De wervelkolom vertoont normaal een aantal bochten waardoor een S vorm ontstaat. De S-vorm van onze wervelkolom zorgt voor een verende werking. Waardoor onze rug beschermd en meer belastbaar is. De natuurlijke bochten hebben afhankelijk van hun stand de naam lordose of kyfose. Daarnaast kan er ook een zijdelingse kromming optreden, scoliose genaamd. In dit artikel zetten wij de drie krommingen uiteen.
Lordose
Lordose betekent een bocht naar voren (richting de neus) van de wervelkolom. Er zijn twee lordose bochten:
- cervicale lordose, in de 7 halswervels
- lumbale lordose, in de 5 lendewervels
Hyperlordose
Naast de natuurlijke lordose kan er ook een overmatige kromming in de lumbale of cervicale delen van de wervelkolom optreden. Dit noemt men een hyperlordose.
Hyperlordose heeft verschillende oorzaken.
- Spieren rond de wervels zorgen ervoor dat de normale kromming overdreven wordt.
- Een verkeerde lichaamshouding.
- Overgewicht.
- Structurele veranderingen van de wervelkolom. Bij voorbeeld door osteoporosis wat een verzwakking van de botten is door de leeftijd. Of spondylolisthesis wat een afschuivende wervel is ten opzichte van een onderliggende wervel
- Door een Kyfose, onderstaand leggen wij uit wat dit is.
Fysiotherapie of oefentherapie kan helpen bij rugklachten door hyperlordose. Ook kan een lordosesteun u helpen om een natuurlijke lordose te verkrijgen.
Kyfose
Kyfose betekent een bocht naar achteren (richting de billen) van de wervelkolom. Er zijn twee kyfose bochten:
- thorocale kyfose, in de 12 borstwervels
- sacrale kyfose, in het heiligbeen en staartbeen
Hyperkyfose
Als de achterwaartse bolling erg afwijkt van de natuurlijke bolling dan spreekt men van een Hyperkyfose. Vaak duidt men een hyperkyfose ook aan met de “ziekte van
Scheuermann”. Maar deze indicatie kan alleen gesteld worden als er aan bepaalde criteria is voldaan die blijken uit een röntgenfoto. Overigens is het in tegenstelling tot de benaming geen ziekte.
Enkele oorzaken kunnen zijn:
- Verkeerde houding
- Spierzwakte
- Degeneratieve discopathie
- Degeneratie van een gewrichtsband
- Erfelijke factoren
- Ruggenwervelbreuken door osteoporose
- Ziekte van Bechterew. Dit blijkt ook uit het onderzoek van Vosse et al.. Zij vonden bij 61 van 135 patiënten met de ziekte van Bechterew aanwijzingen voor een hyperkyfose van de wervelkolom.
Vroeg geconstateerd is hyperlordose goed te behandelen met oefeningen en houdingscorrectie. Daarnaast is het belangrijk om de botten gezond te houden. Calcium en vitamine D zorgen hiervoor. Ook een schouderbandage kan helpen om een betere lichaamshouding aan te nemen.
Scoliose
Wanneer er een zijdelingse verkromming van de wervelkolom ontstaat spreekt men over scoliose.
Er bestaan twee soorten scoliose;
- Functionele scoliose is het gevolg van een houdingsfout en is vaak te corrigeren. Het kan o.a. voorkomen bij
beenlengteverschillen. Wanneer één been langer is dan het andere kan, in staande positie, het bekken kantelen. Hierdoor neemt de wervelkolom een gebogen vorm aan. - Structurele scoliose is een scoliose die niet volledig corrigeerbaar is. Deze variant is weer onder te verdelen in een idiopatische scoliose (zonder oorzaak) en een niet-idiopatische scoliose (met een aanwijsbare oorzaak).
Scoliose Behandeling
Afhankelijk van de mate van de scoliose zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
Bij een lichte scoliose is voornamelijk zorgvuldige observatie erg belangrijk. Door regelmatig te controleren ziet men hoe de kromming zich ontwikkelt. Daarnaast kan aanvullend oefentherapie nuttig zijn. Zodat men een juiste lichaamshouding aanneemt en de spieren sterk houdt.
Bij milde tot matige vormen van scoliose (tussen 25° en 40° graden) kan de rug ondersteund worden met een speciale rugbrace. Deze brace of korset corrigeert de rug in een meer correcte houding. Dit om te vermijden dat de kromming nog verder toeneemt. Ook zijn er zitkussens die de kromming kunnen corrigeren of ondersteunen. Zeker voor mensen die door een aandoening de gehele dag moeten zitten is dit een oplossing. ROHO levert hiervoor standaard en maatwerk zitoplossingen.
Indien de scoliose blijft toenemen en meer dan meer dan 45° à 50° graden bedraagt kan men een operatie overwegen. Een orthopeed zet dan de rug recht met behulp van implantaten. De implantaten (staven en schroeven) zetten enkele wervels vast. Uiteindelijk groeit de wervelkolom in deze rechtere stand vast tot één, sterk bot. De implantaten blijven gewoonlijk voor de rest van het leven zitten.
![avatar](https://www.orthocor.nl/blog/wp-content/uploads/2018/08/avatar.jpg)
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.
Wat te doen bij een omgekeerde cerviale lardose door zware val
goede middag. Ik heb scoliose, kyfose en lordose. hoe kan ik het beste af en toe uitrsten in een goede houding?