie het beste kussen vindt. Van het verhogen van zitcomfort tot aan een goede ergonomische ondersteuning. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag bij het kiezen van het beste kussen voor uw situatie.