0

Met uw rollator veilig de stoeprand en drempel op en af

Met dit artikel willen wij u een aantal technieken leren, zodat u veilig over straat of door huis kan lopen met uw rollator. Want naast dat u een veilige rollator hebt die goed bij u past, is het uiteindelijke gebruik de grootste veiligheidsfactor. De stoeprand en drempel op en af is voor alle gebruikers van rollators gevaarlijk. Doe het nooit gehaast, maar neem er de tijd voor.

Het veiligst is om de speciaal bij straathoeken, winkels en grote gebouwen aangelegde op- en afritten te gebruiken. Hou bij deze op- en afritten het midden aan en rij er recht overheen. Neem ook hier de tijd voor. Ontbreekt zo’n op- en afrit, of is deze te ver weg, rij dan altijd haaks de stoep op of af. De rollator is wendbaar en kan vooraf heel goed haaks op de stoeprand worden geplaatst.
rollator stoeprand op

Stoep op

Drempelhulpen werken alleen bij lage opstaande randen zoals drempels en zijn niet geschikt voor de hogere stoepranden buiten. Wanneer het kan, is het beter om de volgende techniek goed te oefenen en vervolgens te gebruiken.

  1. Plaats de rollator met beide voorwielen zacht tegen de stoeprand;
  2. Knijp de remmen in;
  3. Kantel de rollator een klein stukje achterover tot de voorwielen boven de stoeprand
  4. uitkomen;
  5. Duw nu de rollator naar voren en laat gelijktijdig de remmen los;
  6. De rollator op de achterbanden naar de stoep toe rijden totdat de voorste banden boven de stoep zweven.
  7. De voorste banden rustig laten zakken op de stoep. Voorzichtig zachtjes verder duwen en meelopen. Hou de rollator daarbij steeds haaks op de stoeprand.
  8. De achterwielen volgen vanzelf en gaan nu ook de stoep op.
  9. De stoep opstappen.

Pas wanneer u en de rollator ruimschoots op de stoep staan, kan de rollator naar believen naar links of rechts worden gestuurd.

Stoeprand af

Stoep af met de rollator is, vooral omdat de rollator vrij kort is, het meest gevaarlijk. Veel rollators gaan hier over de kop. Alleen een lange rollator, achter verbreed, verlengd, met grote wielen en met luchtbanden kunnen redelijk veilig haaks een stoep afrijden. Toch blijft ook hier voorzichtigheid geboden. In geval van twijfel niet doen, of hulp inroepen. Als u de stoep af loopt, kunt u eerst de rollator van de stoep afzetten, vervolgens de remmen inknijpen en bijstappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.