2

Rolstoel Kopen Tips, Advies en Informatie

Door een ziekte, operatie of gebrek kunt u te maken krijgen met allerlei beperkingen. Dit brengt vaak belemmeringen met zich mee in het dagelijks leven. Zo kan het bijvoorbeeld lastig worden om uw huis op een normale manier te gebruiken, heeft u hulp nodig met het boodschappen doen, eten koken of heeft u misschien een rolstoel nodig. Als u langere tijd een rolstoel nodig heeft, is een leenrolstoel niet geschikt. U kunt dan beter een rolstoel kopen. Orthocor kan u een aantal rolstoel oplossingen bieden, waardoor het dagelijks functioneren aanzienlijk gemakkelijker wordt. In dit artikel worden tips en informatie geven waarop u kan letten bij het kopen van een rolstoel.Rolstoel kopen tips

Rolstoelen

Met betrekking tot rolstoelen wordt onderscheid gemaakt in:
· handbewogen rolstoelen: duwwandelwagens (iemand anders duwt de rolstoel, waarin u zit) of zelfbewegers (u brengt uw eigen rolstoel in beweging);
· elektrische rolstoelen: rolstoelen welke voortbewogen worden met een elektromotor;
· sportrolstoelen

Eigenschappen om rekening mee te houden

· Comfort: opspanbare zitting en een stevige rugleuning, antitip-wieltjes, het gebruik van een beensteun zorgen voor een hoger zitcomfort. Daarnaast kan ook een rolstoelkussen voor meer comfort zorgen.
· Hanteren: De rolstoel breedte bepaalt mede hoe u in huis de rolstoel kan gebruiken let op de breedte van deuren en ander doorgangen. Een lichtgewicht rolstoel is ook makkelijker te hanteren en transporteren.
· Opvouwbaar: De opvouwbare rolstoel is snel en eenvoudig in te klappen, waardoor het vervoeren van de rolstoel aanzienlijk gemakkelijker wordt.
· Lichtgewicht: zodat voortbewegen een stuk gemakkelijker wordt.
· Opties: veel rolstoelen hebben afneembare opties zoals, grote wielen, de voet- of beensteunen kunnen verwijderd
worden om het transport te vergemakkelijken.

Rolstoel op Maat

· Zitbreedte: Bepaal de optimale breedte van uw rolstoel voor een comfortabele zit. Voor het bepalen van de juiste zitbreedte kunt u uitgaan van de breedte van de heupen en de mate van de gewenste beweeglijkheid in de rolstoel. Dit kunt u doen door een meetlint op een stoel te leggen erop te gaan zitten en dan 3 tot 5 CM erbij op te tellen. Deze marge is nodig voor bijvoorbeeld dikkere kleding in de winter.
· Voetsteunen: Een voetsteun is goed ingesteld wanneer je bij het rechtop zitten in de rolstoel, gemakkelijk een vinger tussen je knieholte en de voorrand van de zitting kan steken.
· Armsteunen Laat je arm neerhangen en plooi je elleboog in een rechte hoek. Plaats nu de armsteun twee tot drie centimeter hoger dan je horizontaal gehouden onderarm.

Rolstoel Vergoedingen

· Rolstoel en AWBZ-bewoners: Indien u in een AWBZ-instelling verblijft, komt u niet in aanmerking voor een rolstoel via de gemeente. U dient uw rolstoel aan te vragen bij de instelling waarin u verblijft.
· Rolstoel kopen met een persoonsgebonden budget (PGB): Indien u voor een PGB kiest, kunt u zelf een rolstoel kopen. De hoogte van het PGB is voor een aantal rolstoelen reeds vastgelegd.
· Rolstoel en Wmo: Betreffende Wmo hulpmiddelen zijn rolstoelen verplaatsingsmiddelen voor binnen- en buitenshuis bestemd voor personen die zich zonder rolstoel (bijna) niet meer kunnen verplaatsen. Rolstoelen worden in het kader van de Wmo alleen verstrekt voor langdurig gebruik.

Mist u nog tips of wenst u meer informatie bij de aankoop van uw rolstoel? Dan kunt u ons altijd een bericht sturen.

2 Reacties

  1. Mijn complimenten, erg duidelijk en informatief blog. Je moet inderdaad niet zomaar een rolstoel kopen, hier komt meer bij kijken dan men in eerste instantie denkt. Zelf ben ik deze week overgeschakeld naar een transportrolstoel en dit bevalt super! Hij is heel eenvoudig op te vouwen en licht van gewicht wat het reizen makkelijker maakt. Ik houd echt van reizen dus voor mij is dit echt een enorme vooruitgang! Daarnaast zit hij ook nog eens heerlijk.

  2. Bedankt voor deze nuttige informatie omtrent rolstoelen. Ik ben momenteel in een situatie waarbij ik gedeeltelijk op een rolstoel ben aangewezen. Aanvankelijk dacht ik dat een leenrolstoel wel zou voldoen. Aangezien ik vaak onderweg ben, bleek ik toch acuut aan beter zit- en rijgemak behoefte te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.