Nieuwe innovatieve SI brace bij sacro iliacale disfunctie

Therapeutische innovatie: Nieuwe sacro iliacale brace voor een geslaagde behandeling bij sacroiliacale disfunctie. De SI brace zorgt voor een effectieve ondersteuning van de manuele en medicamenteuze therapie.

Sacro Iliacale Disfunctie

Bij ongeveer 25 procent van alle lumbale rugpijn is sprake van een disfunctie van het sacroiliacaal gewricht (SI). Als de krachtoverbrenging van het SI verstoord is, kunnen bewegingen hevige acute pijn veroorzaken.

Het iliosacraalgewricht (ook sacroiliacaal of SI-gewricht genoemd) is het gewricht tussen heiligbeen en darmbeen. Klachten in de SI-streek doen zich vaak acuut voor. Maar meestal is al langer sprake van een verzwakking of disfunctie van de betreffende structuren. De voornaamste oorzaken van deze stoornissen zijn een verkeerde houding van de wervelkolom en (functionele) beenverkortingen. SI-klachten hebben daarom vaak een terugkerend karakter en gaan niet zelden over in een chronische vorm. Tijdens de zwangerschap zorgt de veranderde hormoonhuishouding voor een verslapping van het iliosacraal bandapparaat en de symfyse. Dit kan hevige pijn in het SI veroorzaken. Naast de medicamenteuze therapie zijn er andere belangrijke behandelmaatregelen, zoals ontspanning van de omringende spieren en banden door manuele therapie en versterking van de buik- en bekkenbodemspieren.

De nieuw ontwikkelde SI brace; SacroLoc van Bauerfeind stabiliseert, ontlast en masseert het aangetaste deel van het lichaam en ondersteunt op deze manier effectief de manuele en medicamenteuze therapie. SacroLoc is vanaf januari 2010 verkrijgbaar bij medische speciaalzaken.

SI Brace

In de dagelijkse praktijk levert SacroLoc een belangrijke bijdrage aan het slagen van de manuele en medicamenteuze therapie en vormt het een aanvulling op het behandelrepertoire van arts en fysiotherapeut. De SI brace stabiliseert en ontlast het gewricht bij acute pijn en bij een chronisch verloop van de aandoening. Een in tweeën gedeelde, geïntegreerde pelotte met noppen zit ter hoogte van de typische SI-pijnpunten en zorgt voor een frictiemassage van de ligamenten en spieren. Dat verbetert de doorbloeding, zet proprioceptieve mechanismen voor spierstimulatie in gang en activeert zelfgenezende krachten. De brace is bijzonder effectief gebleken bij recidiefprofylaxe.

„De nieuwe orthese vormt een waardevolle aanvulling op het therapieconcept bij sacro iliacale klachten. Vooral bij sporten met een hoog risico en beroepen waarbij vaak rugklachten optreden, kan de orthese zeer goede diensten bewijzen“, benadrukt Prof. Dr. Heinrich Hess die de aanstoot heeft gegeven voor de ontwikkeling van de SacroLoc® en er een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd.

Breed indicatiespectrum, wereldwijd getest

Het indicatiespectrum bestaat uit SI-artrose, SI-instabiliteit, SI-blokkering, SI-syndroom, myalgie en tendopatie in de bekkenstreek, verharding en verslapping van de symfyse door zwangerschap en instabiliteit van de bekkenring. Bij recidiverende SI-blokkeringen en myotendopatie kan SacroLoc® preventief worden gebruikt. Dit geldt ook bij instabiliteit na spondylodese van de lendenwervelkolom. Prof. Dr. Jürgen Harms, geneesheer-directeur van de SRH Kliniek in het Duitse Karlsbad-Langensteinbach, licht toe: „SacroLoc® is getest in het kader van het ‘100 Physicians Program’ van wervelkolomspecialisten in Europa, Azië en de USA. Hierbij is effectief bewezen dat de nieuwe orthese veelzijdig inzetbaar is.“

Hoog draagcomfort voor een maximaal therapietrouwe patiënt

Het ontwerp van SacroLoc® heeft een paar bijzonderheden: de rugbrace is gemaakt van elastisch en niet-elastisch breiwerk. Samen met de individueel af te stellen klittenbanden staat dat garant voor maximale stabiliteit en ontlasting. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat het heel gunstig is dat de orthese niet transversaal druk uitoefent, maar het SI en het bekken door zijdelingse compressie steunt. Voor de patiënt speelt vooral het draagcomfort een belangrijke rol. Bij de ontwikkeling van SacroLoc® werd dan ook veel waarde gehecht aan een perfecte anatomische pasvorm en een ruimtebesparende constructie. Daarom zit SacroLoc® ook onder de kleding comfortabel en discreet.