0

Hulpmiddelen bij opstaan

De huidige veel voorkomende hulpmiddelen bij opstaan in twee categorieën worden ingedeeld;

  1. sta-op hulpmiddelen; hiermee kan de patiënt zelfstandig opstaan en bieden dus daadwerkelijk hulp bij het opstaan.
  2. til hulpmiddelen. helpen de verzorger bij het bieden van hulp bij het opstaan van de patiënt (het tillen).

Sta-op hulpmiddelen

De meest gebruikte sta-op hulpmiddelen bij zitten zijn;

De sta-op stoelen.sta op stoel

Op afbeelding 6 zijn twee verschillende soorten sta-op stoelen te zien. Sta-op stoelen zijn door middel van een knop op het bedieningselement omhoog en omlaag te brengen. Daarbij komt de zitting omhoog en kantelt deze naar voren. De inzittende wordt hierdoor over het dode punt heen gebracht en kan gemakkelijker opstaan. De meeste sta-op stoelen zijn van het type zoals links afgebeeld in afbeelding 6, hierbij kantelt niet alleen de zitting, maar ook de rugleuning, en de armleuningen. Het type zoals rechts in afbeelding 6 komt minder vaak voor. Hierin heeft de inzittende een stuk minder steun tijdens het omhoog komen en kantelen van de zitting. Daarnaast kunnen de armleuningen bij het opstaan niet gebruikt worden om op te steunen.

De sta-op hulp zitting.

Deze sta-op zitting wordt op de zitting van een bestaande stoel gelegd. De sta-op zitting gaat omhoog door middel van een pneumatische zuiger. Deze sta op hulp is ook in een elektrische variant verkrijgbaar. Met een knop aan de zijkant bedient u de zitting. Deze zittingen is heel handig bij tijdelijk gebruikt, of voor het gebruik in verschillende stoelen.

Wandbeugels

Bij uw toilet, douche of bad kunt u wandbeugels bevestigen die het opstaan vergemakkelijken.

Transferhulp

Ook kan een transferhulp worden gebruikt, zoals de Etac Turner. Dit is een praktische transferhulp dat de gebruiker ondersteunt en activeert bij het overgaan van de ene naar de andere zittende positie.

Sta-op hulpmiddelen bij liggen

Om het opstaan vanuit bed veiliger en makkelijker te maken, kunt u een bedsteun gebruiken. Ook een bedtouwladder of bedverhogers helpen bij het opstaan.

Til hulpmiddelen bij opstaan

Tillift

Til hulpmiddelen die hulp bieden bij het uit de stoel tillen van de patiënt zijn tilliften. Voornamelijk in verpleeghuizen en ziekenhuizen komt het gebruik van tilliften veel voor. Op afbeelding 8 is een elektronische tillift te zien terwijl deze in gebruik is. De patiënt wordt met een band om zijn middel vastgemaakt en houd zich vast aan de beugel met handgrepen. De verzorger kan de beugel omhoog laten bewegen, waardoor de patiënt uit de stoel wordt getild. In afbeelding 9 is een handmatige tillift te zien. Bij deze lift moet de patiënt zichzelf optrekken aan de handgrepen. Eén van de voordelen van het gebruik van deze tilliften in verpleeghuizen en ziekenhuizen is dat er maar één hulpmiddel nodig is om meerdere patiënten mee te helpen.

Wilt u meer weten over hulpmiddelen bij opstaan? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.