0

Wat is een levensloopbestendige woning?

levensloopbestendige woning badkamer

Stel dat u graag altijd in de woning waarin u nu woont wilt blijven wonen. Dan kunt u zich het beste al, voordat er zich beperkingen die nu eenmaal vaak gepaard gaan met ouder worden voordoen, afvragen of uw woning levensloopbestendig is. Indien dit niet het geval is, dan kunt u de mogelijkheden bekijken om een levensloopbestendige woning te maken door aanpassingen. 

Eigenschappen van een levensloopbestendige woning 

Een woning waarin u ook op oudere leeftijd, wanneer er zich beperkingen ten aanzien van mobiliteit voordoen, veilig en comfortabel kunt wonen, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Hierbij kunt u denken aan:

 • de bereikbaarheid van de woning vanaf de weg
 • toegankelijkheid van alle ruimtes
 • het kunnen bereiken van alle ruimtes die voor het dagelijkse leven essentieel zijn
 • en veiligheid op alle gebieden.

In de praktijk betekent dit dan ook dat u wanneer het ooit nodig zou zijn ook met een rolstoel, rollator of scootmobiel alle ruimtes in huis moet kunnen bereiken. 

Welke ruimtes in huis moet u altijd gemakkelijk kunnen bereiken 

Enkele ruimtes in huis zijn altijd van essentieel belang om veilig en comfortabel te kunnen bereiken, ook op oudere leeftijd. Denkt u hierbij aan de keuken / kookmogelijkheid, toilet, badkamer, slaapkamer en een woonkamer. In de praktijk kunnen deze kamers het beste gelijkvloers gelegen zijn, voorzien zijn van extra brede deuren en daarnaast ook drempelloos zijn. Denkt u echter ook aan de bereikbaarheid van de toegang van de woning zelf. Er moet minimaal een toegang zijn die zonder obstakels bereikbaar is. 

Hoe realiseert u levensloopbestendigheid in uw eigen woning 

Wanneer u een woning heeft met voldoende ruimte op de begane grond, dan kunt u al eens bekijken of en hoe u aanpassingen kunt uitvoeren. Zodat u er comfortabel en veilig kunt blijven wonen.Wanneer u op de begane grond niet voldoende ruimte heeft om alle nodige kamers te realiseren, dan kunt u er ook altijd voor kiezen om wanneer nodig een traplift te laten installeren. Zodat u ook enkele leefruimtes op de etage veilig kunt bereiken en er comfortabel kunt leven.U kunt hiervoor gespecialiseerde bedrijven in de hand nemen, die samen met u de mogelijkheden doornemen. Aan u de keuze wanneer u de aanpassingen wilt laten uitvoeren. Uiteraard komt hier natuurlijk ook het kostenplaatje om de deur kijken. 

Extra voorzieningen voor comfort en veiligheid 

Naast de al genoemde zaken die van essentieel belang zijn, kunt u ook denken aan voorzieningen die zorgen voor extra veiligheid en gemak, zoals:

 • antislip vloeren in natte ruimtes
 • gemakkelijk te bedienen kranen, deurklinken en raambedieningen
 • verlichting op sensoren voor in het donker, bijvoorbeeld wanneer u in de nachtelijke uren naar het toilet wilt
 • een hoger toilet
 • handgrepen bij douche, bad en toilet
 • voorzieningen om een intercomsysteem of alarmsysteem aan te brengen

Verhuizen naar een levensloopbestendige woning

 Misschien biedt uw huidige woning niet de mogelijkheden om zodanig aangepast te worden dat u wanneer het ooit nodig is, er nog veilig en comfortabel kunt wonen. Misschien is uw huidige woning ook wel te groot en vindt u het beter om ooit kleiner te gaan wonen. Op dat moment komen er allerlei vragen in beeld, zoals:

 • wilt u een nieuwere levensloopbestendige woning die als zodanig is ontworpen en gebouwd ?
 • wanneer wilt u gaan verhuizen, bij voorbaat nu alles nog goed gaat, of pas wanneer het nodig is ?
 • wilt u naar een woning verhuizen die nog aangepast kan worden ?
 • wilt u gaan huren of kopen ?
 • welke persoonlijke mogelijkheden heeft u qua kosten en budget ?

Antwoorden op uw vragen 

Allemaal vragen die het verdienen om al tijdig over na te denken. Een verstandig mens is immers op de toekomst voorbereid! U kunt voor het beantwoorden van deze vragen altijd gespecialiseerde organisaties vragen om met u mee te denken. Deze professionals hebben vaak ook een redelijk inzicht in de te verwachten kosten en mogelijke vergoedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.