0

Meer kans op artrose bij hoge hak

artrose hoge hak

Uit onderzoek blijkt dat hoe hoger de hak van een schoen, hoe meer druk wordt uitgeoefend op het kniegewricht. Dat betekent dat hoe hoger de hak en hoe vaker een hoge hak gedragen wordt, hoe meer kans er is op knieartrose. Danielle Barkema, een biomechanicus aan de Iowa staatsuniversiteit in Ames voerde dit onderzoek uit in samenwerking met Phil Martin, professor in de kinesiologie.

Het Onderzoek

Tijdens het onderzoek werd een groep vrouwen gevraagd met platte schoenen over een loopband te lopen. Vervolgens liep een tweede groep vrouwen met hoge hakken over de loopband. Door middel van metingen werd gekeken hoeveel druk er kwam te staan op de benen van de vrouwen en hoe krachtig de schokgolven waren.

Uit dit onderzoek bleek dat de vrouwen die op hoge hakken liepen een andere houding aannamen. De enkels draaiden meer naar binnen, waardoor het enkelgewricht zijn stabiliteit verliest. Hierdoor komt er meer druk te staan op de knie.

Dat het dragen van hoge hakken slecht is voor de kuitspier en de achillespees bleek al uit eerder onderzoek.

Bron: Iowa State University

Inlegzolen Hoge Hak

Om meer stabiliteit te bieden aan de voet zijn er specifieke inlegzolen voor schoenen met een hoge hak. Twee voorbeelden hiervan zijn de Superfeet Hoge Hak Pumps inlegzooltjes en de Bauerfeind ErgoPad weightflex.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.