U staat nog volop in het leven. U bent actief en onderneemt van alles. Daarbij is het vaak hinderlijk dat lopen u niet meer zo goed afgaat. Met een loophulpmiddelen en mobiliteitshulpmiddelen kunt u uw bewegingsvrijheid vergroten. Bijvoorbeeld met een rollator. In dit artikel leest u rollator tips en weetjes over verschillende rollators: de voordelen, de nadelen en aandachtspunten. Dit artikel is vooral bedoeld voor mensen die een rollator krijgen of gaan kopen. Gebruikt u er al een? Ook dan biedt dit artikel u nuttige informatie, zeker als u problemen heeft met uw rollator.
Tip: Twee weten meer dan één. Laat dit artikel ook door iemand uit uw omgeving lezen! Dan kunt u samen overleggen wat voor u de beste rollator keuze is.
Wat is een rollator?
Een rollator is een soort wagentje waarmee u loopt. De rollator biedt u steun bij het lopen. Ook kunt u er kleine spullen of boodschappen mee
vervoeren. Bovendien kunt u er even op gaan zitten.
Is een rollator iets voor u?
Misschien vindt u het geen leuk vooruitzicht om met een rollator te lopen. Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Toch is het zinvol als u eens bedenkt, welke voordelen een rollator u zou kunnen bieden. Overigens is een rollator niet altijd de juiste oplossing voor loopproblemen. Soms kunt u beter voor andere hulpmiddelen kiezen: als u uw handen en armen niet goed kunt gebruiken, of zwaar moet steunen op uw loophulpmiddel. Vraag uw huisarts of Orthocor om advies. Hij kan samen met u bekijken of een rollator veilig en praktisch voor u is.
Hoe kiest u de juiste rollator?
Rollators zijn er in vele soorten en maten. Het is belangrijk dat uw rollator goed bij u past. Zorg daarom dat u weet waarop u moet letten. Dit artikel helpt u daarbij.
Wordt uw rollator vergoed door uw zorgverzekeraar?
Vraag dan vooraf naar uw keuzemogelijkheden. Geef vooral ook duidelijk aan wat uw wensen en behoeften zijn. Het is aan te raden de rollator eens bij de leverancier te bekijken, of eerst uit te proberen.
Rollator Tips voor een goede keuze
Gaat u uw rollator thuis gebruiken?
Meet dan nauwe doorgangen eens op. Uw rollator mag niet te breed zijn. Ook moet u er goed mee kunnen draaien. Daarom mogen het mandje en de remkabels niet te ver uitsteken. Bovendien mogen de voorwielen niet te ver uitsteken als u achteruit rijdt (dan klappen ze namelijk om).
Gaat u uw rollator buitenshuis gebruiken?
Houd er dan rekening mee dat u te maken krijgt met een hobbelige ondergrond, stoepjes en drempels. Zorg dat u zich zeker voelt achter uw rollator. U moet er voldoende steun van krijgen. Blijf zo rechtop mogelijk lopen! Let daarom goed op de hoogte en het comfort van de handvatten. Verder mag u geen hinder hebben van het frame, het zitje of de achterwielen. Vooral als u nog goed kunt doorstappen, moet uw rollator u de ruimte bieden. Hij moet diep genoeg zijn om naar voren te stappen. Tevens moeten de achterwielen ver genoeg uit elkaar staan.
Let op de remmen: die moet u goed kunnen bedienen. Op de meeste rollators zitten knijpremmen (handremmen).
Kunt u nog goed doorlopen?
Dan gebruikt u de knijpremmen voornamelijk als u een helling afgaat, en om een stoeprand op te gaan zonder dat uw rollator kantelt. Loopt u stap voor stap? Kies dan een rollator met steunpoten of een rollator die zelf remt (met ‘drukremmen’).
Wilt u af en toe op uw rollator zitten?
Elke rollator met een zitje heeft een zogenoemde parkeerrem. Parkeerremmen zijn er in vele uitvoeringen. Let er in elk geval op, dat u de parkeerrem kunt uitschakelen zónder de handvatten los te laten. Verder moet de zitting op een prettige hoogte zitten: u moet gemakkelijk kunnen gaan zitten en opstaan. Natuurlijk mag de zitting niet te smal of te glad zijn. Soms zijn ook rugleuningen verkrijgbaar.
Wilt u spullen vervoeren met uw rollator?
Dan heeft u een dienblad of boodschappenmandje nodig. Er zijn ook afsluitbare boodschappenmandjes en – tassen verkrijgbaar. Verder bestaan er houders voor wandelstokken.
Inklappen
Een rollator is inklapbaar. U kunt ‘m meenemen in de auto. Ook kunt u ‘m thuis ingeklapt stallen. Zorg dat u uw rollator zó wegzet, dat hij niet vanzelf kan wegglijden. Meestal heeft u hulp nodig bij het inklappen van uw rollator. Dienbladen en mandjes moeten er vaak vanaf. Soms moeten de handvatten omlaag worden gezet. Verder zijn de meeste rollators vrij zwaar. Er is ook een lichtgewicht rollator, maar die voelen voor sommige gebruikers minder stabiel aan. Bovendien zijn ze vaak duurder.
Tips bij het gebruik van uw rollator
Hoe gebruikt u uw rollator op de juiste manier?
Vraag de leverancier van uw rollator om een duidelijke gebruiksaanwijzing en/of een demonstratie bij aflevering. Informeer bovendien naar het periodiek onderhoud van uw rollator.
Kijk uw rollator regelmatig na (of laat dit doen). Werken de remmen nog goed? Draaien de wielen soepel en zijn ze niet versleten? Trekt uw rollator niet naar één kant?
Wees voorzichtig bij drempels en stoepjes. Zorg dat u zelf stabiel staat, zonder op uw rollator te steunen. Uw rollator kan namelijk ineens stil komen te staan. Hierdoor kunt u zich bezeren of kan uw rollator beschadigen. Kijk ook uit bij hellingen: rem op tijd bij. Vermijd richels, omdat de wielen van uw rollator ertussen beklemd kunnen raken.
Neem alleen kleine, lichte spullen of boodschappen mee op uw rollator. Alleen dan is uw rollator veilig en stabiel. Houd er bovendien rekening mee dat spullen op een dienblad gemakkelijk kunnen omvallen.
Wees voorzichtig bij het uitklappen van uw rollator. Zorg dat hij goed vergrendeld is en dat de handvatten weer op de juiste hoogte staan. Kijk ook of het mandje en het dienblad goed vastzitten.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over het kiezen van de juiste rollator of een ander (loop)hulpmiddel, neem dan gerust contact met ons op, de adviseurs van Orthocor staan u graag te woord.
Helpt mensen bij het vinden van het juiste hulpmiddel en het correct gebruik hiervan.
Mijn vrouw heeft een vorm ban Parkinsonisme. Loop daardoor moeilijk, ziet slecht en heeft evewichtsproblemen. Ze wil een rollator aanschaffen. Lichtgewicht 4,8 kg. Is deze niet te licht?