0

Toiletverhoger – Hulpmiddel om het toilet te verhogen

Uiteraard is het  zelfstandig  gaan zitten en opstaan vanaf het toilet een uitermate belangrijke vaardigheid. Voor mensen met een lichamelijke beperking is het vaak lastig om zelfstandig gebruik te maken van het toilet. Door het toilet te verhogen met een toiletverhoger kunt u makkelijker gaan zitten en opstaan. Er zijn toiletverhogers verkrijgbaar in verschillende hoogtes en indien gewenst met (opklapbare) armsteunen. Voor mensen die langere tijd op het toilet moeten zitten, of huidproblemen hebben zachte toiletverhoger verkrijgbaar. Dit zorgt voor meer comfort.

Toiletverhoger Omschrijving

Hulpmiddel om het toilet te verhogen.

Verpleegkundige indicatiestelling

Te gebruiken bij cliënten die moeite hebben om zelfstandig op een te laag toilet plaats te nemen en/of op te staan in verband met heup- of rugproblematiek. Uit onderzoek van Weiner et al. (1993) bleek bijvoorbeeld dat naar mate de afstand tussen de vloer en de zitting van de stoel of toilet groter wordt, cliënten makkelijker, en soms
zelfstandig, kunnen opstaan. Het gaat daarbij vaak slechts om enkele  centimeters. Wanneer je de zitting van een stoel verhoogt van 43 naar 51 cm, verdubbelt het aantal senioren dat zelf uit de zitting omhoog kan komen.toiletverhoger

Gebruiksbegrenzingen

Wanneer cliënt veel hulp nodig heeft bij het opstaan en gaan zitten is hiervoor ook een transferhulpmiddel noodzakelijk. Wanneer de cliënt een slechte rompbalans heeft of verzorging nodig heeft bij de toiletgang: denk dan ook aan een douchestoel, toiletstoel en/of zijsteunen op het toilet.

Tips

  • Meestal loopt de verhoging naar achteren iets op. Hierdoor wordt het opstaan wat makkelijker. De uiteindelijke hoogte waarop de cliënt komt te zitten, is bepalend voor het succes. Met de volgende formule kan de ideale hoogte van de closetpot berekend worden. Denk eraan dat te hoog ook niet goed is. De benen van de cliënt bungelen dan in de lucht. Ook kan de cliënt op een te hoge pot problemen krijgen met het ontlasten.
  • In het algemeen kan men zeggen dat de: Lengte van de cliënt/3,5 = minimale hoogte zitting (cm)
  • Verhogers in hoefijzervorm kunnen voor bepaalde cliënten het zelf uitvoeren van de persoonlijke reiniging na de toiletgang mogelijk maken.
  • Er zijn verhogers met een uitsparing aan het voorste deel van de linker- of de rechterkant. Deze is speciaal bedoeld voor mensen met een heupprobleem of artritis.
  • Ze zijn niet allemaal even eenvoudig schoon te maken, let hier dus op bij de aanschaf.

Wilt u persoonlijk geadviseerd worden of meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact met een van onze adviseurs op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.