0

Sport en Artrose

artrose sport skiën

Sport en artrose, is er een verband? Volgens Zweeds onderzoek wel. Het Zweedse onderzoek betreft een tienjarige studie onder bijna 54.000 lange afstandsskiërs. Het doel van dit onderzoek was te kijken of het niveau van lichamelijke inspanning is gerelateerd aan toekomstige risico van artrose, onafhankelijk van voorgaande ziekten of letsel. De studie laat zien dat er een relatie is tussen het aantal afgelegde races, de snelheid die de persoon heeft neergezet en een aanzienlijk verhoogd risico op knie- en heupartrose.

Bron:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0018339

Sport Gematigd

Het bovenstaande onderzoek gaat dus over intensief en zwaar sporten. Je kunt de activiteit vergelijken met de training voor het afleggen van de Nederlandse Elfstedentocht.

Uit een overzichtsartikel over of lichamelijke bewegingsactiviteit en de risico’s op de ontwikkeling van knie-artrose blijkt bijvoorbeeld dat een gemiddelde uitoefening van sport of het doen van bewegingsoefeningen (i.p.v. extreem sporten) geen negatief verband laat zien tussen beweging of oefeningen en het ontstaan van artrose. Een gematigde bewegingsactiviteit beschermt juist tegen gewrichtsklachten. Er blijven natuurlijk altijd nog andere factoren meespelen in het ontwikkelen van artrose. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld overgewicht of blessures. Een samenvatting van dit artikel kunt u zien via de volgende link: https://repub.eur.nl/pub/23014/Bewegenenartrose.pdf.

Bescherming

Ook is het mogelijk om bij zware belasting uw gewrichten preventief te beschermen. Dit kan door middel van braces, deze geven uw gewrichten pezen en spieren extra ondersteuning. Bijvoorbeeld bij zwaar tilwerk kan een rugbrace gebruikt worden. Of bij skiën kan een kniebrace bescherming geven.

Pijn verminderen

Behalve het voorkomen van artrose kan een brace ook steun geven tijdens het sporten wanneer u al last hebt van artrose. Het vermindert of voorkomt de pijn. Hierdoor kunt u als nog uw favoriete sport uitoefenen en blijven bewegen. Wat, met mate, goed is om het lichaam in conditie te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.