0

Fit en Gezond blijven helpt thuis blijven wonen

fit gezond seniorenVolgens onderzoek van ANBO wil bijna 90 procent van de Nederlanders thuis blijven wonen, ook als zij zorg of hulp nodig hebben. “Men wil graag zelf beslissen hoe zij oud of hulpbehoevend worden. Maar ze ondernemen geen actie en treffen geen voorbereidingen.”, zo zegt ANBO-directeur Liane den Haan. Bijna 80 procent van de ondervraagden zegt wel ‘af en toe’ tot ‘heel vaak’ na te denken over hun toekomstige zorgvraag. Maar ook bijna 80 procent heeft hier nog met niemand over gepraat en ook geen voorbereidingen getroffen.

In de huidige tijd is het echter onmisbaar om je tijdig te oriënteren op alle mogelijkheden. Dat geldt niet alleen voor een zorgvraag, maar juist ook voor zaken die het comfort of de veiligheid vergroten. Daarbij is het juist ook belangrijk om fit en gezond te blijven door onder meer beweging en gezonde voeding.

Fit en Gezond Onderzoek

Onlangs is het verlengde hiervan een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Strength and Conditioning Research. Vrouwen van 60 jaar en ouder hoeven slechts een keer per week te bewegen om hun kracht en uithoudingsvermogen significant te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Alabama at Birmingham.

De onderzoekers bestudeerden 63 vrouwen die gedurende 16 weken een gecombineerde cardio- en krachttraining uitvoerden. Een groep deed de training een keer per week, een tweede groep twee keer per week en een derde groep drie keer per week. De studie vond een significante toename in spierkracht, cardiovasculaire fitheid en het uitvoeren van functionele taken in elke groep. Maar er was geen verschil tussen de drie groepen.

Therapietrouw

“Een van de grootste drempels bij beweging voor oudere vrouwen is de ‘therapietrouw’. Ons onderzoek laat zien dat al een beetje beweging groot effect heeft”, aldus onderzoeker Gordon Fisher. “Mensen adviseren om minimaal drie tot vijf keer per week te bewegen om hun gezondheid te verbeteren kan een groot obstakel zijn. Tijdgebrek zorgt er vaak voor dat mensen dan maar helemaal niet gaan sporten.”

Fisher legt uit dat de resultaten van zijn onderzoek niet in lijn zijn met het idee dat de meeste mensen van sporten hebben: meer is beter. Onderzoek heeft ook al laten zien dat vaker trainen bij jonge mensen meer voordelen heeft. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar oudere vrouwen en bewegen. Deze studie laat nu zien dat voor oudere vrouwen niet per se de aanbevelingen van jonge mensen gelden.

Zorg goed voor uzelf

Preventieve maatregelen die u zelf kunt nemen om in ieder geval zo goed mogelijk voor uzelf te zorgen, zijn onder meer:

  • Let op de voeding; eet voldoende maar niet teveel en eet gevarieerd en regelmatig.
  • Beweeg voldoende; loop en fiets geregeld.
  • Zorg voor voldoende en een gezonde nachtrust. Slaap in een frisse goed geluchte slaapkamer met goede matras en hoofdkussen.
  • Probeer niet te roken en als u wel rookt, beperk het dan zoveel mogelijk.
  • Drink niet of met mate, maar niet dagelijks.
  • Maak geregeld tijd voor lichamelijke en psychische ontspanning.
  • Probeer stress te voorkomen en wanneer er toch stress op uw pad komt, zet er dan in ieder geval ontspanning tegenover.
  • Voorkom overgewicht.
  • Check preventief zaken als bloeddruk en hartslag, maar controleer ook periodiek uw cholesterol en glucose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.