0

Polsblessure. Wat moet je erover weten en hoe voorkom je het?

polsblessureSporten, werken of gewoon iets wat je normaal gesproken doet. Je pols en hand gebruik je eigenlijk altijd. Een polsblessure is dan ook het laatste waarop je zit te wachten.

Bij een polsblessure maken we onderscheidt tussen overbelasting en een verzwikking waarbij een polsbrace kan helpen.

Overbelasting, een aanhoudende polsblessure

Wanneer je je pols overbelast is er spraken van een aanhoudende irritatie van spieren, bindweefsel, banden of pezen. Dit komt door te hoge belasting op je polsgewricht en de pijn zit vaak aan de binnenkant van je pols. De oorzaak van de overbelasting van je pols is vaak een overstrekking als gevolg van een val. Je hebt je hierbij opgevangen met je handen, maar je pols is hierbij overstrekt. Ook zware polsbewegingen of het veelvuldig maken van slaande bewegingen zijn oorzaken van een overbelasting van je pols.

Polsverzwikking, een tijdelijke, maar pijnlijke polsblessure

Bij een polsverzwikking zijn je polsbanden te ver opgerekt doordat je bijvoorbeeld bent gevallen of gebotst. Soms is ook het kraakbeen beschadigd. Door het beschadigde weefsel ontstaat vaak een zwelling van vocht en bloed en dat doet pijn.

Een polsbrace biedt een prettige ondersteuning bij een polsblessure

Het tapen van de pols heeft niet zo veel zin en is een heel gedoe. Je moet de tape laten zitten en dat is niet prettig als je je handen gaat wassen. Makkelijker is een ondersteuning door het dragen van een polsbrace. Een polsbrace ondersteunt je polsgewricht. Ook zorgt de druk en warmte voor een pijnstillend effect. Je kunt een polsbrace aan en uittrekken wanneer je wilt.

Oefeningen versterken je polsgewricht

Om je polsgewricht minder blessuregevoelig te maken is het verstandig om oefeningen met je pols te doen. Voer de oefeningen rustig en gecontroleerd uit. Worden de oefeningen pijnlijk, stop dan direct. Een paar oefeningen die helpen om polsblessures te voorkomen zijn:

Knijpkracht versterken

  • Dit is een algemene oefening waarbij alle spieren van onderarm en hand worden versterkt. Maak hierbij gebruik van een oude, wat zachtere bal. Doe deze oefening in drie series van 10 tot 20 herhalingen. Deze oefening wordt ook gebruikt bij een tennisarm.

Polsstrekkers en -buigers rekken

  • Steek je arm gestrekt naar voren, met de handrug naar boven, terwijl je vingers naar beneden wijzen. Pak met je andere hand de handrug vast en buig de pols nog wat verder, totdat je spanning voelt aan de buitenzijde van de onderarm. Doe deze oefening maximaal drie keer. Iedere keer houd je de stand 8 tot 15 tellen vast. Deze oefening is voor de polsstrekkers. Eenzelfde oefening voor de polsbuigers doe je met de handpalm naar boven. De vingers blijven naar beneden wijzen. Je voelt nu spanning aan de binnenzijde van je onderarm.

Versterken van de polsstrekkers en -buigers

  • Gebruik voor deze oefening een gewicht van maximaal 500 gram. Steun je onderarm met licht gebogen elleboog op je knie, met je handpalm naar beneden gericht. Houd het gewicht 10 tot 20 seconde vast zonder je pols te bewegen. Gaat dit goed? Beweeg dan je pols vanuit de middenstand naar boven en naar beneden. Doe deze oefening in drie series van 10 tot 20 herhalingen. Eenzelfde oefening voor de polsbuigers doe je met de handpalm naar boven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.