0

Blessures bij Skiën & Snowboarden

ski blessureWintersport, heerlijk skiën op de piste, maar niet zonder risico’s. Blessures bij Skiën en Snowboarden komen veel voor. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van veel voorkomende blessures en oplossingen zoals een brace.

Meest voorkomende blessures

In deze periode gaan veel mensen op wintersport naar bijvoorbeeld Oostenrijk. Het heerlijke winterweer nodigt je uit om met hoge snelheid van de piste te gaan. Technische hoogstandjes zijn je niet vreemd, maar de kans op een knieblessure is groot. Gelukkig neemt het aantal blessures tijdens de wintersport af. De meest voorkomende blessures die wij nu zien zijn pijn aan de voorste kruisband, duim of schouder.
Wacht niet te lang met de behandeling, hoe sneller de klachten behandeld worden, hoe beter de kans op snel herstel.

De meeste blessures hebben beginners in de eerste drie jaar dat ze leren skiën of snowboarden. De benen krijgen een zware belasting te verduren tijdens het skiën en snowboarden. Door verbetering van het materiaal nemen de klachten aan voet, enkel en onderbeen af, maar de klachten aan de knie blijven gelijk. Vrouwen hebben hiernaast veel blessures aan schouder of hand, mannen aan schouder, romp en hoofd.

Skie & Snowboard blessure oplossingen

Kruisband

Wanneer je uit balans raakt en een verkeerde beweging maakt, staan het onderbeen en de voet vast in de skischoen, deze draaien weg van het bovenbeen waardoor de voorste kruisband wordt overbelast. De kruisband kan hierbij verrekken of in het ergste geval scheuren. Wanneer je een kruisband scheurt dan heb je speling in een instabiele knie. De band groeit niet vanzelf weer vast. Het is daarom van groot belang om zo snel mogelijk een arts te bezoeken. Een dikke knie vormt geen belemmering voor een goede diagnose. Indien een operatie nodig is, vindt deze vaak plaats enkele weken nadat je de blessure hebt opgelopen. Na deze operatie wordt veel gebruik gemaakt van een kniebrace die de kruisbanden ondersteunt.

Kniebrace

De Genutrain S van Bauerfeind en de McDavid 429X scharnier kniebrace worden ingezet bij blessures aan kruisbanden. De braces zijn voorzien van scharnieren die zorgen voor veel stabiliteit en banden om de brace goed op zijn plaats te houden.
Veel mensen gebruiken preventief een kniebrace. Deze kniebrace ondersteunt de knieschijf en zorgt voor proprioceptie. Dit is het vermogen om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Het verhoogt de spiercoördinatie. Dit om het risico op een (herhaalde) knieblessure te beperken.

Skiduim

Wanneer je een val probeert op te vangen met je skistokken in je hand, hebt je kans dat je hierbij de band aan de binnenkant van de duim verrekt of scheurt. De skiduim is pijnlijk vooral wanneer deze naar buiten geduwd wordt en gezwollen, verkleurend van rood naar blauw. Bij een ernstige blessure heb je verminderd gevoel aan de binnenzijde van de hand. Wanneer dit niet wordt behandeld, bijvoorbeeld met een skiduim brace, kan het zorgen voor chronische instabiliteit of eerder optreden van artrose.

Artrose is de naam van een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Wij noemen dit ook wel gewrichtsslijtage. Het ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat, dan er door het lichaam geproduceerd wordt. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Botten kunnen over elkaar heen schuren wat veel pijn veroorzaakt.

Schouder luxatie

Schouderblessures hebben vaak een val op de schouder als oorzaak, waarbij het gewricht beschadigd raakt. Hiervoor heb je bijvoorbeeld de een schouderbrace na luxatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.