0

Helpt een ergonomisch kniekussen?

ergonomisch kniekussen

De aanbeveling voor een ergonomisch kniekussen krijgt u meestal om het lichaam een gezonde slaaphouding te geven. En dan specifiek voor mensen die slapen in zijligging. Het is een aangewezen hulpmiddel voor verschillende gewrichtspijnen zoals kniepijn, rugpijn en heuppijn.

Maar de vraag is; of een kniekussen effectief helpt? En bij welke klachten? Om hierop antwoord te geven hebben wij zoveel mogelijk verklaring van de werking van een ergonomisch kniekussen op een rij gezet. De verklaringen bestaan uit oorzaak gevolg redenaties die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Maar ook uit ervaringen die medische professionals door de jaren hebben opgebouwd.

kniekussen kopen

Hoe een kniekussen helpt per klacht

Rugpijn Onderrug

Een correcte slaaphouding is belangrijk om rugpijn te verminderen of te voorkomen. Een verkeerd slaaphouding kan bijvoorbeeld ischiaspijn veroorzaken. In een rugligging of zijligging kan een kniekussen druk en spierspanning in de onderrug verminderen.

Een onderzoek uit 2016 richtte zich op de invloed van een aanbevolen slaappositie op mensen met rugpijn. De personen in de groep die instructies kregen voor een goede slaappositie bleken significant minder rugpijn te hebben.

Als u op uw zij slaapt, trekt u uw benen iets omhoog naar uw borst en legt u een kussen tussen uw benen. Gebruik desgewenst een volledig lichaamskussen voor meer ondersteuning.

Wanneer u op uw rug ligt kan een kussen onder de knieën helpen bij rugpijn. Hiervoor wordt meestal een knierolkussen of een venenkussen gebruikt. Indien u zowel last van uw heupen als knieën hebt dan is er een T Rol abductiekussen.

Heuppijn

ergonomisch kniekussen werking

Zoals u op de afbeelding kan zien knikt het bovenste been naar beneden in een zijligging. Hierdoor komt op de heup en knie extra druk en spanning. Door de druk en spanning kan heuppijn ontstaan. Met een ergonomisch kniekussen blijft het bovenste been evenwijdig lopen aan het onderste been. Zodat er geen extra druk en spanning op het heupgewricht komt.

Ook na als revalidatiehulpmiddel na een heupoperatie kan het gebruikt worden.

Zwangerschap

Meestal wordt het advies gegeven om niet op uw rug te slapen. Het gewicht van de baarmoeder oefent dan meer krachten uit op de ruggenwervelkolom en rugspieren. Natuurlijk kunt u wakker worden op uw rug maar maakt u zich daar geen zorgen om. Positioneringskussens kunnen u helpen om goed en comfortabel te blijven liggen. Probeer een kniekussen tussen uw gebogen knieën of gebruik een zwangerschapskussen onder de buik.

Kniepijn

Osteoporose, artrose reuma en een trauma kunnen allemaal oorzaak zijn kniepijn. De verschillende oplossingen voor kniepijn met medische kniekussens kunt u raadplegen in ons artikel over kniepijn tijdens het slapen.

Conclusie

Wat uw slaaphouding ook is probeer uw oren, schouders en heupen in lijn te houden.

Uit de bovenstaande opsomming kunnen wij concluderen dat een kniekussen effectief kan helpen bij verschillende klachten. Medische kniekussens positioneren de heupen, benen en wervelkolom in een juiste anatomische uitlijning en bieden ondersteuning tijdens uw slaap. Daarnaast biedt het bescherming zodat pijnlijke gewrichten niet op elkaar drukken.

Een kniekussen hoeft niet alleen gebruikt te worden voor pijnverlichting maar ook voor het ontspannen van spieren en gewrichten. Comfortabel en zonder stress in slaap vallen, waardoor u zich de volgende dag goed uitgerust voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.