3

Wanneer bekkenband dragen?

Veel bekkenklachten zoals bekkeninstabiliteit komen voort uit instabiele SI-gewrichten. Een bekkenband dragen geeft ondersteuning en stabiliteit aan het SI-gewricht (sacro-iliacaal-gewricht). Daarnaast zorgt een bekkenband voor rust van de bekkenbodemspieren en ligamenten. Zoals de term aangeeft is het een band die rond het bekken gedragen wordt.

Wie

Voornamelijk vrouwen dragen bekkenbanden. Dit komt omdat bekkenpijn en bekkeninstabiliteit veel voorkomt tijdens de zwangerschap. 5% Van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkenproblematiek.

Maar ook mannen kunnen bekkenklachten krijgen. De meeste voorkomende oorzaak is overbelasting. Bijvoorbeeld door hardlopen en snelwandelen, maar ook door te zwaar of foutief tillen.

Wanneer

Meestal wordt op aanraden van een arts of therapeut een bekkenband gebruikt als onderdeel van een behandeling. Wanneer u de band dient te gebruiken, hangt af van de aard van de klachten. Ook hierin zal derhalve uw arts of therapeut een passend advies geven. Om een algemeen beeld te krijgen, geven wij onderstaand verschillende voorbeelden wanneer u een bekkenband kan dragen.

Periode

Bij chronische klachten of zware instabiliteit zal de bekkenband voor een langere periode nodig zijn. Ook het aantal draaguren per dag zal meer zijn. Bij lichte klachten kan enkele uren per dag al voldoende zijn. Bijvoorbeeld specifiek tijdens zwaardere belastingen.

Ook kan een bekkenband preventief werken. Bijvoorbeeld wanneer bij een eerdere zwangerschap bekkenproblematiek is ontstaan. Dan kunt u bij een nieuwe zwangerschap een band gebruiken om klachten te voorkomen.

Zowel ’s nachts als overdag kan men een bekkenband dragen. Voornamelijk worden bekkenbanden overdag gedragen. Tijdens de dagelijkse bezigheden komen de meeste krachten op de banden en gewrichten, waardoor de klachten ontstaan.

Activiteiten

Een bekkenband dragen kan gedurende verschillende activiteiten. Voornamelijk wanneer het SI gewricht en bekken meer beweging en belasting krijgen te verwerken, is het belangrijk om de band te dragen.

Tijdens sportieve activiteiten. Een SI band kan bijvoorbeeld bij golfen een goede ondersteuning geven.

Ook bij uitvoerende beroepen, waarbij de gewrichten flink belast worden. Zoals in de zorg en in de bouw.

bekkenband golf

Bekkenband Dragen Informatie & Vragen

Heeft u nog vragen, bijvoorbeeld welke bekkenband voor u geschikt is of hoe u de band dient te dragen. Dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een passend advies. Of maak een afspraak om de verschillende bekkenbanden te passen.

3 Reacties

 1. Wat is voor mij een goede band. Al 45 jaar dagelijks pijn, geen fysio of behandeling helot me ervan af.
  Vroeger gevallen op de stuit, tortipelvis en niet meer kunnen lopen tijdens zwangerschap. Wat is een oplossing om mijn dag zonder pijn door te komen. Vrgr.

  • Dag Mieke,
   Ik loop er ook al jaren mee en nu eigenlijk een behandeling die werkt. Bekkenband en injecties in SI gewrichten. Je zou dr. Mens in Leiden kunnen benaderen. Hij heeft mij echt geholpen. Er voor 3 verschillende Bekkenfysiotherapie, niks hielp. Succes!
   Groet,
   Fleur

 2. Mijn eene been is 2cm korter dan het andere been na operatie.Meer dan een jaar aangegeven voelt niet fijnaart niets aan gedaan nu eindelijk foto,s en bevestiging.Heb nu schoenverhoger maar heel veel spier en rugpijn wat bekken scheef.Wat adviseert u mij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.