0

Helpt een duimbrace bij artrose?

artrose duimbrace

Artrose in de duim (ook bekend als rhizo artrose) is na knie- en heupartrose de meest voorkomende vorm van artrose. Enkele symptomen van duimartrose zijn: pijn, stijfheid en functieverlies. In dit artikel staat de volgende vraag centraal: ”helpt een duimbrace bij artrose?”.

Helpt een duimbrace?

Duim artrose wordt vaak behandeld door een handtherapeut. Hierbij wordt ook in veel gevallen een duimbrace geadviseerd of aangemeten. Een duimbrace kan de duimgewrichten stabiel houden of vastleggen tijdens dagelijkse activiteiten, zodat pijnklachten afnemen tijdens de activiteiten. Een brace is voor de duim uiterst effectief, omdat je met je handen overdag veel fijne motorische bewegingen maakt. Denk bijvoorbeeld aan schrijven of typen en eten met mes, vork of lepel. Wij hebben ook een overzicht gemaakt van andere artrose hulpmiddelen die u kunnen helpen.

Onderzoek

In het American College of Physicians heeft onderzoek gedaan naar de werking van een duimbrace bij artrose. De aanleiding van het onderzoek was de beperkte hoeveelheid onderzoek naar de effectiviteit van een duimbrace voor artrose. De deelnemers met duimartrose werden ingedeeld in twee groepen. Een groep kreeg enkel reguliere behandelingen van een therapeut en de andere groep kreeg naast de reguliere behandeling een duimbrace. De eerste maand werd er geen verschil waargenomen tussen deze twee groepen. Na een jaar gaf de groep met een brace een lagere pijnscore aan dan de groep zonder brace.

Klik hier, als u het originele onderzoek wilt lezen.

Het Diakonhjemmet ziekenhuis in Oslo heeft ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een duimbrace. Het doel van dit onderzoek was om via literatuuronderzoek uit te zoeken in hoeverre een duimbrace en oefeningen voor de duim effectief zijn om pijn van artrose tegen te gaan. De onderzoekers concludeerde dat er samenhangend bewijs is dat een duimbrace effectief is voor artrose.

Klik hier, als u het originele onderzoek wilt lezen.

Welke duimbrace past het beste bij mij?

Het kiezen van de juiste duimbrace is belangrijk om een goed effect teweeg te brengen. Wij helpen u graag bij deze keuze. Dit artikel is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij uw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om uw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Wilt u meer weten over artrose, dan kunt u dit artikel raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.