1

Wat is het verschil tussen een orthese en een prothese?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen een orthese en een prothese. Om deze vraag te beantwoorden, zetten wij in dit artikel met voorbeelden beide begrippen uiteen.

Prothese

Een prothese vervangt een lichaamsdeel. Na amputatie kan een prothese nodig zijn om een cliënt weer in beweging te krijgen. Orthopedisch instrumentmakers hebben de kennis en kunde in huis om een passende oplossing te vinden voor iedere cliënt. Meestal is een prothese maatwerk, omdat ieder mens nou eenmaal uniek is.

Voorbeelden van protheses

prothese beenBovenbeenprothese

Een bovenbeenprothese bestaat uit een koker waarin de stomp word gestabiliseerd. Daaronder komt de protheseknie, hiermee kan men bepalen hoe stabiel de prothese moet worden. Via een buis van titanium of aluminium komen we uiteindelijk bij de prothesevoet. Hiervan zijn veel verschillende modellen leverbaar. De orthopedisch instrumentmaker zoekt samen met de gebruiker naar de beste combinatie.

Onderbeenprothese

Dit is de meest voorkomende amputatie. Vaak zien we dit bij mensen die vaatproblemen hebben. Er zijn veel verschillende oplossingen mogelijk, een orthopedisch instrumentmaker kan u hierin adviseren. Bij een onderbeenprothese werkt het net als bij een bovenbeenprothese. De drager heeft nu alleen zijn knie nog en heeft daar dus geen voorziening voor nodig.

Armprothese

Bij armprotheses kan men kiezen uit functioneel of cosmetisch. Zoveel mogelijk combineren van beide eigenschappen heeft meestal de voorkeur. Maar technisch is dat soms moeilijk. Toch zijn er veel mogelijkheden. De gebruiker en de orthopedisch instrumentmaker kijken samen naar de eisen, wensen en mogelijkheden om vervolgens een passend hulpmiddel te maken.

Orthese

Een orthese ondersteunt, corrigeert of beschermt een lichaamsdeel. In samenwerking met arts en cliënt kiest de deskundige instrumentmaker een passende orthese, zoals voet- en kniespalken en korsetten. Als er geen pasklare orthese te vinden is, kan er een op maat worden gemaakt.

Voorbeelden van ortheses

Enkel-voetorthese

Enkel-voetorthesen kunnen worden gebruikt om klompvoeten bij kinderen te corrigeren. Volwassenen gebruiken ze bijvoorbeeld bij een klapvoet of voor ondersteuning. Voor mensen met hielspoorproblemen of een ontsteking aan de onderkant van de hiel (plantaire fasciitis) heeft Orthocor een Nacht Spalk.

Knieorthese

Een knieorthese kan corrigeren of stabiliseren. Bijvoorbeeld wanneer u uw voorste kruisbanden heeft gescheurd of knieklachten heeft door artrose. orthese voor de knie

Korsetten

Korsetten worden gebruikt ter ondersteuning van de wervelkolom voor bijvoorbeeld mensen met osteoporose. Een licht elastisch orthopedisch korset kan een uitkomst zijn bij minder ernstige rugklachten.

Boston brace

Dit kunststoffen korset dient om de verkromming van de wervelkolom te remmen bij kinderen in de groei. Bijvoorbeeld bij scoliose. Zolang het kind groeit, kunnen verkromming en draaiing toenemen. Daarom moet de brace gedragen worden tot het skelet is uitgegroeid. In ieder geval ‘s nachts, want dan vindt de meeste groei plaats.

Spreidbroek

Heupdysplasie is een aangeboren afwijking aan het heupgewricht. De heupkom is niet diep genoeg, waardoor de kop van de heup er niet goed in past. De behandelend arts kan bij heupdysplasie en heupluxatie een spreidbroek adviseren.

Door het dragen van een spreidbroek ontstaat druk van de kop van het dijbeen op de heupkom. Dit geeft een groeiprikkel waardoor de te vlakke heupkom een beter dak gaat vormen boven de kop.
Er zijn diverse soorten spreidmiddelen, zoals een spreidkussen, pawlik-bandage, campspreider, dynamische spreider volgens dr. Visser, hilgenreiner en gipsbroek.

1 Reactie

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie en verschillen tussen een prothese en orthese. Zo wist ik niet dat een orthese een lichaamsdeel enkel corrigeert, beschermt of ondersteunt. Vind het overigens goed om te zien dat er zoveel hulpmiddelen bestaan vandaag de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.