0

Hoe weet je welke mogelijkheden er zijn voor woningaanpassing?

woningaanpassingDe komende jaren gaan mensen langer thuis wonen. Er zijn veel producten / hulpmiddelen / woningaanpassingen, die het dagelijks leven binnen de thuissituatie kunnen vergemakkelijken. Te denken valt aan de aanschaf van een rollator en het plaatsen van een drempelhulp bij de voordeur. Op de lange termijn is het ook mogelijk om grotere woningaanpassing te laten verrichten.

Advies

Ga eerst samen met de bewoner van het betreffende huis in gesprek over:

  • Bewegingsmogelijkheden en belemmeringen binnen het huis. Loop visueel / letterlijk door elke ruimte en schrijf op wat je ‘tegenkomt’. Denk bijvoorbeeld aan drempel in huis, trap, hoogteverschil tussen woonkamer en tuin, etc.
  • De fysieke mogelijkheden en belemmeringen van de bewoner binnen het huis. Loop visueel / letterlijk door elke ruimte. Bijvoorbeeld: hoe stapt de bewoner nu over een drempel, hoe pakt men nu de koffie uit de hoge kast in de keuken.

U heeft nu een duidelijk beeld en roept tegelijkertijd ook concrete vragen op. Bijvoorbeeld: wat betekent een woningaanpassing voor de waarde van een woning? Allemaal vragen, die aandacht verdienen voordat er een muur wordt verwijderd of een raam verplaatst.

Verdere stappen

  • Komt u er met bovenstaande vragen niet uit? Neem contact op met (para)medisch specialist om de situatie ter plekke te beoordelen als er te veel vragen zijn rond de bewegingsmogelijkheden van de bewoner. Soms komt de oplossing uit onverwachte hoek!
  • Het is daarnaast ook mogelijk om door een adviseur het huis te laten opmeten en zo duidelijk te krijgen welke mogelijkheden er zijn om de woning aan te passen naar de eigen wensen en behoeften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.