0

Rug Trainen – Hoe doe je dat?

De rug trainen is belangrijk !

rug trainen

Rugspieren trainen kan je helpen bij het goed doorkomen van de dag. Met name als je last hebt van rugpijn, kan het zijn dat beginnen van de dag met lichte oefeningen de dag aanmerkelijk dragelijker maakt. Voor veel mensen is de rug trainen dan ook een dagelijkse routine. Ze beginnen er hun dag mee, zodra ze uit bed komen.

Rugspieren trainen thuis kan vrij eenvoudig!

Elke dag gewoon thuis rugspieren trainen kan vrij eenvoudig. Op internet is veel materiaal te vinden om eenvoudige oefeningen uit te voeren om de rugspieren te versoepelen of versterken. Rugoefeningen behoren voor velen tot een dagelijks routine. Het helpt bijvoorbeeld tegen een stijve onderrug als u wakker wordt in de morgen.

Tijdens het slapen liggen we vaak uren in dezelfde houding. De rugspieren kunnen hierdoor verstijven en daardoor ‘s-morgens pijnlijk aanvoelen. Door ze in de morgen wat te bewegen, waarbij vaak enkele simpele oefeningen genoeg zijn, kunnen de rugspieren soepeler gemaakt worden. Het is vaak een kwestie van slechts enkele minuten. Op deze manier kunt u de dag prettig beginnen en doorkomen.

Oefenmaterialen

Oefenmaterialen zijn hulpmiddelen om specifieke oefeningen uit te voeren. Om thuis de rug te trainen kunt u bijvoorbeeld gebruik maken een wiebelkussen en de volgende oefeningen. Om grondoefeningen uit te voeren is een gymnastiekmat erg comfortabel.

Rug trainen door middel van fitness

U kunt natuurlijk ook de rugspieren trainen met behulp van speciale fitness programma’s. Zorg er wel voor dat u goede begeleiding krijgt als u dit van plan bent. Ga dus nooit klakkeloos aan de slag. Maar laat u bijvoorbeeld door de fitness instructeur goed voorlichten om de rugspieren te trainen.

Hij of zij kan u prima bijstaan als u regelmatig last heeft van een pijnlijke rug. Het trainingsprogramma van de fitnessclub kan aangepast worden op uw situatie en hierdoor aanmerkelijk bijdragen bij pijnbestrijding.

In Nederland zijn vele fitnessclubs. Bijna elk stad of dorp heeft er wel een. Daar de rugspieren trainen kan prima en bovendien dus onder begeleiding.

Raadpleeg een arts

Als u rugklachten hebt is ook een huisartsbezoek raadzaam. Een huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut, waar u specifieke rugoefeningen kan leren, of naar een specialist voor verder onderzoek.

Onderrug trainen

onderrug trainen

De onderrug trainen kan in belangrijke mate bijdragen bij het verlichten van lage rugpijn. Regelmatig oefenen van de onderrugspieren betekent in het algemeen dat je de rug voorzichtig, door middel van goede oefeningen, belast. Waardoor de spieren en gewrichten soepel en sterker worden. En daardoor minder stijf en pijnlijk gaan aanvoelen. Veel mensen wordt onderrug training aangeraden om de dag mee te starten.

Onderrug trainen thuis voor dat je de dag begint

Het klinkt saai en veel mensen voelen er niets voor om ‘s-morgens onderrug training te doen. Toch kan het helpen om de dag goed door te komen. Bijvoorbeeld wanneer je chronisch rugklachten hebt, waardoor je dagelijks geconfronteerd wordt met pijn in onderrug.

Op internet zijn vele websites te vinden die oefeningen weergeven en onderrug trainen daarmee aanmerkelijk vergemakkelijken. Wij raden u dan ook aan om deze informatie te lezen of video’s over onderrug training goed te bekijken.

Het is overigens wel raadzaam om ook een arts of therapeut te raadplegen alvorens klakkeloos met oefeningen van de onderrug te starten. Niet elke oefening kan goed voor u zijn.

Stijve onderrug

Een stijve onderrug kan voortkomen uit het feit dat u ‘s-nachts verkeerd hebt gelegen tijdens het slapen. Wanneer u ‘s-morgens wakker wordt met een stijve onderrug, kunnen oefeningen de onderrug weer soepel maken. Het is daarbij belangrijk om niet te snel teveel oefeningen achter elkaar te doen. Een rustige opbouw van de oefeningen is het advies.

Beweeg daarom door middel van simpele oefeningen de stijve onderrug.

De onderrug trainen kan ook een standaard routine te worden. Waarbij u elke dag uw dag begint met gerichte oefeningen. Ook een rugstretcher kan gebruikt worden als hulpmiddel om de onderrug te ontspannen.

Ook hiervoor geldt dat overleg met een gespecialiseerd arts of therapeut wenselijk is. Begin nooit zomaar aan oefeningen maar laat dit over aan deskundigen. Zij weten wat u wel en niet moet doen en kunnen u dus op dit gebied goed advies geven.

Rug trainen bij een hernia

hernia röntgenfoto

Welke oefeningen kunt u doen wanneer u een hernia heeft? Een hernia kan enorm pijnlijk zijn gedurende een langere tijd. Ook oefeningen uitvoeren met een hernia kan soms leiden tot zeer pijnlijke situaties. Daarom is het aan te raden om oefeningen uitvoeren onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

Het belangrijkste is dat u de rug blijft bewegen. In beweging blijven is vaak het belangrijkste advies dat u van een arts of specialist krijgt. De hernia kan zonder te bewegen zelfs nog erger worden. Maar zeker net zo belangrijk is dat u niets gaat forceren tijdens het trainen van de rug. Een hernia is immers al pijnlijk genoeg.

Rug oefeningen bij een hernia kunnen ervoor zorgen dat de hernia weer weg gaat. Het belangrijkste aspect is dat de rug in beweging blijft. Rust nemen en dus niet bewegen heeft meestal geen effect op de genezing van een rughernia.

Oefeningen bij een beginnende hernia

Als u te maken heeft met een beginnende hernia is begeleiding erg belangrijk. Zoals hierboven aangegeven is in beweging blijven belangrijk, maar forceren kan de hernia aanmerkelijk verergeren.

Bij een beginnende hernia is het zaak om goed te bekijken welke belasting zorgt voor pijn. Is er geen sprake van pijn tijdens oefeningen bij een beginnende hernia, dan kunnen de oefeningen wat uitgebreid worden. Het oefenen van de rug of onderrug bij een beginnende hernia dient wel altijd onder begeleiding te gebeuren. Raadpleeg dus altijd als eerst uw huisarts en ga niet zomaar aan de gang met allerlei oefeningen.

Rugoefeningen na Hernia-operatie

Hoe kun je na een hernia-operatie je rug trainen? Rugoefeningen na een hernia-operatie worden onder ‘toezicht’ of begeleiding van een deskundige uitgevoerd. Daarna kunt u de oefeningen ook thuis uitvoeren.

Rugbrace tijdens het trainen

Een rugbrace kan u helpen bij het trainen van de rug of andere delen van het lichaam. Door bescherming en ondersteuning te geven, kunt u voorkomen dat u verkeerde bewegingen maakt of de rug te zwaar belast. Ook ter correctie van je houding tijdens het uitvoeren van oefeningen kan een rugbrace helpen.

Daarnaast kan een brace ontspannend werken bij rugklachten. Omdat de rugspieren minder aangespannen hoeven te worden.

Wilt u weten welke brace geschikt is voor uw klachten en trainingsoefeningen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.